ΚΑ: Ο κ. Αυξεντίου ανέφερε ότι μπορεί να λήφθηκαν μίζες για την αγορά των Airbus αλλά δεν υπήρξαν αποδείξεις

Συνεχίστηκε σήμερα η συζήτηση στην ad hoc επιτροπή,  το θέμα της κατάρρευσης των Κυπριακών Αερογραμμών όπου πρώην στελέχη του ΔΣ της εταιρείας διατύπωσαν τις απόψεις και εκτιμήσεις τους για τους λόγους που οδήγησαν τον εθνικό αερομεταφορέα στο κλείσιμο.

Ο Μάριος Ηλιάδης, που διετέλεσε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου των Κυπριακών Αερογραμμών κατά την περίοδο 1980 με 1989, εξέφρασε την άποψη ενώπιον της Ad Hoc Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τις Κυπριακές Αερογραμμές ότι μέγας υπεύθυνος για την τραγική κατάληξη της εταιρείας είναι ο Σταύρος Γαλαταριώτης, επειδή προχώρησε στην κυπροποίηση των ΚΑ με εξαγορά του μετοχικού κεφαλαίου της British Airways και επειδή αγνόησε τις έντονες προειδοποιήσεις του κ. Ηλιάδη για εκτίμηση των επιπτώσεων από την ελευθεροποίηση των πτήσεων και την έγκαιρη αναδιάταξη σχεδιασμού.

Ο τότε Υπουργός Οικονομικών Αυξέντης Αυξεντίου, τοποθετούμενος επί της θέσης Ηλιάδη, παρατήρησε ότι η ευθύνη δεν μπορεί να βαραίνει μόνο τον Γαλαταριώτη, καθώς υπήρχε ΔΣ και Κυβέρνηση.

Ο Πρόεδρος της Ad Hoc Επιτροπής Νίκος Τορναρίτης ανακοίνωσε ότι με επιστολή προς τον Πρόεδρο της Βουλής θα ζητηθεί τεχνοοικονομική υποστήριξη της Επιτροπής και ότι οι επιστολές προς την Airbus και την Boeing, με τις οποίες η Επιτροπή ζητά ενημέρωση για τους αντιπροσώπους τους στην Κύπρο απεστάλησαν σήμερα.

Απαντώντας σε ερωτήσεις Βουλευτών, ο κ. Αυξεντίου ανέφερε ότι άκουε κουβέντες ότι μπορεί να λήφθηκαν μίζες για την αγορά των Airbus αλλά δεν υπήρξαν στοιχεία και αποδείξεις.

Πρόσθεσε ότι η Airbus με βάση τις τιμές έδωσε τις πλέον συμφέρουσες προσφορές και είπε προς τους Βουλευτές ότι “δεν θα τα καταφέρετε να καταλήξετε σε ορθές διαπιστώσεις επειδή δεν έχετε ούτε τη γνώση, ούτε την πείρα να κάνετε τέτοια πράγματα, όπως πολλά άλλα που κάνετε” και εισηγήθηκε όπως η έρευνα ανατεθεί σε οίκο εμπειρογνωμόνων.

Ο κ. Αυξεντίου είπε επίσης ότι τα Airbus Α320 ήταν ορθή επιλογή και διατύπωσε τη θέση ότι αν η εταιρεία δεν αγόραζε αεροσκάφη, θα έκλεινε. Η Κυβέρνηση τέθηκε ενώπιον του διλήμματος είτε να κλείσει την εταιρεία, είτε να αγοράσει αεροσκάφη.

Ανέφερε περαιτέρω ότι έγινε μελέτη, η εταιρεία είχε κέρδη και εξυπηρετούσε το δάνειο της.

Διευκρίνισε επίσης πως τέθηκε στις προσφορές ότι δεν έπρεπε να υπάρχουν αντιπρόσωποι ώστε να μην πληρωθούν προμήθειες.

Κατά τον κ. Αυξεντίου, η εταιρεία δεν μπορούσε να ανταγωνιστεί μετά την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ και έπρεπε να είχε ιδιωτικοποιηθεί.

Διευκρίνισε πως κατά την εξαγορά του μετοχικού κεφαλαίου της British Airways ήταν Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας και ως εκ τούτου δεν εξέφρασε θέση ούτε και είχε ανάμειξη.

Ο κ. Αυξεντίου σημείωσε πως κάθε κόμμα είχε τον εκπρόσωπο του στο ΔΣ των ΚΑ και λάμβαναν μέρος σε όλες τις διαπραγματεύσεις για τις αγορές και με τις τράπεζες, λέγοντας πως αυτή ήταν και η επιθυμία της Βουλής.

Ο Μάριος Ηλιάδης ανέφερε πως η απομάκρυνση του μετοχικού κεφαλαίου της BA ήταν ολέθρια. Είπε πως προέτρεπε τον Γαλαταριώτη να μην διώξουν την BA και η απάντηση του ήταν θα κάνουμε κυπροποίηση των ΚΑ. Περαιτέρω ανέφερε πως το 1988 με 89 επέστησε στον Γαλαταριώτη την προσοχή του για τις αλλαγές στις αερογραμμές και ανέφερε ότι συστάθηκε επιτροπή που μετέβη στις Βρυξέλλες για συζήτηση των υπό εξέλιξη δεδομένων με την ΕΟΚ. Είπε πως μετέβη ο ίδιος στις Βρυξέλλες και πως φαινόταν ξεκάθαρα ότι οι αερογραμμές θα έπρεπε να λειτουργήσουν σε πολύ διαφορετικό περιβάλλον.

Καταλήγοντας είπε πως η αποπομπή της BA και η αδυναμία του ΔΣ να κατανοήσει την προδιαγραφόμενη ελευθεροποίηση των αερογραμμών επέφεραν τον όλεθρο στην εταιρεία.

Η Όλγα Ηλιάδου ανέφερε ότι οι ΚΑ θεωρούνταν εθνικός αερομεταφορέας και προσέφερε πτήσεις που μια ιδιωτική εταιρεία δεν θα διενεργούσε. Πρόσθεσε ότι το εργατικό κόστος είχε τριπλασιαστεί, καθώς είχε υιοθετηθεί το κρατικό μισθολόγιο. Είπε ακόμα πως τα δύο πρώτα αεροσκάφη με τα ανταλλακτικά στοίχισαν 100 εκ. Δολάρια.

Ο Μιχάλης Ερωτόκριτος που διετέλεσε μέλος του ΔΣ των ΚΑ από το 1981 αναφέρθηκε σε υπερπροστατευτισμό των ΚΑ υπό το δόγμα του κρατικού αερομεταφορέα. Παρατήρησε ότι επωφελούνταν πολύ φθηνότερο καύσιμο και αναφέρθηκε στην πολιτική του Υπουργείου Εργασίας που ικανοποιούσε ακόμα και παράλογες απαιτήσεις των συντεχνιών.

Στη συνεδρία αναφέρθηκε ότι αντιπρόσωπος της Airbus ήταν ο Ιωάννης Χριστοφίδης που πήρε προμήθεια, η οποία επιστράφηκε από την Airbus ως έκπτωση.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Μάριος Μαυρίδης παρατήρησε ότι ο τόπος κατατρέχεται από πρόχειρη διαχείριση, από ακατάλληλους ανθρώπους στις κρίσιμες θέσεις, οι οποίοι άνευ κόστους διαχειρίζονται δημόσιο χρήμα.

Μετά τη συνεδρία, ο κ. Τορναρίτης δήλωσε πως εάν δεν υπάρξει η συγκεκριμένη τεχνική υποστήριξη το πόρισμα της Επιτροπής θα είναι ημιτελές.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Πάμπος Παπαγεωργίου είπε ότι στην υπό εξέταση δεκαετία διενεργήθηκε η αγορά του αιώνα, προσθέτοντας πως η αγορά των Airbus είχε δαπάνη δις, που αποτελεί πιο μεγάλη αγορά από τους S300. Πρόσθεσε πως έγινε μεγάλη επένδυση ενώ δεν υπήρχαν τα εχέγγυα και σημείωσε ότι η εταιρεία δεν είχε επαρκή εσωτερικό έλεγχο.