ΚΑ: Ανησυχία για τους μέχρι τώρα χειρισμούς

Γραπτή δήλωση μέλους της Γραμματείας Συμμαχίας Πολιτών, Στέλιου Στυλιανού

Παρά τις εξαγγελίες της Κυβέρνησης αλλά και του ΔΣ των Κυπριακών Αερογραμμών για προσπάθεια εξεύρεσης στρατηγικού επενδυτή εντούτοις για μια ακόμη φορά φαίνεται ότι δεν ακολουθούνται διαφανείς διαδικασίες.

Μόνο μέσα από διαφανείς διαδικασίες υπάρχει ελπίδα να ανακτήσει κάποτε το πολιτειακό σύστημα της Κύπρου, την εμπιστοσύνη και τη στήριξη των πολιτών.

Η Συμμαχία Πολιτών εκφράζει για ακόμη φορά την έντονη ανησυχία της σχετικά με τους χειρισμούς της Κυβέρνησης στο θέμα των Κυπριακών Αερογραμμών. Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Φιλελεύθερος» η Διεύθυνση ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με έγγραφο της προς τους νομικούς συμβούλους της κυβέρνησης, εγείρει σοβαρά ζητήματα διαδικασιών και χειρισμών από μέρους του ΔΣ και της Κυβέρνησης για τα οποία επιβάλλεται να δοθούν άμεσα εξηγήσεις.

Παρά τις εξαγγελίες της Κυβέρνησης αλλά και του ΔΣ των Κυπριακών Αερογραμμών για προσπάθεια εξεύρεσης στρατηγικού επενδυτή εντούτοις για μια ακόμη φορά φαίνεται ότι δεν ακολουθούνται διαφανείς διαδικασίες. Για τον εντοπισμό ενδιαφερομένων δεν ακολουθήθηκε η διεθνής διαδικασία διαπραγμάτευσης, αλλά περιορίστηκαν σε διάλογο μόνο με δύο εταιρείες, ενώ φαίνεται ότι η προσπάθεια δεν είναι ουσιαστικά για την εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή αφού συμφώνησαν ότι δεν θα υπάρχει «οικονομική συνέχεια» των Κυπριακών Αερογραμμών.

Στην όλη διαδικασία εγείρονται δύο σημαντικά ερωτήματα τα οποία χρίζουν άμεσης απάντησης:

Πρώτο: Με ποια κριτήρια η κυβέρνηση επέλεξε να συζητά το θέμα του στρατηγικού επενδυτή μόνο με τις εταιρείες Aegean και Ryanair;

Δεύτερο: Πως αναμένει η κυβέρνηση να εξεύρει στρατηγικό επενδυτή όταν έχει πλέον αφήσει την εταιρεία χωρίς οποιαδήποτε περιουσιακά στοιχεία;

Οι πολίτες έχουν πλέον κουραστεί να ακούνε για διαφθορά και για σκάνδαλα. Μόνο μέσα από διαφανείς διαδικασίες υπάρχει ελπίδα να ανακτήσει κάποτε το πολιτειακό σύστημα της Κύπρου, την εμπιστοσύνη και τη στήριξη των πολιτών.

Καλούμε την Κυβέρνηση άμεσα να δώσει εξηγήσεις για όλα τα θέματα που άπτονται των διαδικασιών που ακολουθεί στο ζήτημα του στρατηγικού επενδυτή στις Κυπριακές Αερογραμμές, και να εξαλείψει τις όποιες σκιές δημιουργούνται, και που προκαλούν την εύλογη αναστάτωση των πολιτών.