ΚΑ: Έντονες διαμαρτυρίες κατά τη διάρκεια της συνέλευσης

Οι συνελεύσειςτων μετόχων και των πιστωτών των Κυπριακών Αερογραμμών, στο Συνεδριακό Κέντρο Φιλοξενία κατά τις οποίες  διορίστηκαν ως εκκαθαριστές της εταιρείας, οι Αυγουστίνος Παπαθωμάς και David Dunckley, πραγματοποιήθηκαν  υπό τις έντονες διαμαρτυρίες μετόχων, πιστωτών και εργαζομένων της εταιρείας που έκαναν λόγο για “παράνομη” και παράτυπη” διαδικασία, αποχωρώντας σε κάποια στιγμή από την αίθουσα.

Διορίστηκε επίσης η Επιτροπή Επιθεώρησης, η οποία αποτελείται από πέντε πρόσωπα, τρεις από το Υπουργείο Οικονομικών, και συγκεκριμένα από το Τμήμα της Γενικής Λογίστριας, και δύο εκπροσώπους των εργαζομένων που είναι μέλη των συντεχνιών.

Μετόχοι, και εργαζόμενοι αμφισβήτησαν επίσης το ότι η Κυβέρνηση είναι ο μεγαλύτερος πιστωτής, ενώ εξέφρασαν τη διαμαρτυρία τους για το ότι η κατάσταση των Υποθέσεων της Εταιρείας  που δόθηκε στους μετόχους και στους πιστωτές, δεν περιελάμβανε, όπως ανέφεραν, τον κατάλογο των πιστωτών με ονόματα και διευθύνσεις και δεν καταγράφονταν όλες οι απαιτήσεις. Κατήγγειλαν ακόμη το γεγονός ότι η κατάσταση, όπως υποστήριξαν, δεν έφερε την υπογραφή του Προέδρου της Εταιρείας. Σε κάποια στιγμή μάλιστα αποχώρησαν από την αίθουσα.

Ο Νομικός Σύμβουλος της εταιρείας Πόλυς Πολυβίου, σχολιάζοντας τις αντιδράσεις που υπήρξαν επί της διαδικασίας των συνελεύσεων, είπε ότι “ο κάθε πολίτης της Δημοκρατίας έχει το δικαίωμα να προσφεύγει στα Δικαστήρια. Αν υπήρξε παρατυπία ή οποιαδήποτε παρανομία ή μεμπτή συμπεριφορά αυτό έχει το δικαίωμα ο καθένας να το εγείρει ενώπιον του Δικαστηρίου. Τελικός κριτής νομιμότητας στη Δημοκρατία μας είναι το Δικαστήριο και όχι οποιοσδήποτε άλλος”.

“Ήταν μια δύσκολη μέρα για τους εργαζομένους οι οποίοι έχουν την εκτίμηση και το σεβασμό της εταιρείας και όλων, αλλά πιστεύουμε ότι η πιο ορθή λύση είναι να προχωρήσουν οι εκκαθαριστές με το νενομισμένο τρόπο υπό την επίβλεψη του Επίσημου Παραλήπτη για να διεκπεραιώσουν την επιθυμητή εργασία που είναι η ικανοποίηση των πιστωτών και πρώτιστα των νόμιμων απαιτήσεων των εργαζομένων”, πρόσθεσε ο κ. Πολυβίου.

Απέκοψαν το ποσό της εισφοράς για διάσωση των ΚΑ από τις απολαβές των εργαζομένων.

Σε παρέμβαση της κατά τη συνέλευση, πρώην εργαζόμενη της εταιρείας κατήγγειλε ότι παρά το γεγονός ότι η εταιρεία προχώρησε και κατέβαλε τους μισθούς των εργαζομένων, απέκοψε το ποσό για την εισφορά των εργαζομένων για τη διάσωση της εταιρείας. Διερωτήθηκε για ποιο λόγο αποκόπηκε αυτό το ποσό από τη στιγμή που η εταιρεία τελικά έκλεισε.

Κατήγγειλε επίσης ότι “οι υπάλληλοι θα πάρουν μισθούς για τρεις μήνες”, και διερωτώθηκε “ πώς γίνεται να αποκόπτεται φόρος εισοδήματος για τρεις μισθούς”.

Ο κ. Πολυβίου είπε ότι είναι ένα σοβαρό θέμα το οποίο θα απασχολήσει τον εκκαθαριστή. Είπε επίσης ότι με δική του ευθύνη έχει αρχίσει η διαδικασία καταβολής των μισθών των εργαζομένων.

“Αυτό ήταν υπέρβαση. Η ορθή διαδικασία ήταν να μην γίνει καμία πληρωμή. Πήρα εγώ την ευθύνη ως δικηγόρος”, κατέληξε.