Κατώτατος μισθός, αποζημειώσεις και απολύσεις στο στόχαστρο της τρόικα

Η μείωση του κόστους αποζημειώσεων λόγω απόλυσης και η διαμόρφωση του κατώτατου μισθού βρέθηκαν στο επίκεντρο των συζητήσεων χθές με την τρόικα και τον υπουργό εργασίας Γ.Βρούτση.

Στη συνάντηση που είχε χθές με το κλιμάκιο της τρόικα και διήρκεσε σχεδόν 2,5 ώρες συζητήθηκε επίσης το θέμα της αξιολόγησης του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας από το Διεθνές Γραφείο Εργασίας, αλλά και το πρόβλημα της ανεργίας. Ως προς περικοπή των αποζημιώσεων λόγω απολύσεων, που ζητά η τρόικα, ο κ. Βρούτσης είπε πως δεν κρίνει το χρόνο ώριμο για να ανοίξει ένα τέτοιο θέμα.

Την ίδια ώρα στις συνεχείς επαφές του υπουργού Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρυθμίσης κ. Αντώνη Μανιτάκη συζητήθηκε το θέμα των συγχωνεύσεων φορέων του δημοσίου αλλά και οι εξοικονομήσεις απο την ορθή διαχείρηση του προσωπικού του.Η τρόικα πάντως πιστεύει πως η μεγαλύτερη εξοικονόμηση μπορεί να επιτευχθεί κατά βάση απο παρεμβάσεις στα υπουργεία Υγείας και Διοικητικής Μεταρρυθμίσης για την κάλυψη μέρους τουλάχιστουν της απόκλισης των 2 δισ. ευρώ, τα οποία καθυστερούν το κλείσιμο του πακέτου των μέτρων ύψους 13,5 δισ. ευρώ για την επόμενη διετία.  Ωστόσο, το ΔΝΤ και ο Πόουλ Τόμσεν επιμένουν στις απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων και τις πρόσθετες μειώσεις μισθών και συντάξεων.