Κατηγορούμενος για απάτη και δωροδοκία, ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ

Με τις κατηγορίες της απάτης και της κατάχρησης εμπιστοσύνης, ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Αβίγκντορ Λίμπερμαν παραπέμπεται σε δίκη, πέντε εβδομάδες πριν από τη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών και αναμένεται, ίσως και εντός της ημέρας, να παραιτηθεί.

Εναντίον του εκκρεμούσαν δύο υποθέσεις, που ήταν υπό έρευνα. Η πιο σοβαρή, εκείνη που αφορούσε στην παράνομη χρηματοδότηση των προεκλογικών εκστρατειών του Λίμπερμαν μέσω εταιρειών που αποτελούσαν «βιτρίνα» όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο γενικός εισαγγελέας Γεχούντα Γουάινσταϊν, μπήκε στο αρχείο. «Κατέληξα στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για να απαγγελθούν κατηγορίες για την πρώτη υπόθεση, την οποία αποφάσισα να κλείσω», εξήγησε ο Γουάινσταϊν σε ανακοίνωσή του.

Σε αυτή την υπόθεση, ο Λίμπερμαν, επικεφαλής του εθνικιστικού κόμματος Ισραήλ Μπεϊτενού, κινδύνευε να αντιμετωπίσει κατηγορίες για «ξέπλυμα χρήματος, δωροδοκία μαρτύρων, κατάχρηση εμπιστοσύνης και απάτες»για την περίοδο 2001-2008 που  ήταν βουλευτής και κατείχε μια σειρά υπουργικών θέσεων.

Οι κατηγορίες εναντίον του Γουάινσταϊν αφορούν στην προαγωγή που έδωσε στον ισραηλινό πρώην πρεσβευτή στη Λευκορωσία Ζεέβ Μπεν Άριεχ, ο οποίος είχε δώσει στον υπουργό απόρρητες πληροφορίες σχετικά με έρευνα της αστυνομίας της Λευκορωσίας εναντίον του, έπειτα από αίτημα της ισραηλινής δικαιοσύνης.