Καταφύγια πλουσίων, για το τέλος του κόσμου…

Αν επιβεβαιωθούν οι προφητείεςτων Μάγια και παράλληλα γίνουν πραγματικότητα οι ιδέες των σκηνοθετών του Χόλιγουντ, τότε όλοι θα ψάχνουν ένα καταφύγιο για να προφυλαχθούν πριν από το τέλος του κόσμου.

Μερικά καταφύγια είναι ήδη έτοιμα, ενώ αμερικάνικες εταιρείες φροντίζουν να κατασκευάζουν καινούρια.

Την τελευταία τριετία, έχει αυξηθεί ραγδαία η ζήτηση μεταξύ των πλουσίων του 1% για υπερπολυτελή καταφύγια που θα διασώσουν τους ίδιους, τις οικογένειες τους και τους συνεργάτες τους από μια μαζική πλανητικών διαστάσεων καταστροφή σύμφωνα με τους κατασκευαστές των «λουξ μπούνκερ»

Τα καταφύγια αυτά,  προφυλάσσουν από πυρηνικές βόμβες, την κλιματική αλλαγή, σεισμούς, πλημμύρες, επιδημίες και όλες τις πληγές του Φαραώ ….

Όσον αφορά τα έτοιμα καταφύγια, η λίστα περιλαμβάνει ένα καταφύγιο της οικογένειας Κένεντι στη Florida, το οποίο πλέον λειτουργεί ως μουσείο.

Πιο άνετα και πολυτελή είναι σίγουρα τα καταφύγια στις Μαλδίβες… τα οποία είναι υποβρύχιες σουίτες γνωστής ξενοδοχειακής αλυσίδας.

Παλιά καταφύγια στο Greenbrier της Δυτικής Virginia έχουν πλέον μετατραπεί σε ξενοδοχεία τεσσάρων αστέρων.

Στη Σουηδία υπάρχουν κατασκευές μέσα σε ένα βουνό, οι οποίες έχουν φιλοξενήσει και τους servers του Wikileaks. Πρόκειται για κατασκευή με προδιαγραφές πυρηνικού καταφυγίου.

Ακόμα, στα βουνά Adirondack κοντά στη Νέα Υόρκη πωλείται μία στρατιωτική βάση από τον Ψυχρό Πόλεμο για 1.7 εκατ. δολάρια.

Τώρα υπάρχουν  εταιρείες που δεν προσφέρουν τίποτα γκρίζα μπετονένια κτίρια, παρά το γεγονός ότι τα περισσότερα χλιδάτα καταφύγια είναι ανακαινισμένα γκρίζα μπετονένια μπούνκερ. Πουλάνε -με το αζημίωτο φυσικά- μπούνκερ, καταφύγια, τα οποία ενώ ο υπόλοιπος κόσμος θα διαλύεται και θα πεθαίνουν μαζικά άνθρωποι, θα προσφέρουν στιγμές χαλάρωσης στους ιδιοκτήτες τους.

Σε κάποια από αυτά, οι υπερπλούσιοι ιδιοκτήτες τους θα μπορούν να απολαμβάνουν ανέσεις καλύτερες και από αυτές ενός πεντάστερου ξενοδοχείου παγκόσμιας φήμης.

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους των εταιρειών Vivos, Rising S Company και άλλων που ασχολούνται με την ανακαίνιση, ανακατασκευή και πώληση καταφυγίων η ζήτηση από τις αμερικανικές εκλογές του 2016 και μετά, έχει αυξηθεί κατακόρυφα. Η Vivos επί παραδείγματι σύμφωνα με σχετικά δημοσιεύματα έχει ανακαινίσει ένα τεράστιο σύμπλεγμα καταφυγίων στη Νότια Ντακότα που αποτελούνταν από 575 διαφορετικά «μπούνκερ» (μέχρι το 1967 χρησιμοποιούνταν ως αποθήκες πυρομαχικών) και έχει ξεπουλήσει.

Σε αυτά χωράνε συνολικά 5.000 άνθρωποι και τα καταφύγια πουλήθηκαν από 25.000 δολάρια μέχρι 200.000 δολάρια το καθένα. Όπως ανέφεραν οι διαφορές στις τιμές είχαν να κάνουν με το εάν οι αγοραστές ήθελαν κάτι απλό ή κάτι που να είναι πιο λουξ. Το σύμπλεγμα των κατοικιών- καταφυγίων μοιάζει με μια μικρή πόλη και σε αυτό έχουν σχεδιαστεί να υπάρχουν ένα θέατρο, σχολικές αίθουσες, κήποι με υδροπονικά συστήματα, νοσοκομείο, σπα και γυμναστήριο.

Η συγκεκριμένη εταιρεία διαθέτει για όποιον ενδιαφέρεται και καταφύγια στην Ευρώπη και συγκεκριμένα στη Γερμανία, τα οποία είναι γνωστά ως «σύγχρονη Κιβωτός του Νώε» και τα οποία είναι πιο χλιδάτα από τα άλλα στη Νότια Ντακότα. Τα μπούνκερ αυτά είναι επίσης κατασκευασμένα σε περιοχή που υπήρχαν αποθήκες πυρομαχικών και οι οποίες είχαν σκαλιστεί μέσα σε βράχια. Τα καταφύγια αυτά είναι συνολικά 34 και το μικρότερο έχει 230 τετραγωνικά μέτρα επιφάνεια. Οι αγοραστές έχουν επιλογή να αγοράσουν και έναν ακόμα όροφο, ανεβάζοντας έτσι τη συνολική επιφάνεια του λουξ καταφυγίου τους σε 460 τ.μ.

Ο αγοραστής έχει δικαίωμα να κάνει ό,τι παρεμβάσεις θέλει αυτός ως προς τη διακόσμηση και τις παροχές, συμπεριλαμβανομένης της προσθήκης πισίνας, γυμναστηρίου κ.λπ. Το σύμπλεγμα κατοικιών έχει δικό του τραμ για τις μετακινήσεις και επίσης έχει ρεστοράν, θέατρα, καφετέριες, δημόσια πισίνα και εκτάσεις για δραστηριότητες.

Αντίστοιχη μοίρα με τα προαναφερθέντα καταφύγια είχαν οι δύο εγκαταλελειμμένες βάσεις πυραύλων Atlas στο Κάνδας των ΗΠΑ, όπου μέχρι την δεκαετία του 1960 το μηχανικό του στρατού των ΗΠΑ αποθήκευε κεφαλές πυραύλων. Τα δύο σιλό τα πήρε μια κατασκευαστική εταιρεία και τα μεταμόρφωσε σε λουξ κατοικίες- καταφύγια. Πιο συγκεκριμένα το Survival Condo όπως είναι γνωστό το σύμπλεγμα δίνει την δυνατότητα στους ενδιαφερόμενους να αγοράσουν κάτι ανάλογα με τις ανάγκες και τα γούστα τους. Υπάρχουν πολλά κτίσματα που ξεκινούν από τα 300 τ.μ. επιφάνειας και φτάνουν μέχρι και τα 1.200 τ.μ. Η τιμή για τα λουξ καταφύγια με την μεγαλύτερη επιφάνεια ξεκινάει από 4,5 εκατομμύρια δολάρια. Και σε αυτή την περίπτωση το σύμπλεγμα των καταφυγίων προσφέρει στους ενοίκους του, πισίνα, καταστήματα, θέατρα μπαρ και βιβλιοθήκη.

Το εντυπωσιακότερο όλων πάντως είναι με διαφορά το μπούνκερ Oppidium που βρίσκεται στην Τσεχία, η κατασκευή του οποίου τελείωσε το 1994. Πρόκειται για ένα καταφύγιο που προοριζόταν για την ηγεσία της Τσεχοσλοβακίας, και καταλαμβάνει μια μεγάλη υπέργεια έκταση, αλλά και ένα υπόγειο σύμπλεγμα καταφυγίων συνολικής έκτασης 7.153 τετραγωνικών μέτρων.

Οι κατασκευαστές προσαρμόζουν στα γούστα των αγοραστών και το στυλ τους εκάστοτε χώρου που αγοράζεται, αλλά και τι προσφέρει αυτός, στο σύμπλεγμα υπάρχει υπόγειος κήπος, πισίνα, σπα, σινεμά και κελάρι με κρασιά.