Κατατέθηκε στη Βουλή ο κρατικός προυπολογισμός για το 2017

Ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, κατέθεσε σήμερα στη Βουλή, τον κρατικό προϋπολογισμό, σηματοδοτώντας έτσι την έναρξη της διαδικασίας εξέτασης και έγκρισης του, από την Ολομέλεια του νομοθετικού Σώματος, περί τα τέλη του έτους.

Ο κ. Γεωργιάδης παραδίδοντας  στον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Συλλούρη τον κρατικό προϋπολογισμός δήλωσε ότι ο κρατικός υπολογισμός για το 2017 δημιουργεί τις προϋποθέσεις για υγιή και βιώσιμη διαχείριση των δημοσίων οικονομικών, που θα υποβοηθεί και θα στηρίζει την οικονομική ανάπτυξη.

«Έχω καταθέσει τον κρατικό προϋπολογισμό για το 2017 στον Πρόεδρο της Βουλής, διαβιβάζοντας ταυτόχρονα την παράκληση της εκτελεστικής εξουσίας όπως το ταχύτερο δυνατόν εξεταστεί και ψηφιστεί ούτως ώστε να εξεταστεί και να εφαρμοστεί εντός των χρονοδιαγραμμάτων», ανέφερε στις δηλώσεις του ο κ. Γεωργιάδης.

Σημείωσε πως «πρόκειται για άλλο ένα προϋπολογισμό, που είναι ουσιαστικά ισοσκελισμένος. Δαπανούμε το σύνολο των εσόδων μας αλλά όχι περισσότερο και αυτό θεωρώ πως δημιουργεί τις προϋποθέσεις για μια υγιή, βιώσιμη διαχείριση των δημοσίων οικονομικών που να υποβοηθεί και να στηρίζει την ανάπτυξη της οικονομίας».

Ο προϋπολογισμός, πρόσθεσε, περιλαμβάνει σημαντικές φορολογικές ελαφρύνσεις χωρίς όμως καθόλου να ξεφεύγουμε από τους ξεκάθαρους στόχους που έχουμε θέσει.

«Με αυτό τον τρόπο, με τη συνετή διαχείριση των δημοσίων οικονομικών, με την αποφυγή δημιουργίας ελλειμμάτων και διόγκωσης του χρέους μπορούμε, επαναλαμβάνω να διαμορφώσουμε τις προϋποθέσεις για την μακροχρόνια ανάπτυξη της οικονομίας μας», τόνισε ο ΥΠΟΙΚ.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Γεωργιάδης είπε πως η πιο σημαντική διαφοροποίηση σχετίζεται με τις παραδοχές πάνω στις οποίες βασίζεται ο προϋπολογισμός, οι οποίες παραδοχές πλέον είναι ρεαλιστικές, συντηρητικές και ελέγχονται και επιβεβαιώνονται από το ανεξάρτητο Δημοσιονομικό Συμβούλιο.

Σημείωσε εξάλλου πως υπάρχει πλέον για όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ ένας πολύ πιο αυστηρός έλεγχος αυτών των παραδοχών, ούτως ώστε να μην έχουμε ποτέ επανάληψη εκείνου του φαινομένου να κατατίθεται ένας προϋπολογισμός που να προβλέπει πλεόνασμα και λίγους μήνες αργότερα στη χρονιά να διαπιστώνεται πως οδηγείται σε ένα τεράστιο έλλειμμα.

«Είχαμε τέτοιες αστοχίες σε σχέση με τη διαχείριση των δημοσίων οικονομικών και είναι αυτές που μέσα από τη νέα βάση και τη νέα νομοθεσία που διέπει τον καταρτισμό του προϋπολογισμού έχουμε αφήσει πίσω μας», υπογράμμισε.

Ο κ. Γεωργιάδης επανέλαβε πως το Υπουργείο Οικονομικών δεν ετοιμάζει πρόταση για φορολογική αμνηστία.

«Έχω ξανά απαντήσει το ίδιο ερώτημα. Και όσες φορές και εάν τίθεται το ερώτημα, η απάντηση δεν θα διαφοροποιηθεί. Όχι, το Υπουργείο Οικονομικών δεν ετοιμάζει οποιασδήποτε μορφής φορολογική αμνηστία», τόνισε απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με τοποθέτηση χθες στην επιτροπή Ελέγχου ότι εξετάζεται μια μορφή φορολογικής αμνηστίας.

Εξάλλου, λαμβάνοντας τον κρατικό προϋπολογισμό, ο κ. Συλλούρης διαβεβαίωσε πως η Βουλή θα εξετάσει τον προϋπολογισμό εντός των χρονοδιαγραμμάτων.