Κατατέθηκε η πρόταση για ανεξαρτησία της Καταλονίας

Μια από της πιο κρίσιμες μέρες είναι η σημερινή για την Καταλονία, καθώς απ’ τη μία συνεδριάζει η Γερουσία της Ισπανίας για το αν θα εγκρίνει την ενεργοποίηση του άρθρου 155 και άρα την άρση της αυτονομίας της, και απ’ την άλλη η καταλανική βουλή καλείται να αποφασίσει τα επόμενα βήματά της, μετά την χθεσινή «ντρίμπλα» του αυτονομιστή ηγέτη Κάρλες Πουντζντεμόν.

Κόμματα που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας κατέθεσαν πρόταση στο περιφερειακό κοινοβούλιο να κηρύξει την ανεξαρτησία της περιφέρειας από την Ισπανία και να ανακηρύξει τη Δημοκρατία της Καταλονίας, αν και δεν είναι σαφές αν το κείμενο θα τεθεί σε ψηφοφορία, σύμφωνα με την εφημερίδα La Vanguardia. Η πρόταση κατατέθηκε από βουλευτές των κομμάτων Junts pel Si και CUP που διαθέτουν μαζί την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.

Την ίδια ώρα, στη Μαδρίτη, ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι μπήκε στην αίθουσα της Γερουσίας χειροκροτούμενος και ξεκίνησε την ομιλία του λέγοντας ότι «είναι η πρώτη φορά απ’ το 1978 που το άρθρο 155 ενεργοποιείται, επειδή η κατάσταση είναι ιδιαίτερη», θέλοντας να δικαιολογήσει για ακόμη μια φορά την απόφασή του να προχωρήσει στην άρση αυτονομίας της Καταλονίας.

«Στην Καταλονία έγινε μια προσπάθεια να αγνοήσουν και να παραβιάσουν τους νόμους» είπε ο Ισπανός πρωθυπουργός και διερωτήθηκε ποια θα έπρεπε να είναι η απάντηση οποιασδήποτε κυβέρνησης σε μια παρόμοια κατάσταση, σε οποιοδήποτε μέρος της Ευρώπης. «Στη Γαλλία ή στη Γερμανία; Κατά τη γνώμη μου δεν υπάρχει εναλλακτική: πρέπει να στραφούμε στο νόμο για να εξασφαλίσουμε ότι ο νόμος τηρείται και γι’ αυτό φέραμε το άρθρο 155, ένα νόμιμο και δημοκρατικό μηχανισμό που είναι παρόμοιος με εργαλεία που υπάρχουν σε δημοκρατικές χώρες γύρω μας» συμπλήρωσε.