Κατασχέσεις και ρυθμίσεις, τα κρυφά χαρτιά του προϋπολογισμού 2019

Άρθρο Γνώμης του Γεωργίου Βασιλάκη* 

Ένα ποσό που προσεγγίζει το 1,4% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος έχουν πληρώσει οι φορολογούμενοι φέτος για φόρους προηγούμενων ετών. Έτσι, όχι μόνο πληρώνουν τους τωρινούς τσουχτερούς φόρους, αλλά και έχουν βαριά υπόλοιπα από την υπέρ-φορολόγηση  του προηγούμενου χρονικού διαστήματος.

Αναρωτιέται λοιπόν κανείς αν είναι νόμιμο η ηθικό το να μην επιτρέπει το εισόδημα του φορολογούμενου την εξόφληση των φόρων στο ίδιο διάστημα της φορολογίας άρα έχουμε κλοπή εισοδημάτων των πολιτών τα οποία στο παρελθόν είχαν φορολογηθεί η μη συσχετισμό οικονομικής κατάστασης και φορολογίας (εφαρμογή τεκμήριων και φόροι ακίνητης περιουσίας).

Η δημοσιογραφία περιγράφει το πρόβλημα λοιπόν στη χώρα μένουμε σε οιμωγές και ψιθύρους χωρίς να έχουμε έγκληση αυτών που παραβιάζουν κάθε αρχή του συντάγματος ως προς τη φοροδοτική ικανότητα και βέβαια δεν γίνεται καμία συζήτηση για την ίδρυση συνταγματικού δικαστηρίου που θα περιόριζε τους αυτοσχεδιασμούς του υπουργείου Οικονομικών και του εκτελεστικού βραχίονα της ΑΑ ΔΕ.

Δυστυχώς στη χώρα μας εκτός από τους πολιτικούς και τις τράπεζες που είναι οι βασικοί πρωταίτιοι της κρίσης τόσο οι εκπρόσωποι των επιμελητηρίων όσο και το συνδικαλιστικό και καταναλωτικό κίνημα είναι σε τέτοια αδυναμία έρμαια μιας δικαιοσύνης που είτε δεν λειτουργεί είτε αργεί και εν τέλει διορισμένη από τη πολιτική  εξουσία η ηγεσία της δεν εναντιώνεται στην αυθαιρεσία του Οικονομικού Επιτελείου.

Οι φόροι των προηγούμενων ετών αναδεικνύονται και στο μεγάλο όπλο  της εκτέλεσης του προϋπολογισμού, καθώς αν δεν υπήρχαν ή ήταν λιγότεροι, τότε δεν θα πιανόταν ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα και το ελληνικό πρόγραμμα θα είχε ουσιαστικά εκτροχιαστεί.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της εκτέλεσης του προϋπολογισμού για την περίοδο Ιανουαρίου- Σεπτεμβρίου 2018:

-τα έσοδα από άμεσους φόρους παρελθόντων οικονομικών ετών διαμορφώθηκαν στα 1,514 δισ. ευρώ. Σε σχέση με τον στόχο που είχε τεθεί κατά τη σύνταξη του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, καταγράφεται υπέρβαση ύψους 115 εκατομμυρίων ευρώ.

-τα έσοδα από έμμεσους φόρους παρελθόντων οικονομικών ετών διαμορφώθηκαν το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα σε 996 εκατομμύρια ευρώ καταγράφοντας υπέρβαση σε σχέση με τον στόχο του μεσοπρόθεσμου προγράμματος κατά 185 εκατομμύρια. Μάλιστα, σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό χρονικό διάστημα τα έσοδα παρουσιάζουν αύξηση κατά 186 εκατομμύρια ευρώ.

-τα συνολικά έσοδα από φόρους παρελθόντων οικονομικών ετών διαμορφώνονται στο εννεάμηνο στα 2,51 δισ. ευρώ ή 1,4% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα έσοδα από φόρους παρελθόντων οικονομικών ετών πηγαίνουν πολύ καλά κατά τα τελευταία τουλάχιστον δυο χρόνια καθώς οι φορολογούμενοι, λόγω της εξοντωτικής υπερφορολόγησης, αδυνατούν να πληρώσουν εμπρόθεσμα και καταφεύγουν, στην καλύτερη περίπτωση σε ρυθμίσεις τμηματικής εξόφλησης, και στη χειρότερη υφίστανται κατασχέσεις και άλλα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης.

Σημαντικό ρόλο στην αύξηση των εσόδων από φόρους προηγούμενων ετών έχει παίξει και η ρύθμιση για την εθελοντική αποκάλυψη εισοδημάτων η οποία είχε μεγάλη εισπρακτική επιτυχία. Υπολογίζεται ότι έχουν δηλωθεί οικειοθελώς από τους φορολογούμενους περίπου 10 δισ. ευρώ και τα προσδοκώμενα έσοδα ξεπερνούν τα 2 δισεκατομμύρια.

Η μοίρα και ο χαρακτήρας είναι διαφορετικές ονομασίες του ίδιου πράγματος. Novalis, 1772-1801, Γερμανός ποιητής πλήν όμως  Αν πηδήξεις σ’ ένα βαθύ πηγάδι, η μοίρα δεν είναι υποχρεωμένη να σε βγάλει από κει. Thomas Fuller, 1608-1661, Άγγλος στοχαστής.

Για το πρώτο ευθυνόμαστε όλοι εννοώ για το χαρακτήρα μας και το ότι αφήσαμε τη τύχη μας το  σε ανεπαρκείς εκ του αποτελέσματος ανθρώπους όπως τον οδοκαθαριστή της Στοκχόλμης (Παπανδρέου)  να μας οδηγήσει στο ΔΝΤ από το Καστελόριζο  αφού ο (Κώστας Καραμανλής)   ανιψιός του Καραμανλή φέρων το ίδιο επώνυμο είχε φροντίσει να φιλοτεχνήσει με τις επιδόσεις του  (15% έλλειμμα) στην Οικονομία τη σκηνή του Δράματος αν σας ενοχλούν οι χαρακτηρισμοί σκεφθείτε. Χάνουμε στην ειρήνη τα παιδιά μας και αυτό είναι όπως και αν το δεις έγκλημα χωρίς τιμωρία και κάθαρση .

Σε αυτή την ιστορική φάση λοιπόν που θα διαρκέσει αρκετά  έτη χωρίς όραμα η ελπίδα έρχεται από αυτούς που ωθήσαμε στην έξοδο και που θα έπρεπε να τους δώσουμε ευκαιρίες να επανέλθουν μεταφέροντας εμπειρία γνώση και οργάνωση που έμαθαν εκεί που πήγαν πράγματα που λείπουν σε αυτή τη χώρα. Αλλιώς ας μην λυπούμαστε υποκριτικά για αυτό που ζούμε το επιτρέψαμε να συμβεί και συνέβη.

*Οικονομολόγου ΕΚΠΑ