Καταρρέει το εμπόριο στην Ελλάδα

Δυσοίωνες είναι οι νέες προβλέψεις για το ελληνικό εμπόριο, αφού η βαθιά ύφεση στην οποία έχει περιέλθει η ελληνική οικονομία απειλεί πλέον επικίνδυνα  τη βιωσιμότητα της ελληνικής μικρής και μεσαίας επιχειρηματικότητας η οποία βρίσκεται υπό κατάρρευση. Η αγορά απειλείται με νέα λουκέτα και περαιτέρω απώλειες θέσεων εργασίας.

Μέσα σε ένα έτος, το 2012 χάθηκαν περισσότερες από 93.500 θέσεις απασχόλησης, με τον αριθμό των απασχολούμενων στον εμπορικό τομέα να ανέρχεται πλέον στους 673.000, μειωμένος κατά  20% σε σχέση με το 2008.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ετήσιας έκθεσης της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου η οποία θα παρουσιασθεί τη Δευτέρα, η νέα χρονιά θα φέρει περαιτέρω επιδείνωση των μεγεθών του εμπορίου, λόγω της πτώσης των πωλήσεων, της ύφεσης και της έλλειψης ρευστότητας.

Στην έκθεση υπογραμμίζεται η πτώση στον κύκλο εργασιών και  στην κερδοφορία των επιχειρήσεων, καθώς και συρρίκνωση της κεφαλαιουχικής βάσης του εμπορίου.

Την ίδια ώρα 3 στις 5 εμπορικές επιχειρήσεις απειλούνται με λουκέτο, ενώ τα μεγαλύτερα προβλήματα φαίνεται να αντιμετωπίζει ο κλάδος του αυτοκίνητου (54,6%) , τον οποίο ακολουθούν οι λιανεμπορικές επιχειρήσεις (49,5%) και οι χονδρεμπορικές (42,8%).

Την ίδια ώρα, η επενδυτική δραστηριότητα των εταιρειών φαίνεται πως έχει παγώσει. Χαρακτηριστικό του κλίματος είναι ότι πρώτη φορά μειώθηκαν οι επενδύσεις παγίου κεφαλαίου στις Α.Ε. και ΕΠΕ, ενώ  9 στις 10 μικρές επιχειρήσεις (Ο.Ε., Ε.Ε.) δεν έχουν προβεί σε καμία επένδυση τη διετία 2010-2011.