Καταρρέει σαν «τρενάκι του τρόμου» η τουρκική λίρα!

  • Ο Τραμπ τιμωρεί με δασμούς 50% στον Τουρκικό χάλυβα
  • Παγοποίηση εμπορικής συμφωνίας ύψους 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων

Πορεία σαν σε «τρενάκι του τρόμου» ακολουθεί η τουρκική λίρα και η χρηματαγορά της χώρας, καθώς αρχίζουν να φαίνονται οι επιπτώσεις από την εισβολή στη Συρία και το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων από τις ΗΠΑ.

Το τουρκικό νόμισμα έπεφτε πριν από μια ώρα κατά 0,7% στις 5,91 λίρες ανά δολάριο, πλησιάζοντας στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάιο και επεκτείνοντας τις απώλειες της για εφέτος σχεδόν στο -12%.

Ο βασικός δείκτης του Χρηματιστηρίου της Κωνσταντινούπολης έχανε σχεδόν 2,7% και η απόδοση του 2ετούς κρατικού ομολόγου έφτασε να ενισχύεται έως 66 μονάδες βάσης.

Πολλοί αναλυτές πάντως υποστηρίζουν ότι οι απειλές του Ντόναλντ Τραμπ αποτελούν μόνο «λόγια» και ίσως τελικά δεν επιβληθούν στην πράξη, αν και ο πρόεδρος των ΗΠΑ δέχεται και εσωτετικές πιέσεις.

Ο Τραμπ τιμωρεί με δασμούς 50% στον Τουρκικό χάλυβα και παγοποίηση εμπορικής συμφωνίας ύψους 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε σήμερα ότι ως απάντηση στην τουρκική εισβολή στη Συρία, θα εκδώσει σύντομα ένα εκτελεστικό διάταγμα εξουσιοδοτώντας για την επιβολή κυρώσεων σε βάρος Τούρκων νυν και πρώην αξιωματούχων, τη διακοπή των διαπραγματεύσεων με την Τουρκία για μια εμπορική συμφωνία ύψους 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων και την αύξηση δασμών στον τουρκικό χάλυβα σε 50%.

Σε μια ανακοίνωση στην οποία δεσμεύτηκε να καταστρέψει γρήγορα την τουρκική οικονομία αν η Άγκυρα συνεχίσει «αυτή την επικίνδυνη και καταστροφική πορεία», ο Τραμπ επίσης τόνισε ότι τα αμερικανικά στρατεύματα που αποσύρθηκαν από τη Συρία θα αναπτυχθούν εκ νέου και θα παραμείνουν στην περιοχή για την παρακολούθηση της κατάστασης.

Το σχετικό μήνυμα του Ντόναλντ Τραμπ στο twitter :