“Καταλληλότερος πρόεδρος ο Αναστασιάδης” δηλώνει το 37% των κυπρίων

Αποκαλυπτική είναι η πρώτη παγκύπρια δημοσκόπηση ενόψει  των προεδρικών εκλογών του 2013, η οποία διεξήχθη με κάλπη,  για λογαριασμό του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου.  Η πλειονότητα των  1.203 ατόμων, σε ποσοστό 36,9% , θεωρεί ότι επόμενος πρόεδρος  θα ανακηρυχθεί ο Νίκος Αναστασιάδης. Το  23,8 % δίνει ψήφο στον Σταύρο Μαλά και το 17% στον Γιώργο Λιλλήκα.

Ενδεικτικές του κλίματος που διαμορφώνεται είναι οι απαντήσεις στην παράσταση νίκης, ανεξαρτήτως του τι ψηφίζουν οι ίδιοι. Συντριπτικό είναι το προβάδισμα του Νίκου Αναστασιάδη με 67%. Με μόλις 10% ακολουθεί ο Σταύρος Μαλάς, με 8% ο Γιώργος Λιλλήκας, ενώ το 13% απαντά ότι δεν γνωρίζει.

Τον υποψήφιο  του ΔΗΣΥ εμπιστεύεται και ως καταλληλότερο  για τη διακυβέρνηση του τόπου αλλά και τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα το 37% .Το 15%  δίνει ψήφο στον Σταύρο Μαλά του ΑΚΕΛ, το 13%  στον Γιώργο Λιλλήκα, ενώ το 31% απαντά κανείς.

Η πλειονότητα των συμμετεχόντων στην έρευνα, σε ποσοστό 80%  θεωρούν ότι είναι λάθος η κατεύθυνση που ακολουθούν τα πράγματα στη χώρα μας. Είναι η πλέον απαισιόδοξη εικόνα της τελευταίας 20ετίας σχολίασε ο εκπρόσωπος της εταιρείας δημοσκοπήσεων, καθώς μόνο  το 6% των ερωτηθέντων πιστεύει πως είναι προς τη σωστή κατεύθυνση.

Ενδιαφέρον στοιχείο  είναι το ψηλό ποσοστό του 32% που δηλώνει ότι δεν ενδιαφέρεται καθόλου για τις εκλογές, ενώ το 55% δηλώνει καθόλου ικανοποιημένο από τον Πρόεδρο Χριστόφια ως προς τους εσωτερικούς χειρισμούς.

Την απογοήτευση του κυπριακού λαού φανερώνει και η απάντηση στο ερώτημα πως κρίνουν την οικονομική κατάσταση.
Το 51% πιστεύει ότι είναι χειρότερη από πέρυσι, το 33% πολύ χειρότερη, το 13% ίδια με πέρυσι και μόλις το 3% ότι είναι καλύτερη. Το 31% απαντά πως ζει με δυσκολία, το 39% παραδέχεται ότι  υπάρχει δυσκολία , το 25% «τα καταφέρνει»  και μόλις το 5% απάντησαν  «ζω άνετα».