Καταλήψεις στην νομική σχολή

Παρά την απόφαση του προέδρου της Νομικής Σχολής Θ. Φορτσάκη για άνοιγμα του τμήματος από σήμερα, Δευτέρα, μαθήματα δεν γίνονται τελικά, καθώς φοιτητές πραγματοποιούν κατάληψη στη σχολή.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που υπέγραψε την Κυριακή ο πρόεδρος της Νομικής Σχολής, καθηγητής Θ.Φορτσάκης: «Τα μαθήματα του χειμερινού εξαμήνου 2013-2014 αρχίζουν τη Δευτέρα 9-12-2013 σύμφωνα με το ωρολόγιο πρόγραμμα που έχει ανακοινωθεί».

Ωστόσο, όλες οι πύλες του Πανεπιστημίου Αθηνών παραμένουν κλειστές το πρωί της Δευτέρας και μαθήματα δεν γίνονται στην Νομική Σχολή, καθώς τελεί υπό κατάληψη.

Εντός της ημέρας, οι φοιτητές θα πραγματοποιήσουν γενικές συνελεύσεις προκειμένου να αποφασίσουν για το εάν θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις στα τμήματα του ΕΚΠΑ που τελούν υπό κατάληψη.

Εν τω μεταξύ, την προσωρινή αναστολή των κινητοποιήσεών της αποφάσισε η Ομοσπονδία Διοικητικού Προσωπικού της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, τονίζοντας ωστόσο ότι «παραμένει σε αγωνιστική επαγρύπνηση και ετοιμότητα μέχρι η κυβέρνηση να υλοποιήσει με ταχύτατους ρυθμούς τις δεσμεύσεις της».

Ειδικότερα, οι διοικητικοί υπάλληλοι των πανεπιστημίων ζητούν:

1. Nα διασφαλιστεί ότι δεν θα χάσει ούτε ένας διοικητικός υπάλληλος από αυτούς που τίθενται σε διαθεσιμότητα την εργασία του, ότι θα εργάζονται δηλαδή στα ιδρύματα με ενδο-ιδρυματική ή δια-ιδρυματική κινητικότητα, κάτι που εξαρχής ετέθη ως βασικό αίτημα μας (καμιά απόλυση).
2. Να διασφαλιστεί ότι κανείς από τους συναδέλφους που δεν απογράφηκαν δεν θα τεθεί σε αργία, δεν θα παραπεμφθεί σε πειθαρχικό και ότι θα τεθεί σε  κινητικότητα (εφόσον συντρέχει λόγος) επί ίσοις όροις με τους άλλους υπό διαθεσιμότητα συναδέλφους, χωρίς μηδενική ή αρνητική μοριοδότηση.
3. Να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία των ιδρυμάτων μέσα από την επαρκή και αναγκαία στελέχωση τους.
4. Να γίνουν οι απαραίτητες διορθώσεις στον πίνακα κατάταξης (διαπιστωτική πράξη) λαμβανομένων υπόψη των πινάκων με τα πραγματικά στοιχεία μοριοδότησης που θα στείλουν οι διοικήσεις των ιδρυμάτων αλλά και των ενστάσεων που υποβλήθηκαν.
5. Σε κάθε περίπτωση, δεν απεμπολούμε αιτήματα και θέσεις για την ενίσχυση του δημόσιου χαρακτήρα των πανεπιστημίων, η υπονόμευση του οποίου μέσα από το νέο  πλαίσιο (Ν.4009/2011) αλλά και άλλων νομοθετικών ρυθμίσεων θα μας βρει απέναντι.
6. Ανοιχτό παραμένει το θέμα της ισχύος των διαπιστωτικών πράξεων, δεδομένου ότι πολλοί εκ των συναδέλφων που αναγράφονται σε αυτές, έχουν αναλάβει την ευθύνη της έκδοσης και υπογραφής διοικητικών και λογιστικών πράξεων.

Η απόφαση ελήφθη, ενώ η απεργία των διοικητικών υπαλλήλων του ΕΚΠΑ συνεχιζόταν και σήμερα, Δευτέρα, ενώ είχε ανασταλεί στο Πολυτεχνείο.

Οι διοικητικοί υπάλληλοι του Πολυτεχνείου θα πραγματοποιήσουν νέα γενική συνέλευση την Πέμπτη με αντικείμενο την υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος απέναντί τους.