Καταθέτουν σήμερα οι συγγενείς Παπακωνσταντίνου για τη λίστα Λαγκάρντ

Καταθέτουν σήμερα στους οικονομικούς εισαγγελείς Γρηγόρη Πεπόνη και Σπύρο Μουζακίτη, η εξαδέλφη του πρώην υπουργού Οικονομικών Ελένη Παπακωνσταντίνου, ο σύζυγός της Συμεών Σικιαρίδη και ο σύζυγος της άλλης εξαδέλφης του Γιώργου Παπακωσταντίνου, Μαρίνας Παπαπακωνσταντίνου, Ανδρέας Ρωσσώνης. Όλοι εμπλέκονται στην υπόθεση Λαγκάρντ καθώς τα ονόματα τους αφαιρέθηκαν από την αρχική λίστα.

Σύμφωνα ωστόσο, με πληροφορίες και οι τρείς αναμένεται να καταθέσουν με υπομνήματα ενώ η υπερασπιστική τους γραμμή θα βασίζεται στον ισχυρισμό ότι τα 1,222 εκατ. δολάρια στην τράπεζα HSBC στην Ελβετία, είναι χρήματα που προέρχονται από νόμιμες πηγές. Και οι τρεις θεωρούνται εν δυνάμει κατηγορούμενοι για τέσσερα κακουργήματα και ένα πλημμέλημα.
Τα αδικήματα που τους καταλογίζονται είναι:

Ηθική αυτουργία σε νόθευση δημοσίου εγγράφου με το νόμο 1608/50 περί καταχραστών του δημοσίου, ηθική αυτουργία σε υπεξαγωγή δημοσίου εγγράφου σε συνδυασμό με τον νόμο περί καταχραστών του δημοσίου, φοροδιαφυγή άνω των 150.000 ευρώ και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος κατ’ επάγγελμα και ηθική αυτουργία σε παράβαση καθήκοντος.

Αν ωστόσο από τους ελέγχους του ΣΔΟΕ διαπιστωθεί τυχόν φοροδιαφυγή κάτω των 150.000 ευρώ, τότε το αδίκημα που μπορεί να καταλογιστεί για φοροδιαφυγή είναι σε βαθμό πλημμελήματος. Στα υπομνήματά τους και οι τρείς καταθέτουν στοιχεία, όπως φορολογικές δηλώσεις, κ.ά προκειμένου να αναστρέψουν τις εις βάρος τους υπόνοιες των οικονομικών εισαγγελέων, θα εξαρτηθεί και η περαιτέρω ποινική τους αντιμετώπιση.

Αν δηλαδή τα αδικήματα που τους καταλογίζουν ότι μπορεί να τέλεσαν θα «σταθούν» και στη συνέχεια των ερευνών ή αν κάποια από αυτά θα καταπέσουν.

Ο έλεγχος του ΣΔΟΕ συνεχίζεται για το λογαριασμό των 1,222 εκατ. δολαρίων με δικαιούχους τους τρεις συγγενείς του Γ. Παπακωνσταντίνου και δεν υπάρχει σχετικό πόρισμα. Πάντως, οι πληροφορίες αναφέρουν πως οι τρεις εν δυνάμει κατηγορούμενοι συγγενείς του Γιώργου Παπακωνσταντίνου -που έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν και νέα προθεσμία από τους οικονομικούς εισαγγελείς- θα υποστηρίξουν ότι τα χρήματα αυτά είναι νόμιμα και αποτελούν εισοδήματα από εργασία.

Για την ίδια υπόθεση καλούντα σήμερα, σε πρόσθετες εξηγήσεις οι πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ, Ιωάννης Καπελέρης και Ιωάννης Διώτης, ενώ οι οικονομικοί εισαγγελείς απέστειλαν νέες κλήσεις σε συνεργάτες του Γιώργου Παπακωνσταντίνου.