Καταδικάζει την εκτόξευση πυραύλου από την Β.Κορέα το Συμβούλιο Ασφαλείας

Αργά χθες το βράδυ συνεδρίασε εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας, για να εξετάσουν τις εξελίξεις μετά την προχθεσινή εκτόξευση από τη Βόρεια Κορέα και καταδίκασαν ομόφωνα τις τοποθετήσεις τη νέα πρόκληση της Πιονγκ Γιανγκ, ωστόσο το σώμα δεν εξέδωσε κάποια ανακοίνωση.

Η Αμερικανίδα μόνιμη αντιπρόσωπος, πρέσβειρα Νίκι Ωέιλι αφού σημείωσε ότι η Βόρεια Κορέα έχει προχωρήσει σημαντικά το πυρηνικό της πρόγραμμα κι η απειλή που δημιουργεί αυξάνεται, κάλεσε όλα τα κράτη – μέλη του διεθνούς οργανισμού να διακόψουν πλήρως τις σχέσεις τους με τη χώρα και να ζητήσουν την απομάκρυνση όσων υπηκόων της εργάζονται σ’ αυτές. Παράλληλα ζήτησε από τα υπόλοιπα μέλη του Σ.Α. να εξετάσουν την πιθανότητα να ανασταλούν όλα τα δικαιώματα που έχει η χώρα ως μέλος του ΟΗΕ, συμπεριλαμβανομένης και της ψήφου.

«Η συνεχιζόμενη ανάπτυξη αυτών των πυραυλικών συστημάτων απαιτεί όπως οι χώρες απομονώσουν περαιτέρω το καθεστώς Κιμ. Σήμερα ζητούμε από όλα τα έθνη να διακόψουν όλους τους δεσμούς τους με τη Βόρεια Κορέα. Επιπρόσθετα της πλήρους εφαρμογής όλων των κυρώσεων των Ηνωμένων Εθνών, όλες οι χώρες πρέπει να επιδεινώσουν τις διπλωματικές τους σχέσεις και να περιορίσουν την στρατιωτική, επιστημονική, τεχνική ή εμπορική συνεργασία».

Απηχώντας τις δηλώσεις του προέδρου Τραμπ, η κ. Χέιλι είπε ότι ο δικτάτορας της Βόρειας Κορέας έφερε τον κόσμο πιο κοντά στον πόλεμο κι όχι πιο μακριά ενώ κάλεσε την Κίνα να σταματήσει τις πωλήσεις πετρελαίου.

«Ποτέ δεν επιδιώξαμε πόλεμο με τη Βόρειο Κορέα κι ακόμη και σήμερα δεν τον επιζητούμε. Αν όμως έλθει πόλεμος, αυτό θα συμβεί εξαιτίας των συνεχιζόμενων πράξεων βίας, όπως αυτών που βιώσαμε χθες. Κι αν έλθει πόλεμος, μην κάνετε λάθος, το καθεστώς της Βόρειας Κορέας θα καταστραφεί εντελώς».

Ο Βρετανός μόνιμος αντιπρόσωπος Μάθιου Ράικροφτ αφού καταδίκασε έντονα την πυρηνική δοκιμή, σημείωσε ότι το έτος αυτό έλαβαν χώρα άλλες 19 παρόμοιες εκτοξεύσεις και 6 πυρηνικές δοκιμές.

«Το Σ.Α. μαζί με την ευρύτερη διεθνή κοινότητα πρέπει να υπερδιπλασιάσουν τις προσπάθειές τους για να πεισθεί η Βόρεια Κορέα να αλλάξει κατεύθυνση».

Σημείωσε ότι όλοι πρέπει να προωθήσουν χωρίς άλλη καθυστέρηση την πλήρη εφαρμογή όλων των ήδη υπαρχόντων μέτρων σε βάρος της χώρας, καθώς κι όλους τους άλλους διπλωματικούς τρόπους που είναι διαθέσιμοι. Τόνισε ότι πολύ λίγες χώρες είχαν υποβάλει εκθέσεις εντός της προθεσμίας που έθεσε με το τελευταίο του ψήφισμα το Σ.Α. για τη συμμόρφωσή τους με τις κυρώσεις που αποφασίστηκαν.

Ο Ιταλός προεδρεύων του Σ.Α. αλλά και της επιτροπής κυρώσεων, Σεμπαστιάνο Κάρντι αναφέρθηκε στην πρόοδο της συμμόρφωσης των χωρών με τις κυρώσεις.

Τη σκλήρυνση των κυρώσεων ζήτησε στην παρέμβασή του ο Γάλλος μόνιμος αντιπρόσωπος, Φρανσουά Ντελάτρ.

Ο Ρώσος μόνιμος αντιπρόσωπος Βασίλι Νεμπένζια κινήθηκε στη γνωστή γραμμή της Ρωσίας, προτρέποντας αφενός τη Βόρεια Κορέα να σταματήσει τις δοκιμές βαλλιστικών πυραύλων και πυρηνικών όπλων, αλλά και τις ΗΠΑ και τη Νότια Κορέα να σταματήσουν τα στρατιωτικά γυμνάσια.

Ο βοηθός ΓΓ του ΟΗΕ, Τζέφρι Φέλτμαν – που εκπροσώπησε στη συνεδρίαση τον Γενικό Γραμματέα, ο οποίος απουσίαζε– είπε στη συνεδρίαση ότι λίγο νωρίτερα κάλεσε τον μόνιμο αντιπρόσωπο της Βόρειας Κορέας και του μετέφερε τη βαθιά ανησυχία του Αντόνιο Γκουτέρες.