Καταγγελία Φαίδωνος και επιστολή στον Γ. Ελεγκτή για χρεώσεις της Green Dot

Ο Δήμαρχος Πάφου,  Φαίδωνας Φαίδωνος, απέστειλε επιστολή στον Γενικό Ελεγκτή της Δημοκρατίας, όπου κάνει λόγο για  για “παράνομες και υπερβολικές χρεώσεις” εκ μέρους της εταιρείας Green Dot (Cyprus).

Όπως ανέφερε ο Δήμαρχος Πάφου, η επιστολή, κοινοποιήθηκε προς το Γενικό Εισαγγελέα, τους Υπουργούς Εσωτερικών και Γεωργίας, τη Γενική Λογίστρια καθώς και την Ένωση Δήμων.

Ο κ. Φαίδωνος είπε, μιλώντας στο πλαίσιο της διάσκεψης Τύπου, πως το κράτος πρέπει να δημιουργήσει ένα πλαίσιο ανταγωνιστικό και όχι ένα πλαίσιο υπερπροστατευτικό για έναν και μόνο οργανισμό.

Ανέφερε πως ύστερα από συλλογή αρκετού υλικού και αξιολόγηση τόσο της σύμβασης που ο Δήμος Πάφου υπέγραψε με το σύστημα συλλογής υλικών συσκευασίας, και αφού μελετήθηκαν διεξοδικά τα συμβόλαια και τα τιμολόγια που έχει πληρώσει ο Δήμος προς το συγκεκριμένο σύστημα , φαίνεται, ότι “η Green Dot έχει προχωρήσει – κατά την κρίση της τοπικής αρχής – σε παράνομες χρεώσεις για αποκομιδή και διαχείριση αποβλήτων συσκευασίας”.

Ο κ. Φαίδωνος είπε πως με βάση τις χρεώσεις για την πρώτη περίοδο συνεργασίας του με την Green Dot, ο Δήμος κατέβαλε ποσό €4.399,62, χωρίς Φ.Π.Α., για την ανάκτηση 60 τόνων PMD. “Δηλαδή, το συνολικό κόστος ανάκτησης και διαχείρισης ενός τόνου PMD ανήλθε στα €440,00, ποσό που εύλογα θεωρείται εξωπραγματικό”, σημείωσε.

Επιπρόσθετα, ανέφερε, “για τα δύο περίπου χρόνια που οι δημότες Πάφου πλήρωναν τις παράνομες και υπερβολικές χρεώσεις που επέβαλλε η Green Dot για το PMD, διατέθηκαν πέραν των €28.000, ποσό που διεκδικούμε να μας επιστραφεί με το νόμιμο τόκο”.

Ο κ. Φαίδωνος υποστήριξε πως η μεγάλη πλειονότητα των ανακυκλώσιμων συσκευασιών καταλήγουν είτε σε χωματερές ή στις μονάδες διαχείρισης, “με αποτέλεσμα οι Δήμοι και οι κοινότητες να υποχρεώνονται να επωμίζονται το μεγάλο κόστος διαχείρισης”.

Είπε εξάλλου πως αρκετοί Δήμοι διέκοψαν τη συνεργασία τους με την Green Dot και διερωτήθηκε γιατί για 9 χρόνια η Green Dot είναι μονοπώλιο στην Κύπρο.