Καταγγελία Στεφάνου για την άρνηση ιερέα να μνημονεύσει τον ήρωα Κυριάκο Παπαλαζάρου

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου σε δηλώσεις του μετά τη τέλεση μνημόσυνου των Κυριάκου και Σωτήρη Παπαλαζάρου στον Ιερό Ναό Αγίου Παντελεήμονος στα Χολέτρια, αναφέρθηκε στην άρνηση ιερέα να μνημονεύσει τον ήρωα Κυριάκο Παπαλαζάρου

Αυτούσια η δήλωση:

Θέλω να καταγγείλω τη στάση του ιερέα της εκκλησίας εδώ στην κοινότητα των Χολετριών ο οποίος αρνήθηκε πεισματικά να μνημονεύσει τον Κυριάκο Παπαλαζάρου. Ένα ήρωα που έπεσε θύμα της ΕΟΚΑβήτικης τρομοκρατίας στην μητρόπολη Πάφου, όπου δολοφονήθηκε εν ψυχρώ την 1η Ιουλίου του 1973. Τον δολοφόνησαν για να εκδικηθούν τον Παπαλάζαρο ο οποίος αντιστάθηκε στο εκκλησιαστικό πραξικόπημα. Πραγματικά μας οργίζει το γεγονός ότι ο ιερέας αρνήθηκε να τον μνημονεύσει.

Θέλω να καταγγείλω αυτό το γεγονός με πολύ οργή και θα πω ότι δεν πρόκειται να αφήσουμε το θέμα ως εδώ. Θα απευθυνθώ και στον προκαθήμενο της εκκλησίας – τον Αρχιεπίσκοπο – και στον Μητροπολίτη Πάφου και θα ζητήσω τους λόγους που ο ιερέας δεν μνημόνευσε τον Κυριάκο Παπαλαζάρου.

Σημειώνω ότι μέχρι τώρα μνημονευόταν μαζί με τον αδελφό του Σωτήρη ο οποίος έπεσε υπερασπιζόμενος την πατρίδα. Είναι πολύ γνωστή η ιστορία της οικογένειας Παπαλαζάρου για τους ηρωικούς αγώνες και την αντίσταση στην τρομοκρατία της ΕΟΚΑ Β’ και την αντίσταση στο πραξικόπημα. Ο Σωτήρης παρά το ότι ήταν φοιτητής στην Σοβιετική Ένωση και είχε έρθει για ολιγοήμερες διακοπές στην Κύπρο, έτρεξε να υπερασπιστεί την Κυπριακή Δημοκρατία.

Μας οργίζει αυτή η στάση του ιερέα που πραγματικά δεν πρέπει να μείνει εδώ.

Ερώτηση:

Θεωρείται ότι είναι κάτι οργανωμένο από την εκκλησία ή είναι μεμονωμένο από τον συγκεκριμένο κληρικό;

Απάντηση:

Ο ιερέας αρνήθηκε. Προηγουμένως μνημονευόντουσαν και οι δύο κανονικά. Εμείς για αυτό θα εγείρουμε το θέμα προς την εκκλησία. Να μάθουμε τι ακριβώς έγινε και ασφαλώς δεν θα αφήσουμε τα πράγματα έτσι.