Καταγγέλλουμε την ανακήρυξη του ψευδοκράτους

Το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών καταδικάζει τη συνεχιζόμενη επεκτατική πολιτική της Τουρκίας κατά της Κύπρου και τη διχοτομική ανακήρυξη χωριστού κράτους.

Η Τουρκία οφείλει να αντιληφθεί ότι αποτελεί μέρος του Κυπριακού προβλήματος και να δώσει δείγματα αλλαγής της αδιάλλακτης πολιτικής της. Ένα τέτοιο βήμα θα ήταν η αποκήρυξη του παράνομου ξεχωριστού κράτους. Όμως η Τουρκία αντί αυτού, συνεχίζει καθημερινά την προκλητική της συμπεριφορά με τις καθημερινές δηλώσεις των Τούρκων αξιωματούχων. Η πρόσφατη αναφορά για μη ύπαρξη της Κυπριακής Δημοκρατίας, κάθε άλλο παρά πρόθεση για καλή θέληση για επίλυση του Κυπριακού δείχνει.

Οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που συχνά και η ίδια η Τουρκία επικαλείται, σημειώνουν τη νομική πραγματικότητα: δεν υπάρχει κράτος στα κατεχόμενα, αλλά μια υποτελής στην Τουρκία διοίκηση.

Ως Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών καταθέτουμε τη σταθερή και αμετάθετη θέση μας για αγώνα μέχρι την εξεύρεση δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης του Κυπριακού προβλήματος. Επαναλαμβάνουμε τη θέση μας για τη χάραξη μιας Εθνικής Στρατηγικής, η οποία θα θεμελιώνεται στις Ευρωπαϊκές Αρχές και Αξίες, χωρίς ξένους στρατούς, εγγυήσεις, βάσεις και εποίκους.

Καταγγέλλουμε τους εορτασμούς που οργανώνει για ακόμα μια χρονιά το κατοχικό στρατιωτικό καθεστώς.

Το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών τονίζει την ανάγκη για συνέπεια, σύνεση, ευθύνη και συνεργασία μεταξύ όλων των πολιτικών δυνάμεων (Ελληνοκυπριακών και Τουρκοκυπριακών), στη βάση της δυναμικής που πηγάζει από τη θέληση για εξεύρεση μιας Ευρωπαϊκής λύσης, που να σέβεται όλα τα ανθρώπινα και πολιτικά δικαιώματα όλων των πολιτών, σε μια κοινή πατρίδα.