Καταγγέλλει ως άδικη τη βαθμολόγηση η Τουρκία και αποσύρεται από τη Eurovision…

Η Τουρκία δεν θα συμμετάσχει στον φετινό 58ο διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision. Το ανακοίνωσε η δημόσια τηλεόραση ΤΡΤ.Μόνο που ο λόγος δεν είναι η λιτότητα, που ανάγκασε άλλες χώρες να αποσύρουν τη συμμετοχή τους.Αποσύρεται από το διαγωνισμό καταγγέλλοντας ως άδικη τη διαδικασία της βαθμολογίας.

Σε γραπτή ανακοίνωση της γενικής διεύθυνσης του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα, αναφέρεται ότι η Τουρκία συμμετείχε για πρώτη φορά στον διαγωνισμό τραγουδιού της EBU το 1975 και έκτοτε έλαβε μέρος σε 34 διαγωνισμούς. Μετά το 2000 η αλλαγή του συστήματος ψηφοφορίας και το televoting, έδρασαν σημαντικά στην επιτυχία των διαγωνιζόμενων που εκπροσώπευσαν την Τουρκία, ενώ μετά το 2011 αποφασίστηκε η μείωση των ψήφων των θεατών κατά 50%.

«Θεωρείται πως στη λήψη αυτής της απόφασης έδρασαν τα αποτυχημένα αποτελέσματα που είχαν τα τελευταία χρόνια τα πέντε προνομιούχα μέλη της EBU (Γερμανία, Γαλλία, Αγγλία, Ισπανία, Ιταλία). Μάλιστα αυτές οι πέντε χώρες διαγωνίζονται κατευθείαν στον τελικό χωρίς να συμμετέχουν στους ημιτελικούς. Εκφράσαμε την αδικία αυτής της κατάστασης σε κάθε ευκαιρία», καταλήγει η ανακοίνωση της TRT.