Καταβάλλονται προσπάθειες για ορθή και δίκαιη λύση του Κυπριακού

Όπως ανέφερε ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εσωτερικών Κωνσταντίνος Νικολαΐδης δεν έχουμε το δικαίωμα μιας νέας αποτυχίας και στόχος μας δεν είναι μια ακόμα ατέρμονη και άγονη διαδικασία αλλά η ορθή επίλυση του εθνικού μας θέματος.

Μιλώντας στο εθνικό μνημόσυνο του ήρωα Στέφανου Κυριάκου που τελέστηκε σήμερα στον Ιερό Ναό Εισοδίων της Θεοτόκου στην Πέγεια, ο κ. Νικολαίδης είπε πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης καταβάλλει άοκνες προσπάθειες για μια έντιμη και δίκαιη λύση του Κυπριακού, στη βάση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών, του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου και της διασφάλισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των Κυπρίων.

Θέλουμε και επιδιώκουμε λύση, η οποία να σέβεται την ιδιότητα μας ως ευρωπαϊκού κράτους, η οποία θα διασφαλίζει το μέλλον του κυπριακού Ελληνισμού στη γη των προγόνων του, κάτω από συνθήκες ασφάλειας, είπε.

Ο κ. Νικολαΐδης σημείωσε πως αποδεδειγμένα ο λαός μας διαθέτει και την αρετή και την τόλμη που θα του επιτρέψουν να ανακτήσει την ελευθερία του, στο πλαίσιο μιας συμφωνημένης, αμοιβαία αποδεκτής, λειτουργικής και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού, που θα σέβεται το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο και το Διεθνές Δίκαιο, τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των νόμιμων κατοίκων της νήσου και που θα διασφαλίζει χωρίς προβλήματα ή προσκόμματα το δικαίωμα των Ελλήνων της Κύπρου να ζήσουν ελεύθεροι στη γη των προγόνων τους.

Αναφερόμενος στο ήρωα Στέφανο Κυριάκου, ο κ. Νικολαΐδης είπε πως η «απόδοση τιμής στους ήρωες των αγώνων του λαού μας είναι οφειλόμενη και διαχρονική επιταγή. Μια πράξη υπόμνησης της μαρτυρικής αγωνιστικής πορείας της πατρίδας μας, που άρχισε με τον απελευθερωτικό αγώνα της ΕΟΚΑ του 1955-1959, συνεχίστηκε με την αντιμετώπιση της Τουρκανταρσίας του 1963 – 64 και της βάρβαρης τουρκικής εισβολής του 1974”.

Σήμερα, η σκέψη όλων εμάς που ζήσαμε τα τραγικά γεγονότα που σημάδεψαν τη σύγχρονη ιστορία της Κύπρου στρέφεται πίσω στο χρόνο, σημείωσε, προσθέτοντας πως «νεκροί, αγνοούμενοι, πρόσφυγες και εγκλωβισμένοι, κατοχή πατρογονικών εδαφών, καταστροφή της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, σύληση των εκκλησιών ακόμα και των νεκροταφείων μας, συνθέτουν το μέγεθος της τραγωδίας που συνεχίζεται από το 74’, για 40 τόσα χρόνια».

Ο κ . Νικολαΐδης ανέφερε πως ο Στέφανος υπηρετούσε τότε στο 120 ΛΒΟ στο Λόχο Βαρέων Όπλων, που έδρευε στη Λακατάμια, εκεί που και ο ίδιος – όπως είπε- υπηρέτησε, ως Έφεδρος Ανθυπολοχαγός.

Αντιλαμβάνεστε, συνέχισε, τη συναισθηματική φόρτιση, το δέος και τη συγκίνηση που αισθάνομαι απέναντι στη θυσία των ανδρών αυτού του τάγματος, που βρέθηκε ευθύς εξ αρχής στην πρώτη γραμμή του πυρός και υπέστη σοβαρές απώλειες.

Μετά το πέρας του μνημοσύνου ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Πεσόντων και Αγνοουμένων του Δήμου Πέγειας.

Εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας στεφάνι κατέθεσε ο κ. Νικολαίδης .