Κατά €10 εκατομ. ευρώ πλεονασματικός ο προϋπολογισμός της ΑΗΚ

Πλεονασματικό προϋπολογισμό για το 2015 κατά 10 εκατομμύρια ευρώ παρουσίασε σήμερα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών η Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου (ΑΗΚ), με τον Πρόεδρο της ΑΗΚ Όθωνα Θεοδούλου να κάνει έκκληση να ψηφιστεί άμεσα ο προϋπολογισμός για να μπορέσει να καταβληθεί ποσό εννέα εκατομμυρίων ευρώ μέχρι το τέλος Μαρτίου στους 123 υπαλλήλους που δήλωσαν από το 2014 συμμετοχή στο πρώτο σχέδιο πρόωρης εθελούσιας αφυπηρέτησης.

Όπως εξήγησε ο κ. Θεοδούλου, το αρχικό σχέδιο προέβλεπε την αφυπηρέτηση 100 προσώπων για το 2014, αλλά τελικά δήλωσαν συμμετοχή στο σχέδιο 123 άτομα.

Αναφέροντας ότι θα πρέπει μέχρι το τέλος Μαρτίου να αποδεσμευθούν αυτοί οι άνθρωποι, ο κ. Θεοδούλου είπε ότι το σχέδιο αυτό θα αποφέρει στην Αρχή καθαρό όφελος 38 εκ. Ευρώ, με τη δαπάνη του σχεδίου να ανέρχεται στα 9 εκ. ευρώ.

Αναφέρθηκε επίσης ότι κονδύλι 10 εκ. ευρώ που περιλαμβάνεται στον προϋπολογισμό του 2015 αφορά τον καταρτισμό νέου σχεδίου πρόωρης αφυπηρέτησης που θα αφορά επιπρόσθετα γύρω στις 140 με 150 αφυπηρέτησεις.

Προϋπολογισμός

Ο κ Θεοδούλου, οι συνολικές δαπάνες για το 2015 ανέρχονται στα 739 εκατομμύρια ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση κατά 14 εκ. ευρώ σε σχέση με το 2014, ενώ το σύνολο των εσόδων αναμένεται να ανέλθει σε 749 εκ. ευρώ.

Κυριότεροι στόχοι της ΑΗΚ, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Αρχής, είναι ο περιορισμός του αναπτυξιακού προγράμματος στα άκρως απαραίτητα έργα, η εφαρμογή του προγράμματος συντήρησης του εξοπλισμού και εγκαταστάσεων και η βελτίωση της αποδοτικότητας του εργατικού δυναμικού και της αποτελεσματικότητας των εργασιών της ΑΗΚ.

Η δαπάνη για αποδοχές προσωπικού παρουσιάζεται μειωμένη σε σχέση με το 2014 κατά 1,31 εκ. ευρώ, στα 98,34 εκ. ευρώ. Στο συνολικό ποσό της δαπάνης περιλαμβάνεται ποσό ύψους 10 εκ. ευρώ που αφορά έργα ανάπτυξης και κεφαλαιοποιείται.

Εξάλλου, σύμφωνα με τον κ. Θεοδούλου, το σύνολο των δαπανών λειτουργίας για το 2015 παρουσιάζεται αυξημένο από το 2014 κατά 1,46 εκ. ευρώ, στα 553,45 εκ. ευρώ, στις οποίες περιλαμβάνεται και ποσό 10 εκ. ευρώ για το εγκεκριμένο σχέδιο πρόωρης εθελούσιας αφυπηρέτησης, το οποίο λόγω των καθυστερήσεων στην έγκριση του θα εφαρμοστεί τους πρώτους μήνες του 2015.

Επίσης, περιλαμβάνεται πρόσθετο ποσό 10 εκ. ευρώ για κάλυψη της δαπάνης που πιθανόν να προκύψει σε περίπτωση έγκρισης και εφαρμογής νέου σχεδίου.

Αναφορικά με το σημερινό ποσό δανεισμού της ΑΗΚ, αναφέρθηκε ότι αυτό ανέρχεται στα 500 εκ. ευρώ και αφορά σε μακροχρόνια δάνεια, τα οποία αντιπροσωπεύουν τα δύο τρίτα των εσόδων της Αρχής.

Καθυστερημένες οφειλές

Ο Γενικός Διευθυντής της ΑΗΚ Στέλιος Στυλιανού είπε ότι γύρω στα 15 εκ. ευρώ αφορούν τελικούς λογαριασμούς δηλαδή καταναλωτές των οποίων έχει διακοπεί η παροχή ηλεκτρικής ενέργειας.

Είπε ακόμη ότι 35 εκ. ευρώ αφορά ενεργούς αλλά καθυστερημένους λογαριασμούς, εκ των οποίων τα 50% αφορούν επιχειρήσεις και το υπόλοιπο 50% οικιακούς καταναλωτές.

Το υπόλοιπο ποσό που ανέρχεται στα 50 εκ. ευρώ είναι βασικά η προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας που δεν έχει εισπραχθεί ακόμη, σημείωσε.

Αναφέρθηκε επίσης ότι σε κάποιες επιχειρήσεις ζητήθηκε να πληρώνουν με την ημέρα το ηλεκτρικό ρεύμα.

Ευάλωτες ομάδες πληθυσμού

Σε σχέση με τη διακοπή της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος σε ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, ο κ. Θεοδούλου είπε ότι η μη διακοπή της παροχής “έχει μεγάλο κόστος και δεν μπορούμε από αυτό το κόστος να το επωμιστούμε μόνοι μας” και σημείωσε ότι για ορισμένες επιλεγμένες ομάδες πληθυσμού που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα η ΑΗΚ αποφάσισε να τους παραχωρεί μειωμένη τάση ηλεκτρισμού έτσι ώστε να μπορούν αυτά τα νοικοκυριά να διατηρούν αναμμένες κάποιες λάμπες στην οικία τους και να μην είναι και σημαντικό το κόστος για την Αρχή.

Ο ΓΔ της ΑΗΚ είπε ότι έχει αποσυνδεθεί μέχρι σήμερα η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος σε 600 νοικοκυριά που ανήκουν στην κατηγορία 0,8 (ευάλωτες ομάδες πληθυσμού) και σημείωσε ότι μετά από απόφαση της ΡΑΕΚ, από τις 15 Δεκεμβρίου του 2014 μέχρι τις 31 Μαρτίου του 2015 δεν γίνεται αποκοπή του ηλεκτρικού ρεύματος.

Ανέφερε ότι η ΑΗΚ κάλεσε τα 600 αυτά νοικοκυριά να έρθουν για να γίνει μια συμφωνία αποπληρωμής των λογαριασμών και μόλις 35 νοικοκυριά το έπραξαν και πρόσθεσε πως αναμένουν σύντομα την έκδοση διατάγματος από τον Υπουργό Ενέργειας που να καθορίζει την κατηγορία για την οποία δεν θα αποκόπτεται η παροχή ηλεκτρισμού.