Κατά της κυπριακής δημοκρατίας στρέφεται ο Ανδρέας Βγενόπουλος

Για παραβιάσεις που «μπλοκάρουν» την προώθηση των συμφερόντων της και την προστασία των επενδύσεών της, κατηγορεί η MARFIN INVESTMENT GROUP (“MIG”) την κυπριακή δημοκρατία και προσφεύγει στη δικαιοσύνη. Παράλληλα, ο Ανδρέας Βγενόπουλος, ετοιμάζεται να παραχωρήσει και συνέντευξη τύπου.

«Πατώντας» στη σχετική διμερή διεθνή σύμβαση μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας με ημερομηνία 30-3-1992, το Διοικητικό Συμβούλιο της “MIG”, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι επιδιώκει την προστασία της επένδυσής του στην Λαϊκή Τράπεζα , ύψους 823.863.584 ευρώ ,λόγω παραβιάσεων από την Κυπριακή Δημοκρατία των άρθρων 2,3 και 4 της Σύμβασης.

Η διαδικασία προβλέπει την προσπάθεια φιλικής επίλυσης της διαφοράς εντός χρονικού διαστήματος κατ’ ανώτατον όριο 6 μηνών και σε περίπτωση μη επίτευξης συμφωνίας την εκδίκαση της διαφοράς από διεθνές διαιτητικό δικαστήριο (από το Διεθνές Κέντρο δια τον Διακανονισμόν των Διαφορών εξ Επενδύσεων που ιδρύθηκε από την Σύμβαση της 18ης Μαρτίου 1965 δια την ρύθμισιν των σχετιζομένων προς τας επενδύσεις διαφορών μεταξύ Κρατών και υπηκόων άλλων Κρατών).

Στη διαδικασία αναμένεται ότι θα προσφύγουν και άλλοι ιδιώτες επενδυτές στην ΛΑΪΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ οι οποίοι νομιμοποιούνται βάσει της Σύμβασης ή βάσει παρεμφερών διεθνών συμβάσεων και προβλέψεων του Διεθνούς Δικαίου.

Η επίσημη έναρξη της διαδικασίας προσδιορίζεται για την Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2013 με την επίδοση «ειδοποίησης διαφοράς» (Notice of Dispute) προς την Κυπριακή Δημοκρατία και την ίδια ημέρα θα ενημερωθεί πλήρως το επενδυτικό κοινό για όλες τις λεπτομέρειες αυτής της υπόθεσης.