Κατάσχεση λιμουζίνας Γενικού Εισαγγελέα: Ένα κράτος υπό κατάρρευση

Δήλωση Κινήματος Οικολόγων σχετικά με το επεισόδιο κατάσχεσης λιμουζίνας γ. Εισαγγελέα

Το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών θεωρεί ότι η κατάσχεση της υπηρεσιακής λιμουζίνας του Γενικού Εισαγγελέα αποτελεί την πραγματική εικόνα της Κυπριακής οικονομίας. Τα όσα διαφημίζουν διάφοροι για αποφυγή της χρεοκοπίας αποδεικνύονται στην πράξη, «λόγια του αέρα». Το χθεσινό γεγονός αποτελεί δείγμα χρεοκοπίας του κράτους. Το κράτος έχει χρεοκοπήσει και την κυρία ευθύνη φέρουν οι εκάστοτε κυβερνώντες.

Οι πολίτες αντιμετωπίζουν καθημερινά τέτοια φαινόμενα αφού η άσχημη οικονομική κατάσταση που τους οδήγησαν κάποιοι που παραμένουν ατιμώρητοι, δεν τους επιτρέπει να πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους. Αν ο Γενικός Εισαγγελέας αναγκάστηκε να υποστεί αυτήν την ταπείνωση και τον εξευτελισμό, τι θα γίνει αύριο με χιλιάδες πολίτες που θα αντιμετωπίσουν τους δικαστικούς επιδότες και την κατάσχεση της κατοικίας και της περιουσίας τους;

Είναι πλέον γεγονός και αποδεικνύεται καθημερινά ότι το κράτος είναι καταχρεωμένο και δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του προς τους πολίτες του.

Συμφωνούμε με τη στάση του Γενικού Εισαγγελέα που επέδειξε σεβασμό στις αποφάσεις του δικαστηρίου. Διαφωνούμε όμως στην εφαρμογή μέτρων τα οποία θα προστατεύουν την Κυβέρνηση αλλά θα αφήνουν εκτεθειμένους τους απλούς πολίτες, όταν η Κυβέρνηση δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της απέναντι τους. Δεν συμφωνούμε στην προώθηση νομοθεσίας που θα προστατέψει την κρατική περιουσία από την κατάσχεση, όταν παρόμοια μέτρα δεν εφαρμόζονται για χιλιάδες πολίτες.

Συμφωνούμε όμως στη νομοθετική ρύθμιση του επιτοκίου για τα χρέη της Κυβέρνησης λόγω απαλλοτριώσεων ώστε να συνάδουν με τις σημερινές συνθήκες της αγοράς.