Κατάρτιση πενταετούς στρατηγικού σχεδίου, εισηγείται η Διεθνής Ομοσπονδία Θαλασσαιμίας

Ημέρα μνήμης, αναγνώρισης, σεβασμού, ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης, δέσμευσης και περιφρούρησης είναι η σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Θαλασσαιμίας.

Ημέρα μνήμης όλων εκείνων που έχασαν τη μάχη της ζωής, αναγνώρισης για το έργο και την προσφορά των εκατοντάδων επιστημόνων ιατρών και ερευνητών που συνέβαλαν στη βελτίωση της θεραπείας και της πρόληψης, σεβασμού και στήριξης στις χιλιάδες αιμοδοτών ανά το παγκόσμιο, που δίνουν ζωή στους άγνωστους συμπολίτες τους, ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της κοινωνίας, δέσμευσης για συνέχιση, ενδυνάμωση της προσπάθειας για την βέλτιστη θεραπευτική αγωγή και κοινωνική στήριξη, περιφρούρηση των δικαιωμάτων των ασθενών.

Με την ευκαιρία της σημερινής Παγκόσμιας Ημέρας Θαλασσαιμίας, η Διεθνής Ομοσπονδία Θαλασσαιμίας διοργάνωσε σήμερα, στην Πύλη Αμμοχώστου, δημοσιογραφική Διάσκεψη, την οποία ακολούθησαν αιμοδοσίες, οι οποίες συνδιοργανώθηκαν από το Κέντρο Αίματος σε συνεργασία με το Δήμο Λευκωσίας, το ΠΑΝΣΥΦΙ ΑΠΟΕΛ, την Πυροσβεστική Υπηρεσία Λευκωσίας και το Σταθμό Αιμοδοσίας Κέντρου Αίματος στην Έγκωμη.

Ο Δήμαρχος Λευκωσίας Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης, σε χαιρετισμό του, είπε ότι η θαλασσαιμία υπήρξε ένα από τα μεγαλύτερα ιατρικό-κοινωνικοοικονομικά προβλήματα που κλήθηκε ποτέ η Κύπρος να αντιμετωπίσει και το αντιμετώπισε με επιτυχία από τη δεκαετία του 1980.

«Από τότε οι συνεχείς και σχεδιασμένες προσπάθειες και ενέργειες των εθνικών υπηρεσιών υγείας και η στενή και ουσιαστική συνεργασία του πρώτου ίσως οργανισμού, παγκύπρια, του Παγκυπρίου Αντιαναιμικού Συνδέσμου, οδήγησε στη δημιουργία και εγκαθίδρυση ενός προγράμματος ελέγχου που μέχρι σήμερα θεωρείται μοντέλο προς μίμηση», πρόσθεσε.

Ο κ. Γιωρκάτζης είπε ότι η απόφαση 60 και πλέον χωρών του κόσμου, να έχει η Διεθνής Ομοσπονδία Θαλασσαιμίας την έδρας της στην Κύπρο αντανακλά τη μεγάλη εμπιστοσύνη, αλλά και προσφορά των Κύπριων ασθενών και γονιών στον παγκόσμιο αυτό αγώνα.

Ο Υπεύθυνος Τομέα Αιμοδοσίας του Εθνικού Κέντρου Αίματος Σωκράτης Μενελάου, στο δικό χαιρετισμό, είπε ότι η αιμοδοσία παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια συνεχή αύξηση.

«Στην επαρχία Λευκωσίας, από 24 χιλιάδες μονάδες το 2008 φτάσαμε το 2012 τις 29 χιλιάδες. Από αυτές πέραν του ενός τρίτου χορηγείται στην Κλινική Θαλασσαιμίας. Είναι ακριβώς γι’ αυτό το λόγο που έχει αναπτυχθεί μια ιδιαίτερη, αλλά και αμφίδρομα καλή σχέση μεταξύ του Κέντρου Αίματος και όλων των φορέων που έχουν σχέση με τη Θαλασσαιμία», συμπλήρωσε.