Κασσελάκης και Αχτσιόγλου στην μάχη για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ

Ο πρόεδρος της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής, Γιάννης Δρόσος ανακοίνωσε ότι στο 90,13% των εκλογικών τμημάτων, δηλαδή σε 484 εκλογικά τμήματα από τα 537, τα αποτελέσματα είναι τα εξής:

-Η Έφη Αχτσιόγλου έλαβε 36,21% και 41.098 ψήφους

-Ο Στέφανος Κασσελάκης έλαβε 45,47% και 51.615 ψήφους

-Ο Νίκος Παππάς έλαβε 8,64% και 9.804 ψήφους

-Ο Στέφανος Τζουμάκας έλαβε 1,28% και 1.457

-Ο Ευκλείδης Τσάκαλωτος 8,4% και 9.533 ψήφους

Επιπλέον, από το εξωτερικό, ψήφισαν 1.211, από περισσότερες από 20 χώρες.

Ο κ. Δρόσος ευχαρίστησε και συνεχάρη και τους πέντε υποψήφιους και ανακοίνωσε ότι η ΚΕΦΕ προκηρύσσει επαναληπτική εκλογή την επόμενη Κυριακή ανάμεσα στην κυρία Αχτσιόγλου και τον κ. Κασσελάκη (σ.σ. με αλφαβητική σειρά).

Ο πρόεδρος της ΚΕΦΕ ευχαρίστησε τις 146.635 μέλη του ΣΥΡΙΖΑ «που προς έκπληξη πολλών -ευχάριστη έκπληξη ελπίζω για τους περισσότερους- έλαβαν μέρος στην ψηφοφορία». Είπε ότι «η μεγάλη συμμετοχή αυτή ήταν μια συμμετοχή σε εκλογή για τον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αφορά βεβαίως την προεδρική εκλογή, κυρίως όμως η συμμετοχή αυτή -έτσι τη διαβάζουμε- είναι πείσμα ενός μεγάλου μέρους της Ελλάδας που αντιστέκεται και που επιμένει να βγει η χώρα μας από λάσπες και βούρκους, να σηκωθεί ο ήλιος πάνω από στάχτες και αποκαΐδια». Ο κ. Δρόσος τόνισε επιπλέον ότι «η συμμετοχή αυτή είναι η φωνή μιας κοινωνίας όπου το γενικευμένο ξεχαρβάλωμα κάθε δημόσιας δομής και φροντίδας και υπηρεσίας έχει γίνει πρόβλημα προσωπικό και οικογενειακό πολλών αν όχι όλων των Ελλήνων.

Ο κ. Δρόσος ευχαρίστησε όλες και όλους που στελέχωσαν τα 537 εκλογικά τμήματα, τους τεχνικούς συνεργάτες, «στελέχη που όργωσαν τη χώρα, χωρίς την αυταπάρνηση των οποίων δεν θα μπορούσε να υπάρξει αυτό το αποτέλεσμα».

τ. Κασσελάκης: Έγινε το πρώτο βήμα για να αποκτήσει η χώρα σύντομα προοδευτική κυβέρνηση

«Ήταν μια απρόσμενα μεγάλη προσέλευση που σηματοδοτεί το πρώτο βήμα ώστε η χώρα να έχει προοδευτική κυβέρνηση σύντομα», ανέφερε στη δήλωσή του στην Κουμουνδούρου ο νικητής του πρώτου γύρου της εσωκομματικής εκλογής στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης.

Συνεχίζοντας ανέφερε: «Όπου είχα πάει την πρώτη εβδομάδα ο κόσμος μου έλεγε “να αντέξεις”, λόγω των επιθέσεων που δεχόμουν, τη δεύτερη και την τρίτη εβδομάδα μου έλεγαν “είσαι η ελπίδα μας”. Θέλω να τους πω ότι η ελπίδα είμαστε όλοι μαζί, όχι μόνος μου, και για να γίνει η ελπίδα πράξη να επιστρέψουμε την επόμενη Κυριακή στις κάλπες, να κερδίσουμε και να αντιμετωπίσουμε την κυβέρνηση που δεν εκπροσωπεί την ιστορία του τόπου».

Ο κ. Κασσελάκης ξεκίνησε τη δήλωσή του εκφράζοντας τα συλλυπητήριά του για τις απώλειες στη Λιβύη. «Η σκέψη μου είναι στις οικογένειες των ανθρώπων αυτών. Αυτοί είναι οι ήρωες της κοινωνίας».

Ακολούθως ευχαρίστησε «από καρδιάς όλους του εθελοντές, όχι μόνο εκείνους που δούλεψαν για τη δική μου καμπάνια αλλά και τη διαδικασία των εκλογών».

Έφη Αχτσιόγλου: Η επόμενη Κυριακή θα είναι καθοριστική – Θα καθορίσει αν τους αγώνες που έχουμε μπροστά μας θα τους δώσουμε με πολιτικούς όρους ή όχι

Η συμμετοχή στις σημερινές κάλπες ήταν «η καλύτερη απάντηση στους κήρυκες της ηττοπάθειας», «σας καλώ τώρα να προσέλθετε στις κάλπες και την επόμενη Κυριακή», τόνισε η Έφη Αχτσιόγλου στις δηλώσεις της στα κεντρικά γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, στην Κουμουνδούρου. Σημείωσε ότι «η επόμενη Κυριακή θα είναι καθοριστική. Θα καθορίσει αν τους αγώνες που έχουμε μπροστά μας θα τους δώσουμε με πολιτικούς όρους ή όχι».

Ειδικότερα, η υποψήφια για την προεδρία του κόμματος δήλωσε ότι «σήμερα είναι μια μεγάλη βραδιά για την παράταξη μας, 146.000 πολίτες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας για την ενίσχυση της προοδευτικής παράταξης, για την ενδυνάμωση της Αριστεράς στη σύγχρονη εποχή, για ένα κόμμα που θα είναι ισχυρό, σύγχρονο, που θα μπορεί να μας οδηγήσει και πάλι στη νέα νικηφόρα μας πορεία». Η κ. Αχτσιόγλου ευχαρίστησε όλες και όλους για τη συμμετοχή τους, τονίζοντας ότι «ήταν η καλύτερη απάντηση στους κήρυκες της ηττοπάθειας, είναι η καλύτερη απάντηση απέναντι σε όσους επιτίθενται στις αξίες μας που διαχρονικά υπηρετούμε με πρωτεργάτη τον Αλέξη Τσίπρα».

«Σας καλώ τώρα να προσέλθετε στις κάλπες και την επόμενη Κυριακή», είπε, «η επόμενη Κυριακή θα είναι καθοριστική. Θα καθορίσει αν τους αγώνες που έχουμε μπροστά μας θα τους δώσουμε με πολιτικούς όρους ή όχι». «Και μιλώ», πρόσθεσε, «για τους αγώνες στο πραγματικό πεδίο στη Βουλή και την κοινωνία. Αν θα τους δώσουμε με όρους σοβαρότητας, εμπειρίας και ευθύνης». Τόνισε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, η αξιωματική αντιπολίτευση της χώρας δεν μπορεί να πορεύεται στα θολά νερά των εύκολων λύσεων» και ότι «έχουμε ευθύνη απέναντι στον ελληνικό λαό, να είμαστε ειλικρινείς για το τι θέλουμε και πώς θα το επιτύχουμε». Σημείωσε ότι «αυτό που θέλουμε είναι να νικήσουμε το καθεστώς της Δεξιάς. Και θα το επιτύχουμε αν έχουμε πίστη στις δυνάμεις μας, στην κοινή μας πορεία και στους αγώνες που δώσαμε μαζί». «Μαζί λοιπόν για τους αγώνες που έρχονται και για τη ζωή που μας αξίζει», είπε ολοκληρώνοντας τη δήλωσή της.

Ν. Παππάς: Από αύριο όλοι οι συνυποψήφιοι έχουμε υποχρέωση να υπηρετήσουμε την ανάγκη για μια μεγάλη προοδευτική αλλαγή

«Η παράταξη μας βγαίνει πιο δυνατή από αυτή τη διαδικασία. Είναι μια απόδειξη ότι πρέπει να προχωρήσουμε ταχύτατα στον μετασχηματισμό του κόμματος μας σε μια αριστερή προοδευτική δημοκρατική παράταξη», τόνισε ο Νίκος Παππάς σε δηλώσεις του στα κεντρικά γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, στην Κουμουνδούρου.

Συνεχάρη όλο τον κόσμο «που εργάστηκε ακούραστα για να γίνει άψογα αυτή η μεγάλη δημοκρατική γιορτή» και ευχαρίστησε όλους και όλες που στήριξαν την υποψηφιότητά του.

Ο κ. Παππάς τόνισε ότι «σε κάθε περίπτωση, όπως παλιά, όπως και τώρα, όπως και πάντα, θα αγωνίζομαι για την ενότητα της παράταξης, για να γίνει πιο δυνατή και θα συνεχίσω με κάθε ικμάδα των δυνάμεων μου να υπερασπίζομαι όσα με καθαρότητα παρουσίασα στην προεκλογική αυτή περίοδο».

Είπε ότι «από αύριο όλοι οι συνυποψήφιοι -που τους ευχαριστώ για το υψηλό επίπεδο ήθους και ποιότητας του διαλόγου κατά την προεκλογική περίοδο- έχουμε υποχρέωση, από όποια θέση μας έταξε ο λαός του ΣΥΡΙΖΑ, ο προοδευτικός κόσμος, να υπηρετήσουμε την ανάγκη για μια μεγάλη προοδευτική αλλαγή, να υπηρετήσουμε την παράταξη της νίκης».

Ευ. Τσακαλώτος: Επιμονή στην Αριστερά και στην ουσία της πολιτικής

«Έδωσα μια μάχη με πολλούς συντρόφους και πολλές συντρόφισσες για τις ιδέες, για την ιστορία και για την προοπτική της Αριστεράς», ανέφερε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και πρόσθεσε: «Μόνο με αυτό τον τρόπο μπορούμε να έχουμε μια ουσιαστική αντιπολίτευση απέναντι στην καταστροφική κυβέρνηση της ΝΔ».

Ο κ. Τσακαλώτος ευχαρίστησε τους συντρόφους, τη νεολαία και το κόμμα και πρόσθεσε: «Βάλαμε μία πολύ σημαντική παρακαταθήκη. Ωστόσο, είμαι αναγκασμένος να πω ότι η μεταπολιτική, δηλαδή η έμφαση στο πρόσωπο και στην εικόνα έχουν διεισδύσει ακόμη και εκεί που δεν το περιμένει κανείς, έναντι στην ουσία της πολιτικής».

Κλείνοντας σημείωσε ότι «θα υπάρχει η ίδια επιμονή για την Αριστερά και την ουσία της πολιτικής».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ