Κασουλίδης: Ουδείς κινείται να πακετοποιήσει Κυπριακό-οικονομία-ενέργεια

Η Κυβέρνηση δεν συμμερίζεται την οποιαδήποτε άποψη ότι οποιοσδήποτε στη διεθνή κοινότητα κινητοποιείται για να πακετοποιήσει Κυπριακό-οικονομία-ενέργεια, δήλωσε σήμερα ερωτηθείς σχετικά ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, προσθέτοντας ότι “όλοι αντιλαμβάνονται ότι αυτά τα τρία θέματα είναι ανεξάρτητα παρόλο ότι υπάρχει αμοιβαία ενίσχυση μεταξύ του ενός θέματος και του άλλου, δηλαδή προχωρούν ανεξάρτητα και παράλληλα αλλά η κάθε πρόοδος στο ένα ενισχύει τα άλλα”.

Ο κ. Κασουλίδης μιλούσε στους δημοσιογράφους στο περιθώριο επίσκεψης του στην Κοπτική Ορθόδοξη Εκκλησία Αγίου Μάρκου στην Αγλαντζιά, με αφορμή τα γεγονότα στην Αίγυπτο.

Όπως ξέρετε, σημείωσε, πυρπολήθηκαν πάνω από σαράντα εκκλησίες, τεμένη, κυβερνητικά κτίρια και ήρθα εδώ για να εκφράσω τη συμπαράσταση μου πρώτα προς τον αιγυπτιακό λαό και να εκφράσω τη λύπη μου για τα γεγονότα που συμβαίνουν.

Δεύτερον, συνέχισε, για να εκφράσω την ιδιαίτερη στήριξη μου, την οποία ζήτησα να διαβιβαστεί προς την Κοπτική Εκκλησία διότι οποιαδήποτε κι αν είναι τα γεγονότα για εμάς, ο λαός της Αιγύπτου είναι ένας και δεν υπάρχει καμία διάκριση μεταξύ Μουσουλμάνων και Χριστιανών και επομένως καταδικάζονται οι οποιεσδήποτε ενέργειες από τα εξτρεμιστικά στοιχεία τα οποία βρίσκουν κάθε φορά την αφορμή για να θυματοποιούν κυρίως σε πολλές περιπτώσεις τα μέλη των Χριστιανικών κοινοτήτων.

Απαντώντας σε ερώτηση αν υπάρχει πρόβλημα με Κύπριους που ζουν στην Αίγυπτο ή που παραθερίζουν στη χώρα, είπε πως δεν έχει έρθει καμία πληροφορία για πρόβλημα.

“Η Πρεσβεία μας είναι εκεί και σε συνεννόηση με Πρεσβείες άλλων χωρών-κρατών της ΕΕ, γνωρίζει τι πρέπει να κάμει σε περίπτωση που υπάρχει πρόβλημα. Όμως αυτή την στιγμή εφόσον ακολουθούνται οι οδηγίες και αποφεύγουν οι επισκέπτες να βρίσκονται κοντά σε χώρους που γίνονται διαδηλώσεις, κανονικά δεν πρέπει να υπάρχει κανένα πρόβλημα”, ανέφερε.

Κληθείς να σχολιάσει το θέμα της Αμμοχώστου και πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επιβεβαίωσε ότι γίνονται ασκήσεις επί χάρτου σε περίπτωση που υπάρχουν πρόσθετες απαιτήσεις από πλευράς Τούρκων, είπε πως κινητικότητα μέσα στον Αύγουστο «οφείλω να ομολογήσω ότι δεν υπάρχει».

“Πιθανόν τα πράγματα να προχωρήσουν από το Σεπτέμβρη και μετά. Αυτή τη στιγμή δεν έχει γίνει οποιαδήποτε ανταλλαγή απόψεων με την άλλη πλευρά και επομένως θεωρώ ότι η διαπραγμάτευση μεταξύ μας είναι μια εντελώς περιττή άσκηση. Οταν υπάρξει κάτι το σοβαρό, τότε είναι η ώρα των διαβουλεύσεων μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων στην Κύπρο και κυρίως δεν ωφελεί αλλά βλάπτει η δημόσια συζήτηση για θέματα τα οποία αυτή τη στιγμή δεν βρίσκονται καν στο τραπέζι”, πρόσθεσε.

Ερωτηθείς αν έχουν διερευνηθεί από τον διεθνή παράγοντα οι προθέσεις της άλλης πλευράς, ο Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι μέχρι της στιγμής δεν υπάρχει οποιαδήποτε επίσημη θέση από την άλλη πλευρά εκτός από κάποιες δηλώσεις που «έχετε ακούσει από κάποιους» στην τουρκοκυπριακή ηγεσία.

Σε ερώτηση αν προκύπτει κάτι νέο ώστε να τεθεί επί τάπητος ως προϋπόθεση για την επανέναρξη της διαδικασίας των συνομιλιών εξ ου και οι επιστολές του Προέδρου Αναστασιάδη προς ΟΗΕ και Βρυξέλες, ο κ. Κασουλίδης είπε πως “δεν γνωρίζω εγώ για επιστολές του Προέδρου Αναστασιάδη προς ΟΗΕ και Βρυξέλες”.

Με τον κ. Αναστασιάδη, συνέχισε, θα έχουμε συνάντηση αύριο, αλλά έχουμε ξεκάθαρα πει ότι οι διαπραγματεύσεις για τη λύση του κυπριακού που θα ξεκινήσουν σύμφωνα με τους όρους εντολής των καλών υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα θα ξεκινήσουν χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Κληθείς εξάλλου να σχολιάσει δημοσίευμα του “Πολίτη” ότι οι Ρώσοι ζητούν διευκολύνσεις στη βάση “Ανδρέας Παπανδρέου”, ανέφερε ότι η Ρωσία είναι μια φίλη χώρα και δεν πρέπει να κάνουμε τέτοιου είδους υποθέσεις ή συνειρμούς και κυρίως μέσω Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.

“Τα Υπουργεία Εξωτερικών και Αμυνας εργάζονται από κοινού και επί του παρόντος δεν έχουμε τίποτα να αναγγείλουμε. Και εγώ δεν δέχομαι να διεξάγεται δημόσια συζήτηση η οποία και παραβλάπτει αποδίδοντας ετικέτες στην εξωτερική μας πολιτική. Εχουμε πολλούς φίλους και σκοπεύουμε να τους διατηρήσουμε σαν φίλους και πιστεύω μια εσωτερική δημόσια συζήτηση δεν κάνει κανένα καλό”, συμπλήρωσε.

Σε ερώτηση αν το θέμα θα τύχει πολιτικού χειρισμού με τέτοιο τρόπο ώστε να μην αλλάζουν οι ισορροπίες της εξωτερικής πολιτικής, ο Υπουργός Εξωτερικών είπε πως “δεν υπάρχει θέμα ισορροπιών στην εξωτερική μας πολιτική και δεν υπάρχουν ετικέτες και δεν δέχομαι να βάζει κάποιος ετικέτες, να μιλά για μονοδιάστατες ή πολυδιάστατες. Οι ετικέτες δεν σημαίνουν τίποτα, το περιεχόμενο είναι που έχει σημασία“.