Κασουλίδης: Οι Τ/κ ήθελαν να μας ταπεινώσουν

Ο Τουρκοκυπριακές απαιτήσεις Δεν κατέστησαν δυνατή την επίτευξη συμφωνίας για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης για το Βαρώσι, είπε ο κ. Κασουλίδης, αλλά τόνισε ότι οι προσπάθειες συνεχίζονται.

Ο κ. Κασουλίδης δήλωσε ότι, σκοπός του κ. Μπαίντεν, ήταν να προχωρήσει με την διακηρυγμένη θέση του Προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα για να ξεκινήσουν τα πρώτα βήματα οικοδόμησης εμπιστοσύνης μεταξύ των οποίων το πρώτο βήμα, η είσοδος εμπειρογνωμόνων στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου για να μελετήσουν και να σχεδιάσουν το πώς θα μπορούσε σε επόμενο στάδιο να ξεκινήσει η υποδομή των απαραίτητων έργων κοινής ωφελείας, (ηλεκτροδότηση, παροχή νερού, αποχετεύσεις, δρόμοι κτλ) και σε μια τρίτη φάση θα ήταν η μελέτη όλων των κτιρίων εάν είναι ασφαλή προκειμένου οι νόμιμοι κάτοικοι να πάνε στις περιουσίες τους.

Η μη επίτευξη συμφωνίας είπε, ήταν λόγω «κάποιων απαιτήσεων της ηγεσίας των Τ/κ οι οποίες δεν ήταν μόνο απαράδεκτες αλλά και κακής πίστεως».

Πρόσθεσε ότι για σκοπούς εξισορρόπησης και δικαιοσύνης, εμπειρογνώμονες θα μπορούσαν να αναλάβουν σχέδια για την αναβάθμιση του λιμανιού της Αμμοχώστου.

Εξήγησε ότι «ήθελαν να μας ταπεινώσουν με το να υπάρχει ειδική αναφορά ότι αυτοί οι διεθνείς εμπειρογνώμονες θα μπορούσαν να ήταν από το εξωτερικό αλλά και Τ/Κ με ρητή απάλειψη των Ε/Κ. Εμείς δεν απαιτήσαμε ποτέ να είναι είτε Ε/Κ ή Τ/Κ. Αλλά όχι σε μια αμιγώς ελληνική περιοχή να μιλά για Τ/Κ και να απαγορεύεται στους Ε/Κ. Όπως και κάποια άλλα απαράδεκτα για τα οποία κακίζω ιδιαίτερα και την Τουρκία η οποία ενέκρινε αυτή την απαράδεκτη στάση».

Ο κ. Κασουλίδης πρόσθεσε ότι ενώ στην ρητορική της Άγκυρας υπάρχει η επιθυμία να λυθεί το Κυπριακό, είπε ότι μια τέτοια βούληση πρέπει να εκφράζεται με λόγια και εξέφρασε την απογοήτευσή του για την στάση της Τουρκίας.

Υπενθύμισε ότι ο κ. Μπάιντεν δήλωσε ότι εξακολουθεί να παραμένει υποστηρικτής αυτής της προσπάθειας, και η οποία δεν εγκαταλείφθηκε αλλά δεν έγινε κατορθωτό να επιτευχθεί συμφωνία με την ευκαιρία της επίσκεψής του.

Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι η αισιοδοξία που εξέφρασε ο κ. Μπάιντεν για Κυπριακό και ΜΟΕ επικεντρώνεται στις διαφορετικές συνθήκες που επικρατούν σήμερα.

Ανέφερε ότι το πλαίσιο στο οποίο διεξάγονται οι συνομιλίες είναι διαφορετικό σήμερα. Έχουμε ξεκαθαρίσει, είπε, τη βάση και τις αρχές και ότι υπάρχουν απευθείας συνομιλίες με Άγκυρα.

Παράλληλα, ο ΥΠΕΞ ανέφερε ότι η Κύπρος αποκτά σήμερα μεγαλύτερη σημασία ως παράγοντας σταθερότητας και ειρήνης στην περιοχή.