Κασουλίδης: Νέες πρωτοβουλίες της κυβέρνησης στο Κυπριακό, λέει στη Milliyet

Νέες πρωτοβουλίες στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής και του Κυπριακού, αναλαμβάνει η κυβέρνηση, ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Ιωάννης Κασουλίδης, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Milliyet».

Η εφημερίδα έχει τίτλο «Η Τουρκία και η Ελλάδα θα πρέπει να λάβουν μέρος στο χρονοδιάγραμμα». Ο υπουργός έστειλε μηνύματα συνεργασίας, κάνοντας λόγο για αλλαγή μεθόδου στις διαπραγματεύσεις και ευελπιστώντας η τ/κ πλευρά να ανταποκριθεί.

«Είναι ολοφάνερο πως οι διαπραγματεύσεις που έγιναν μέχρι τώρα δεν οδήγησαν πουθενά. Κατά συνέπεια θα πρέπει να εξετάσουμε το πώς θα γίνουν οι νέες συνομιλίες.Οι συνομιλίες αυτές θα πρέπει να συνεχιστούν σε διαφορετικά επίπεδα. Μπορούν να γίνουν σε επίπεδο ειδικών εκπροσώπων από τις δύο κοινότητες . Μπορούν να καθοριστούν και ειδικοί εκπρόσωποι από την Τουρκία και την Ελλάδα ως εγγυήτριες χώρες. Επειδή στις συνομιλίες δεν θα είναι η Κυπριακή Δημοκρατία αλλά οι κοινότητες δεν θα υπάρξει πρόβλημα. Η Βρετανία στο θέμα αυτό δεν έχει τίποτα να πει. Όμως σκέπτομαι ότι η συμμετοχή της Τουρκίας στο χρονοδιάγραμμα , θα επιφέρει οφέλη».

Ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι η κυπριακή κυβέρνηση δεν σκέφτεται το ενδεχόμενο να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις από το μηδέν και επεσήμανε ότι «αν μείνουμε μακριά από πράγματα όπως οι κόκκινες γραμμές , τότε μπορούμε να μιλήσουμε. Καθήκον και των δύο πλευρών είναι να αλλάξουν την ατμόσφαιρα που γίνονται αυτές οι διαπραγματεύσεις . Υπάρχει επιδείνωση στις εξελίξεις μεταξύ Τουρκίας και Κύπρου. Αυτό δεν ωφελεί ούτε την Τουρκία ούτε την Κύπρο. Ας προσπαθήσουμε να βελτιώσουμε το κλίμα αυτό. Εγκαταλείποντας τις γνωστές δηλώσεις θα πρέπει να είμαστε περισσότερο πραγματιστές και να εστιάζουμε στο αποτέλεσμα».