Καρογιάν: Η καταιγίδα που έπληξε την οικονομία αναγκάζει τη κυβέρνηση να προσαρμόσει τις δαπάνες του κράτους

Ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος κ. Μάριος Καρογιάν προέβη σήμερα στην ακόλουθη δήλωση:

Κρατικός Προϋπολογισμός 2014

Η λιτότητα, η δημοσιονομική πειθαρχία, η συγκράτηση των κρατικών δαπανών και τα άλλα «σκληρά» χαρακτηριστικά του προτεινόμενου κρατικού προϋπολογισμού για το 2014 μας υπενθυμίζουν και μας υποδεικνύουν την ανάγκη, ως κράτος και ως κοινωνία, να καταβάλουμε μέσα στη νέα χρονιά μια υπερπροσπάθεια για να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε συνθήκες ανάκαμψης της οικονομίας μας.

Δυστυχώς, μετά την καταιγίδα που έπληξε την κυπριακή οικονομία είμαστε αναγκασμένοι να προσαρμόσουμε ανάλογα και τους σχεδιασμούς και τις δαπάνες του κράτους.

Όλοι καλούμαστε να προσαρμοστούμε στις νέες συνθήκες και να περιορίσουμε κατά το δυνατό δαπάνες και επιδιώξεις.

Το 2014 είναι η πιο κρίσιμη ίσως χρονιά για την κυπριακή οικονομία. Από τα οικονομικά αποτελέσματα της χρονιάς αυτής θα εξαρτηθεί αν θα κατορθώσει η οικονομία μας να ορθοποδήσει και να αρχίσει να ξεπερνά τις συνθήκες αστάθειας και ύφεσης.

Θα αποδειχθεί επίσης αν θα κατορθώσουμε με σύνεση και πειθαρχία να πετύχουμε τους απαραίτητους στόχους και δείκτες που θα πείσουν τόσο τους δανειστές μας όσο και τη διεθνή οικονομική κοινότητα ότι η κυπριακή οικονομία επανακτά την αξιοπιστία της.

Θα αποδειχθεί επίσης ότι δεν πάνε χαμένες οι θυσίες που έχει ήδη κάνει ο κυπριακός λαός, προκειμένου να δημιουργηθούν συνθήκες ανάκαμψης της οικονομίας.

Το ΔΗ.ΚΟ. πιστεύει ότι το μεγάλο στοίχημα του 2014 θα κερδηθεί αν δημιουργηθούν συνθήκες εθνικής συνεννόησης, πολιτικής συναντίληψης και κοινωνικής συναίνεσης.

Η ενότητα και η συλλογικότητα αποτελούν απαραίτητες προϋποθέσεις για την ευόδωση του εθνικού αγώνα για την ανάκαμψη της κυπριακής οικονομίας.
Όλοι μαζί θα τα καταφέρουμε.

Πάταξη της φοροδιαφυγής

Η φοροδιαφυγή, ως γνωστό, αποτελεί εθνικό και οικονομικό έγκλημα, για αυτό πρέπει να τιμωρείται αυστηρά και παραδειγματικά.

Δεν επιτρέπεται, την ώρα που ο κυπριακός λαός καλείται να κάνει οδυνηρές θυσίες για να σωθεί το κράτος, την ίδια ώρα, κάποιοι άλλοι να φοροδιαφεύγουν.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο έχουμε επεξεργαστεί δυο προτάσεις νόμου με στόχο την πάταξη της φοροδιαφυγής.

Οι προτάσεις αυτές, αφού έτυχαν σχετικής μελέτης, έχουν κατατεθεί χθες στη Βουλή των Αντιπροσώπων, η οποία τώρα καλείται να μελετήσει και να προωθήσει για ψήφιση.

Με τις προτεινόμενες τροποποιήσεις στη βασική νομοθεσία, αποσκοπούνται μεταξύ άλλων τα ακόλουθα:

1. Η καθιέρωση της υποχρέωσης εγγραφής στο φορολογικό μητρώο κάθε φυσικού προσώπου το οποίο διαβιεί στη Δημοκρατία και η εξασφάλιση αριθμού φορολογικής ταυτότητας, ανεξαρτήτως της υποχρέωσής του να καταβάλλει φόρο εισοδήματος και η θεσμοθέτηση της υποχρέωσης προσκόμισης του αριθμού φορολογικής ταυτότητας για κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο που απευθύνεται σε κρατική υπηρεσία για την εξασφάλιση οποιασδήποτε υπηρεσίας.

Συγκεκριμένα, με την πιο πάνω τροπολογία ουδεμία δημόσια υπηρεσία του ευρύτερου δημόσιου τομέα, θα παρέχει οποιαδήποτε υπηρεσία σε φυσικό ή νομικό πρόσωπο, χωρίς προηγουμένως να προσκομίζεται από το εν λόγω πρόσωπο, ο αριθμός της φορολογικής ταυτότητας.

Επιπρόσθετα, με τη συγκεκριμένη τροπολογία, ουδεμία δημόσια υπηρεσία του ευρύτερου δημόσιου τομέα, θα αποδέχεται υποβολή δημόσιας προσφοράς από οποιοδήποτε φυσικό ή νομικό πρόσωπο, εφόσον αυτή δε συνοδεύεται με τον αριθμό φορολογικής του ταυτότητας.

Με τις πιο πάνω τροπολογίες, θεωρούμε πως παρέχεται πλέον η δυνατότητα στο κράτος να πατάξει τη φοροδιαφυγή, και όλοι οι πολίτες τίθεται σε ισότιμη μοίρα, εφόσον όσοι απευθύνονται στο κράτος για παροχή οποιασδήποτε υπηρεσίας, θα πρέπει να έχουν προηγουμένως διευθετήσεις τις φορολογικές τους υποχρεώσεις.

Παράλληλα, με τις προτάσεις νόμου σκοπείται επίσης,

2. Η καθιέρωση δειγματοληπτικών ελέγχων για επαγγέλματα για τα οποία δεν υπάρχει νόμιμη υποχρέωση για τήρηση εξελεγμένων λογαριασμών, ώστε με τον τρόπο αυτό να εντοπίζονται πρόσωπα τα οποία φοροδιαφεύγουν.

3. Η θεσμοθέτηση της λειτουργίας Εφοριακής Επιτροπής, αποτελούμενης από τρία μέλη για μία μόνο θητεία διάρκειας πέντε ετών, με αρμοδιότητα το συμβιβασμό, διακανονισμό ή και διαγραφή φορολογικών χρεών ή οφειλόμενων φόρων. Η θεσμοθέτηση της εν λόγω Επιτροπής αναμένεται να προσδώσει νέα διάσταση στο θέμα του διακανονισμού ή συμβιβασμού φορολογικών υποθέσεων, ενδυναμώνοντας ταυτόχρονα τη φοροεισπρακτική ικανότητα του κράτους,

4. Η ποινικοποίηση της μη συμμόρφωσης από οποιοδήποτε φυσικό ή νομικό πρόσωπο προς την υποχρέωση έκδοσης τιμολογίων και αποδείξεων και η τιμωρία με πρόστιμο μέχρι €3.000 ή με φυλάκιση μέχρι έξι μήνες ή και με τις δύο ποινές,
5. Η καθιέρωση της εσωτερικής εναλλαξιμότητας ανωτέρων υπαλλήλων των διαφόρων κλάδων του Τμήματος Εσωτερικών Προσόδων, ώστε με τον τρόπο αυτό να αποφεύγεται η ενασχόληση με το ίδιο αντικείμενο για μεγάλες χρονικές περιόδους, γεγονός το οποίο με τη σειρά του είναι ενδεχόμενο να δημιουργεί φαινόμενα χρηματισμού.

Σκοπός της δεύτερης πρότασης νόμου είναι η τροποποίηση του περί φορολογίας του Εισοδήματος Νόμου, ώστε να καθοριστεί ότι από το φορολογητέο εισόδημα φυσικών ή νομικών προσώπων για κάθε φορολογικό έτος, να εκπίπτουν τα ποσά που αντιστοιχούν σε ζημιές που προέρχονται από το «κούρεμα» μη εγγυημένων καταθέσεων.

Οι εν λόγω ζημιές, θα μεταφέρονται στα επόμενα φορολογικά έτη για περίοδο πέντε (5) ετών. Το εκπίπτον ποσό δεν θα μπορεί να υπερβαίνει το ποσοστό του 10% του φορολογητέου εισοδήματος για κάθε χρόνο.

Θέλω να τονίσω πως η πάταξη φαινομένων φοροδιαφυγής είναι περίπλοκος και δύσκολος, για αυτό και δεν επιτρέπει σε κανένα να είναι δογματικός ή απόλυτος.

Για το λόγο αυτό, κατά τη διάρκεια εξέτασης των πιο πάνω προτάσεων Νόμου στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, θα είμαστε ανοικτοί για τροποποιήσεις και εισηγήσεις, οι οποίες θα θωρακίζουν περαιτέρω τη νομοθεσία και θα επιτυγχάνεται ο βασικός στόχος της πάταξης της φοροδιαφυγής.