Καραγιάννης: Τον χειμώνα όταν μπούμε σε κλειστούς χώρους τότε…

  • Τον χειμώνα όταν μπούμε σε κλειστούς χώρους πλέον και ο κάθε κατεργάρης θα γυρίσει στον πάγκο του (θα είναι πιο δύσκολα τα πράγματα)

O Δρ Πέτρος Καραγιάννης αρχικά ανέφερε ότι «αυτή τη στιγμή παρατηρείται μια σταθεροποίηση και είναι ενθαρρυντικοί οι χθεσινοί αριθμοί, οι οποίοι, αν και συνήθως τη Δευτέρα κυρίως λόγω του Σαββατοκύριακου γίνονται περισσότερες εξετάσεις, ήταν χαμηλότεροι και από της Κυριακής. Ίσως είναι μια ένδειξη ότι σταθεροποιούμαστε, ίσως βλέπουμε μια μικρή πτώση και ελπίζω αυτή η τάση να συνεχιστεί τις επόμενες ημέρες».

Συμπλήρωσε ότι «επειδή έχουμε μια παρατεταμένη περίοδο με αυξημένα κρούσματα, αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξει αύξηση των νοσηλειών. Αυτό βλέπουμε αυτή τη στιγμή, αυτό θέλουμε να αποφύγουμε όσο το δυνατό πιο γρήγορα και πιο ανώδυνα, χωρίς να έχουμε αύξηση των διασωληνώσεων».

Σε σχέση με τους εμβολιασμούς, ανέφερε ότι «το ποσοστό 57,4% είναι ικανοποιητικότατο υπό την έννοια ότι δεν είμαστε μακριά από τους στόχους που είχαμε θέσει, βασιζόμενοι πάντα στο αρχικό στέλεχος. Δεν λογαριάσαμε όμως σωστά γιατί ο ιός είχε άλλες σκέψεις και μας ανέπτυξε δύο στελέχη, τα οποία είναι υπερμεταδοτικά».

Αναφερόμενος στις επαναλοιμώξεις σε διάρκεια μόλις τριών μηνών, σημείωσε ότι «αυτό εξαρτάται από το άτομο και τα επίπεδα ανοσίας που αναπτύσσει μετά την πρώτη λοίμωξη. Οι περισσότερες επαναλοιμώξεις είναι πιο ήπιες από τις πρώτες».

Ερωτηθείς για το τι μέλλει γενέσθαι το Φθινόπωρο, είπε ότι «είναι δύσκολο να προβλεφθεί. Ακόμα όμως και το καλοκαίρι έχει αποδειχθεί ότι εάν δεν υπάρχουν οι αποστάσεις, μπορεί να μεταδοθεί ο ιός σε συνθήκες συγχρωτισμού. Τον χειμώνα όταν μπούμε σε κλειστούς χώρους πλέον και ο κάθε κατεργάρης θα γυρίσει στον πάγκο του (θα είναι πιο δύσκολα τα πράγματα). Γι αυτό εκείνο που προέχει αυτή τη στιγμή είναι η αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης. Είναι πασιφανής η ωφέλεια των εμβολίων, αφού δεν βλέπουμε περιστατικά σε ηλικιωμένα άτομα».