Κανονικά η δεύτερη δόση του 1,5 δις ευρώ προς την Κύπρο

Η Κύπρος εκπληρώνει επιτυχώς τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις που προβλέπονται στο πρόγραμμα στήριξής της και θα λάβει την επόμενη δόση χρηματικής βοήθειας – ύψους 1,5 δις ευρώ – όπως έχει προγραμματιστεί, σύμφωνα με προσχέδιο έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Το πρακτορείο σημειώνει πως κατέχει το προσχέδιο της έκθεσης που ετοιμάστηκε μετά την επίσκεψη στην Κύπρο του κλιμακίου της Τρόικας το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου, και πως σε αυτό αναφέρεται πως οι αξιωματούχοι της Τρόικας κατέληξαν στο συμπέρασμα προς το «το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής της Κύπρο είναι σε καλό δρόμο».

Οπως αναφέρεται, η έκθεση, που πρέπει να εγκριθεί από τους Υπουργούς Οικονομικών της ΕΕ, σημαίνει πως θα δοθεί η επόμενη δόση βοήθεια ύψους 1,5 δις ευρώ.

Το ποσό, προστίθεται, δεν θα δοθεί σε ρευστό αλλά υπό μορφή ομολόγων που θα χρησιμοποιηθούν για ανακεφαλαιοποίηση του χρηματοπιστωτικού τομέα στη χώρα, εξαιρουμένης της Τράπεζας Κύπρου, για την οποία υπάρχει ξεχωριστό σχέδιο αναδιάρθρωσης και της Λαϊκής Τράπεζας που έχει κλείσει.

Το ΔΝΤ θα αποδεσμεύσει χωριστά τα 86 εκατομμύρια ευρώ που του αναλογούν από το ποσό της επόμενης δόσης.

«Οι αρχές έχουν προχωρήσει σε αποφασιστικά βήματα για να σταθεροποιήσουν τον χρηματοπιστωτικό τομέα και σταδιακά χαλάρωσαν τους περιορισμούς όσον αφορά τις καταθέσεις και τους ελέγχους στις κινήσεις κεφαλαίων», αναφέρεται στο προσχέδιο της έκθεσης.

Σύμφωνα με το προσχέδιο της έκθεσης, «οι δημοσιονομικοί στόχοι έχουν εκπληρωθεί ως αποτέλεσμα σημαντικών μέτρων δημοσιονομικής εξυγίανσης που εφαρμόζονται και συνετής εφαρμογής του προϋπολογισμού».

Προστίθεται εξάλλου πως «προωθούνται διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις σε σημαντικούς τομείς, αν και σε αρκετές περιπτώσεις καταγράφηκαν αναβολές και μερική συμμόρφωση».

Όπως σημειώνει το Ρόιτερς, η οικονομία της Κύπρου αναμένεται να συρρικνωθεί φέτος κατά 8,7%, ενώ το 2012 είχε καταγράψει ύφεση 2,4%. Για το 2014 προβλέπεται επιπλέον συρρίκνωση 3,9% και εκτιμάται επιστροφή στην ανάκαμψη από το 2015 με ανάπτυξη 1,1%. Επίσης η Λευκωσία προβλέπεται ότι θα καταγράψει φέτος έλλειμμα 6,5% του ΑΕΠ (από 6,3% τον προηγούμενο χρόνο). Το έλλειμμα αναμένεται ότι θα φτάσει στο 8,4% του ΑΕΠ το 2014. Μείωση του ελλείμματος εκτιμάται ότι θα καταγραφεί το 2015 στο 6,3% του ΑΕΠ και στο 2,9% το 2016.