Κανείς δεν παίζει ψυχροπολεμικά σενάρια με την Τουρκία, λέει ο Νταβούτογλου

Ο Ψυχρός Πόλεμος τέλειωσε στα Βαλκάνια τη δεκαετία του 1990 και τώρα τελειώνει και στη Μέση Ανατολή, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου.

Η Τουρκία αλλά και ο πλανήτης ολόκληρος διέρχονται μια τεράστια αλλαγή και η ιστορία δεν έχει καταγράψει ποτέ έως σήμερα μία τόσο γρήγορη περίοδο αλλαγής, πρόσθεσε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας. Η χώρα του πρόσθεσε ο Νταβούτογλου εργάστηκε σκληρά για να ξεπεράσει τις μεγάλες αλλαγές στον αραβικό κόσμο με τη μικρότερη δυνατή ζημιά, αν και το τελευταίο διάστημα, τόνισε, γίνεται προσπάθεια να παρουσιαστούν η Τουρκία και η Αίγυπτος ως αντίπαλες.

«Η κάθε επιτυχία της Αιγύπτου είναι και επιτυχία της Τουρκίας επίσης. Κανείς δεν πρέπει να παίζει ψυχροπολεμικά σενάρια μ’ εμάς» υπογράμμισε ο κ. Νταβούτογλου και πρόσθεσε πως κατά τη διάρκεια των γεγονότων στη Γάζα, η Τουρκία και η Αίγυπτος έμειναν η μία στο πλευρό της άλλης.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών είπε ακόμη πως κατά τη διάρκεια της «Αραβικής Άνοιξης» η Τουρκία πήρε ρίσκα κι εξήγησε πως το μεγαλύτερο ρίσκο στην τουρκική εξωτερική πολιτική ήταν, όταν η Άγκυρα είπε στον Αιγύπτιο πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ να παραιτηθεί.