Καναδάς: Start up τροφοδοτεί ολόκληρη πόλη με θερμότητα από την εξόρυξη bitcoin

Τι σχέση μπορεί να έχει το bitcoin με τη θέρμανση; Μία start up στον Καναδά έχει την απάντηση.

Η Mint Green, καναδική εταιρεία εξόρυξης κρυπτονομισμάτων, θα προσφέρει από το 2022 θέρμανση με χαμηλό αποτύπωμα άνθρακα στο Βόρειο Βανκούβερ του Καναδά, σε συνεργασία με τη Lonsdale Energy Corp.

Πώς όμως μπορεί να λειτουργήσει κάτι τέτοιο; Καθώς οι τιμές του bitcoin αυξάνονται, παράλληλα αυξάνεται και το hashrate.

Οι υπολογιστές που χρησιμοποιούνται για την εξόρυξη κρυπτονομισμάτων παράγουν μεγάλη ποσότητα απορριμμάτων σε μορφή υπερβολικής θερμότητας.

Κάποιες εταιρείες εξόρυξης όπως η MintGreen, χρησιμοποιούν εκ νέου αυτού του είδους τα απορρίμματα, πουλώντας τη θερμότητα σε μια τοπική μπυραρία και σε εγκαταστάσεις όπου παράγεται θαλασσινό αλάτι.

Άλλες εταιρείες χρησιμοποιούν την υπερβολική θερμότητα για τη λειτουργία πρότζεκτ κατά της κλιματικής αλλαγής, όπως είναι η καλλιέργεια λουλουδιών και λαχανικών, αλλά και για τη θέρμανση σπιτιών και τη λειτουργία τζακούζι.

Πρόσφατα, η MintGreen υπέγραψε συμβόλαιο δώδεκα ετών για τη θέρμανση εμπορικών κτιρίων και κατοικιών στο Βόρειο Βανκούβερ, μέσω των νέων της «ψηφιακών boiler», που χρησιμοποιούν ξανά τουλάχιστον το 96% της ηλεκτρικής ενέργειας που χρειάζεται για την εξόρυξη κρυπτονομισμάτων.

Όπως εξήγησε ο CEO της MintGreen, Colin Sullivan, η εταιρεία χρησιμοποιεί μια τεχνολογία «εμβάπτισης», η οποία «εγκλωβίζει» τη θερμότητα που παράγεται κατά την εξόρυξη των κρυπτονομισμάτων και στη συνέχεια πηγαίνει σε επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, γνωστές ως «District Energy», προκειμένου να διανεμηθεί στους πελάτες.

Σύμφωνα με την εταιρεία, η πηγή θερμότητας που θα ενεργοποιηθεί το 2022 θα αποτρέψει την είσοδο στην ατμόσφαιρα 20.000 μετρικών τόνων αερίων θερμοκηπίου ανά megawatt σε σχέση με το φυσικό αέριο.