Καναδάς: Σε αύξηση τα περιουσιακά στοιχεία των πολιτών αλλά και ο δανεισμός

Σύμφωνα με την Στατιστική Υπηρεσία του Καναδά αυξήθηκαν τόσο τα καθαρά περιουσιακά στοιχεία των πολιτών της χώρας όσο και ο δανεισμός των νοικοκυριών κυρίως όσον αφορά τα στεγαστικά.

Συγκεκριμένα τα περιουσιακά στοιχεία αυξήθηκαν σε 6,9 τρισεκατομμύρια δολάρια, το τελευταίο τρίμηνο του 2012, με αύξηση κατά 1% από το τρίτο τρίμηνο του 2012, η οποία αποδίδεται στις υψηλότερες τιμές διαφόρων περιουσιακών στοιχείων, καθώς και στις αποταμιεύσεις των πολιτών σε ποσοστό περίπου 29% σύμφωνα με την Στατιστική Υπηρεσία.

Η αύξηση κατά 1,4% των καθαρών περιουσιακών στοιχείων των νοικοκυριών οφείλεται κατά κύριο λόγο στα κέρδη από την άνοδο της αξίας χρεογράφων και πόρων που διακρατούν ασφαλιστικές εταιρείες και συνταξιοδοτικά ταμεία.

Ωστόσο αύξηση παρατηρήθηκε και στον δανεισμό των νοικοκυριών, με πιστωτικές κάρτες, διάφορα δάνεια, στεγαστικά δάνεια, φτάνοντας τα 14,7 δισεκ. δολάρια το τέταρτο τρίμηνο του 2012 που ως επί το πλείστον ανήκει σε στεγαστικά δάνεια. Επιπλέον το χρέος σε στεγαστικά δάνεια έφτασε συνολικά το 1,1 τρισεκ. δολάρια ενώ το χρέος σε καταναλωτικές κάρτες και δάνεια τα 477 δισεκ. δολάρια αυξημένο κατά 5,5% σε ετήσια βάση.