Καναδάς: Πιο φθηνό 1 βαρέλι πετρέλαιο από ένα ποτήρι… μπύρα!

Η Goldman Sachs, σε ανάλυση της αναφέρει για την πτώση των τιμών του μαύρου χρυσού ότι « το σοκ της ζήτησης είναι εξαιρετικά αρνητικό για τις τιμές του πετρελαίου και στέλνει τις τιμές αργού πετρελαίου σε αρνητικό έδαφος».

Η τιμή του Western Canada Select (WCS) έφθασε να διαπραγματεύεται στα 4,18 το βαρέλι, μια αρκετά χαμηλή τιμή ακόμη και για πετρέλαιο το οποίο δεν θεωρείται άριστης ποιότητας (είναι πιο όξινο κλπ) και το οποίο είθισται να διαπραγματεύεται σε τιμές που κυμαίνονται από 8 έως 15 δολάρια ανά βαρέλι.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ένα ποτήρι καλής μπύρας στον Καναδά κοστίζει περίπου 5 δολάρια. Ωστόσο, ίσως να συμφέρει περισσότερο αντί για μπύρα να αγοράσει κάποιος ένα βαρέλι πετρέλαιο.

Βασική αιτία αυτής της πτώσης στην τιμή είναι το κλείσιμο της αγοράς της Κίνας και η αδυναμία αποστολής πετρελαίου στην Ασία.

Ακόμη, η αποστολή του στον Κόλπο του Μεξικού μέσω σιδηροδρόμων η αγωγού επιβαρύνει την τιμή με άλλα 8-10 δολάρια και κανένας δεν είναι πρόθυμος να το αγοράσει καθώς υπάρχουν μεγάλες ποσότητες αποθηκευμένες στις δεξαμενές.