Κανέλα: Το μπαχαρικό με τις θεραπευτικές ιδιότητες

Η κανέλα αποτελεί ένα μοναδικό καρύκευμα με σημαντικά οργανοληπτικά χαρακτηριστικά, αξιοζήλευτο διατροφικό πλούτο και ιδιαίτερες θεραπευτικές ιδιότητες.

Χαρακτηρίζεται θεραπευτική χάρη στα συστατικά που περιέχει με κυριότερη τη σιναμαλδεύδη. Η σιναμαλδεύδη επιδρά στα αιμοπετάλια και έχει βρεθεί ότι βοηθάει στην πρόληψη σχηματισμού θρόμβων στον οργανισμό.

Επίσης, συστατικά της κανέλας έχουν ισχυρή αντιφλεγμονώδη και αντιμικροβιακή δράση, χάρη στην ικανότητά τους να εμποδίζουν την ανάπτυξη ανεπιθύμητων βακτηρίων, μυκήτων κ.α.

Παράλληλα, βοηθά στη δυσπεψία, στην υπέρταση, στην βελτίωση του λιπιδαιμικού προφίλ, στους πονοκεφάλους, στις κράμπες, στους πόνους της περιόδου και του στόμαχου ενώ έχει θετική επίδραση στο έλκος του στομάχου και του δωδεκαδάκτυλου.

Η κανέλα βοηθά στον καλύτερο έλεγχο του σακχάρου. Καθυστερεί το ρυθμό γαστρικής κένωσης, δηλαδή το χρόνο που χρειάζεται η τροφή για να περάσει από το στομάχι, με αποτέλεσμα να υπάρχει μια πιο αργή απορρόφηση των σακχάρων της τροφής.

Παράλληλα, ερευνητικά δεδομένα καταδεικνύουν μια σημαντική επίδραση της κανέλας στην ευαισθησία των κυττάρων του οργανισμού στην ινσουλίνη, βελτιώνοντας κατά αυτόν τον τρόπο ακόμη περισσότερο τον γλυκαιμικό έλεγχο.

Η κανέλα είναι ένα αγαπημένο μπαχαρικό. Χρησιμοποιητε για τον αρωματισμό των τροφίμων με την γλυκιά μυρωδιά του.

Παρακάτω αναφέρονται μερικοί από τους κύριους λόγους που οι άνθρωποι χρησιμοποιούν ιατρικώς τη κανέλα 

Η μείωση του σακχάρου στο αίμα

Αν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας δεν είναι σταθερά, θα έχετε σοβαρές συνέπειες. Οι διαβητικοί, έχουν χρησιμοποιούν την κανέλα, επειδή βοηθά το σώμα να ανταποκριθεί στην ινσουλίνη πιο αποτελεσματικά και η  οποία ενθαρρύνει τα υγιή επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Μειώστε τη χοληστερίνη

Όταν τα επίπεδα των λιποπρωτεϊνών χαμηλής πυκνότητας (LDL) δεν ελέγχονται, μπορεί να αντιμετωπίσετε σοβαρούς  κινδύνους στην υγεία και κυρίως  στην υγεία της καρδιάς. Μελέτες έχουν δείξει ότι ένα γραμμάριο κανέλα την ημέρα μπορεί να κρατήσει σε υγιή επίπεδα το σακχάρο στο αίμα.

 Θεραπεία των λοιμώξεων candida

Θεραπεία των λοιμώξεων ζύμης είναι ένα από τα πιο εκπληκτικά αποτελεσματικά ιατρικά οφέλη από την κανέλα. Μελέτες έχουν δείξει ότι η κανέλα έχει τη  δυνατότητα να παρεμποδίζει την μόλυνση ακόμα και σε περιπτώσεις που η φαρμακευτική αγωγή δεν μπορεί να καταπολεμήσει . Το λάδι κανέλας έχει τα καλύτερα αποτελέσματα.

Μείωση της Φλεγμονής
Υπήρχαν ιατρικές μελέτες που έγιναν στο Πανεπιστήμιο του Τέξας, που δοκιμάστηκε το πόσο καλά η κανέλα μπορεί να βοηθήσει με ασθένειες όπως το Πάρκινσον και το Αλτσχάιμερ. Αυτές οι μελέτες διαπίστωσαν ότι η κανέλα πραγματικά βοήθησε στην πρόληψη της φλεγμονής στον ιστό του εγκεφάλου. Αυτό εξασφαλίζει μια μεγαλύτερη και υγιέστερη ζωή για τον εγκέφαλό σας.

 Αντιοξειδωτικές Επιπτώσεις

Η κανέλα είναι από  τα πιο ισχυρά και αποτελεσματικά αντιοξειδωτικά στον κόσμο. Το σώμα χρησιμοποιεί τα αντιοξειδωτικά για να καθαρίσει και να κρατήσει μακριά τις βλαβερές ρίζες . Επίσης βοηθά τα κύτταρα  από τη φθορά.

 Αντι βακτηριακές και αντι μυκητιασικές ιδιότητες

Όταν χρησιμοποιείται σε μορφή ελαίου, η κανέλα έχει ισχυρές αντιβακτηριακές ιδιότητες και είναι ένας πολύ καλός τρόπος για την απολύμανση στο σπίτι σας όταν αναμειγνύεται με νερό. Χρησιμοποιείται ευρέως για την καταπολέμηση έντονης μυκητιασικης λοιμώξης, όπως το πόδι του αθλητή.

 Βοηθώντας την πέψη

Η Κανέλα χρησιμοποιεί τις αντιβακτηριακές ιδιότητες που αναφέρθηκαν παραπάνω για να βοηθήσει το μολυσμένο πεπτικό σύστημα και να προωθήσει την υγιή ανάλυση των τροφίμων. Επίσης, έχει αποδειχθεί ότι διευκολύνει τα συμπτώματα φούσκωματος, την πρόληψη της ναυτίας, βοηθά στην πέψη των γαλακτοκομικών προϊόντων και τη θεραπεία της διάρροιας.

Μείωση του πόνου

Μπορεί αποτελεσματικά να κρατήσει μακριά προσταγλανδίνες, οι οποίες είναι υποδοχείς που κάνουν τα νεύρα πιο ευαίσθητα  στον πόνο. Η μεγάλη ποσότητα μαγγανίου βοηθά επίσης  την υγεία των οστών και την πρόληψη του πόνου που προκαλείται από την αρθρίτιδα.

 Μείωση του βάρους

Είτε το πιστεύετε είτε όχι κανέλα μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να πετύχετε τους στόχους σας με την απώλεια βάρους. Αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος, η οποία οδηγεί στον ταχύτερο μεταβολικό ρυθμό. Διατηρεί επίσης το αίσθημα της πείνας κατά το μεταβολισμό των σακχάρων και την καταστολή της όρεξης.

Υγιεινή πήξης του αίματος

Υπήρξε αρκετή ιατρική έρευνα γύρω από την ικανότητα της κανέλας για την αραίωση του αίματος. Οι μελέτες διαπιστώθηκε ότι διατήρησε τα αιμοπετάλια , ένα πρόβλημα που συνήθως οδηγεί σε σοβαρά προβλήματα υγείας.

Δοσολογία

Δεν υπάρχουν πολλές αυστηρές κατευθυντήριες γραμμές,  για την χρήση κανέλας. Κάποιοι επαγγελματίες συμβουλεύουν ότι μπορείτε να πάρετε μέχρι και ένα κουταλάκι του γλυκού την ημέρα σε μορφή σκόνης.

Αποφεύγετε την κανέλα τελείως, αν είστε ήδη σε κάποια μορφή ιατρικής αγωγής αραίωση του αίματος.