Καμπανάκι , για την αντισυνταγματικότητα των μειώσεων σε συντάξεις και ειδικά μισθολόγια, κρούει η Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής

Καμπανάκι , για την αντισυνταγματικότητα των μειώσεων σε συντάξεις και ειδικά μισθολόγια, κρούει η Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής στην έκθεσή της σχετικά με το πολυνομοσχέδιο, που αναρτήθηκε μετά τα μεσάνυχτα και προειδοποιεί την κυβέρνηση για πιθανή κατάρρευση των μέτρων στη Δικαιοσύνη.

Στην πολυσέλιδη έκθεσή της η Επιστημονική Επιτροπή, εκφράζει εντονότατες επιφυλάξεις ως προς τη συνταγματικότητα των μέτρων.

Συγκεκριμένα, αναφορικά με το «ψαλίδι» στις συντάξεις, τονίζεται ότι πρέπει να σταθμιστεί εάν οι περικοπές υπερβαίνουν «τα όρια που θέτουν οι συνταγματικές αρχές της αναλογικότητας και της ισότητας στα δημόσια βάρη».

Κόλαφος είναι η έκθεση και για τις περικοπές στα ειδικά μισθολόγια, για τις οποίες υπογραμμίζεται δηκτικά ότι: «ανεπιτυχώς επιχειρείται η στήριξη της συνταγματικότητας των μέτρων στην μεγαλύτερη της αναμενόμενης ύφεση της ελληνικής οικονομίας», εξηγώντας ότι αυτή κατέστησε μεν επιβεβλημένη τη λήψη νέων μέτρων «όχι όμως και αναγκαίως την εκ νέου περιστολή του μισθολογικού κόστους του Δημοσίου».

Ο έντονος προβληματισμός που διατυπώνουν οι συντάκτες της έκθεσης, θέτει εν αμφιβόλω και την απαίτηση των Θεσμών, ιδίως του ΔΝΤ, για τη διασφάλιση της συνταγματικότητας της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης.