Καμπάνια για τα γαϊδουράκια της Σαντορίνης: «Μπείτε στη θέση τους» (Video)

«Βάλτε τον εαυτό σας στη θέση τους»: αυτό θα κληθούν να αναρωτηθούν οι τουρίστες της Σαντορίνης πριν ανέβουν στην πλάτη ενός από τα γαϊδουράκια και να κάνουν διαδρομή με τα 600 σκαλοπάτια στην απόκρημνη πλευρά του νησιού.

«Και επιτέλους ακτιβιστές σε συνεργασία με την βιομηχανία της κρουαζιέρας αποφάσισαν να αναλάβουν δράση, με στόχο να ευαισθητοποιήσουν τους τουρίστες», γράφει η βρετανική εφημερίδα Guardian.

«Η καμπάνια είναι έτοιμη να ξεκινήσει. Εκπρόσωποι της ένωσης κρουαζιερόπλοιων ήρθαν στο γραφείο μου αυτή την εβδομάδα και υποσχέθηκαν να βοηθήσουν στην ευαισθητοποίηση για το πρόβλημα. Από την πλευρά μας, θα μοιράσουμε ενημερωτικά φυλλάδια. Τα γαϊδούρια και τα μουλάρια είναι κομμάτι της παράδοσής μας. Οι νεαροί ιδιοκτήτες έχουν κατανοήσει ότι πρέπει να τα φροντίζουν», δηλώνει στην εφημερίδα ο δήμαρχος Θήρας, Νίκος Ζώρζος.

«Η άφιξη του τελεφερίκ, με τις πέντε καμπίνες, βοήθησε να μειωθεί η επιβάρυνση των ζώων, προτού η αυξανόμενη δημοτικότητα της Σαντορίνης, ως ένα από τους αγαπημένους νησιωτικούς προορισμούς, προκαλέσει τη σύγχρονη “πανούκλα” του υπερ-τουρισμού. Με έως και 17.000 τουρίστες να αποβιβάζονται καθημερινά από κρουαζιερόπλοια, η ζήτηση αυξήθηκε. Με αυτή την επιβάρυνση, έχει καταγραφεί ότι τα τελευταία χρόνια περισσότερα ιπποειδή έχουν υποστεί τραυματισμούς στη σπονδυλική στήλη, πληγές από τα σαμάρια και εξάντληση», σημειώνει ο Guardian.

Το περασμένο καλοκαίρι περισσότεροι από 108.000 άνθρωποι υπέγραψαν μία διαδικτυακή αίτηση κατά του αχρείαστου βασανισμού των ιπποειδών, υπενθυμίζει η βρετανική εφημερίδα.

«Η καμπάνια μας έχει στόχο να προτρέψει τους τουρίστες να το σκεφτούν προτού χρησιμοποιήσουν γαϊδουράκια για να ανέβουν τα σκαλιά. Να λάβουν υπόψη τους αν τα γαϊδούρια και τα μουλάρια έχουν σωστή αντιμετώπιση, επαρκή σκιά και νερό, όπως και αν είναι κατάλληλα τα φορτία που τους αναγκάζουν να μεταφέρουν. Αν όχι, τότε το περπάτημα ή το τελεφερίκ μπορεί να είναι ένας πιο υπεύθυνος τρόπος μεταφοράς», εξήγησε στον Guardian η Κάθριν Ράις του The Donkey Sanctuary, που ξεκίνησε τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία.

Οι εταιρείες κρουαζιερόπλοιων συντάχθηκαν με αυτή την προσπάθεια, έπειτα από τα πολλά παράπονα που έλαβαν από επιβάτες για το πώς αντιμετωπίζονται τα γαϊδουράκια στη Σαντορίνη, σημειώνει ο Guardian.

Στο πλαίσιο της καμπάνιας, υποσχέθηκαν να προβάλουν βίντεο που δημιούργησε η οργάνωση, στα πλοία τους ενώ ταξιδεύουν προς την Ευρώπη.