Καμία απόφαση για τα “τυχερά” των πρώην

Τοποθετήσεις Βουλευτών για ωφελήματα κυβερνητικών αξιωματούχων

Θα πρέπει να διαμορφωθεί μια ευρύτερη πολιτική σε ό,τι αφορά τα ωφελήματα των κυβερνητικών αξιωματούχων, είπε ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών και Προϋπολογισμού Νικόλας Παπαδόπουλος.

Σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνεδρίας της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι δεν έχει παρθεί οποιαδήποτε απόφαση σήμερα αναφορικά με την αποδέσμευση του κονδυλίου για την αγορά οχήματος μεγάλου κυβισμού στον τέως Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια.

«Έχουμε αποφασίσει σήμερα να επανεξετάσουμε το συγκεκριμένο θέμα και θα ληφθεί απόφαση ενδεχομένως στην επόμενη συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών. Αυτή η συζήτηση θα πρέπει να διεξαχθεί σε ένα ευρύτερο πλαίσιο και να μην προσωποποιηθεί πάνω στο πρόσωπο του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας.

Θα πρέπει να διαμορφωθεί μια ευρύτερη πολιτική σε ό,τι αφορά τα ωφελήματα των κυβερνητικών αξιωματούχων, να εξετάσουμε εισηγήσεις και προτάσεις νόμου που έχουν ήδη κατατεθεί και να δούμε κατά πόσο υπάρχει η δυνατότητα, η ευχέρεια ή αυτά τα ωφελήματα να καταργηθούν ή να αλλάξουν τα κριτήρια τα οποία δίνουν το δικαίωμα σε κάποιους αξιωματούχους να παίρνουν τέτοια ωφελήματα. Για παράδειγμα να μειωθεί ο κυβισμός των αυτοκινήτων που θα δικαιούνται συγκεκριμένοι αξιωματούχοι», πρόσθεσε.

Η Βουλή, συνέχισε, έχει πάρει παρόμοιες πρωτοβουλίες στο παρελθόν και έχει μειώσει το κυβισμό για κάποιους συγκεκριμένους αξιωματούχους, δεν το είχε πράξει για τον Πρόεδρο της Βουλής και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

«Ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας δικαιούται με βάση τον νόμο και τον προϋπολογισμό που έχει ψηφίσει η Βουλή, τα ίδια δικαιώματα, ωφελήματα που έχουν πάρει και άλλοι πρώην Πρόεδροι της Δημοκρατίας.

Θα πρέπει να επανεξεταστεί η ευρύτερη πολιτική για παραχώρηση τέτοιων ωφελημάτων σε κρατικούς αξιωματούχους. Συμφωνούμε ότι κάποια πράγματα πρέπει να αλλάξουν. Η συζήτηση θα πρέπει να διατηρεί ένα ελάχιστο επίπεδο σεβασμού προς τον ίδιο τον θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας», συμπλήρωσε.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Πρόδρομος Προδρόμου, σε δηλώσεις του για το ίδιο θέμα, είπε ότι είναι ένα πολύ ευαίσθητο ζήτημα και «είναι πολύ ενοχλητικό να συζητείται στη βάση συγκεκριμένου προσώπου».

«Η Επιτροπή Οικονομικών και με πρόταση νόμου και με θέση των κομμάτων είναι διατεθειμένη να συζητήσει στο εξής την γενικότερη πολιτική της πολιτείας με την χρήση υπηρεσιακών οχημάτων. Υπάρχει σίγουρα κατάχρηση .

Δεν είναι εποχή αυτή να κυκλοφορούν δεξιά και αριστερά, Διευθυντές, Τμηματάρχες, Διευθυντές Οργανισμών και Υπηρεσιών του κράτους με μεγάλου κυβισμού ή με μικρότερου κυβισμού αυτοκίνητα.

Επομένως θα είναι ορθό η πολιτεία να υιοθετήσει νέους κανονισμούς. Ίσως, εκτός από τους κορυφαίους αξιωματούχους κανείς άλλος να μην δικαιούται και να μην υπάρχει λόγος να κάνει χρήση υπηρεσιακού αυτοκινήτου», πρόσθεσε.

Δεν θα πρέπει να τύχει ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, συνέχισε ο κ. Προδρόμου, διαφορετικής μεταχείρισης από προηγούμενους Προέδρους, «πλην όμως εμείς αναμένουμε ότι μέσα από αυτές τις δύσκολες συνθήκες που περνά ο τόπος, επαφίεται στα ίδια τα πρόσωπα που έχουν κάποιο τέτοιο δικαίωμα αν θα το ασκήσουν ή όχι».

«Συμμεριζόμαστε την αντίδραση και την αγανάκτηση της κοινής γνώμης και θα πρέπει να επιταχύνουμε την προσαρμογή μας στα νέα δεδομένα. Το ζήτημα έχει αναβληθεί και θα συζητήσουμε το θέμα και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα και θα πάρουμε την τελική μας τοποθέτηση», ανέφερε.

Ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης, σε δηλώσεις του, είπε ότι όλα τα κόμματα αναγνώρισαν ότι υπάρχει θέμα για τον περιορισμό ή την κατάργηση των απαράδεκτων και προκλητικών δικαιωμάτων που έχουν οι αξιωματούχοι, νυν και πρώην, σε ότι αφορά τα αφορολόγητα αυτοκίνητα και τα δωρεάν αυτοκίνητα, τις λιμουζίνες, δηλαδή, γι΄ αυτό και αποφασίστηκε ότι πολύ σύντομα, ίσως και μέσα σε αυτό τον μήνα, συζητηθεί η πρόταση νόμου των Οικολόγων για κατάργηση των απαράδεκτων αυτών προνομίων εν μέσω οικονομικής κρίσης που απολαμβάνουν οι πρώην και νυν αξιωματούχοι σε σχέση με τις λιμουζίνες.

«Το δυσάρεστο είναι ότι φαίνεται η πλειοψηφία τουλάχιστον ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ θα ψηφίσουν αυτό το κονδύλι, παρά το γεγονός ότι αποδέχτηκαν την έκκληση του ΔΗΚΟ για ολιγοήμερη αναβολή για την απόφαση.

Ο κ. Κουτσού και εγώ είμαστε φυσικά εναντίον της έγκρισης αυτού του κονδυλίου και θα συνεχίσουμε να είμαστε εναντίον και στην επόμενη συνεδρίαση, διότι πιστεύουμε ότι σε καιρό οικονομικής κρίσης όταν αναγκάζονται μεροκαματιάρηδες, φτωχοί άνθρωποι να περνούν από μια δύσκολη οικονομική κατάσταση, είναι αδιανόητο οποιοσδήποτε αξιωματούχος, -δεν είναι προσωπικό για τον κ. Χριστόφια-, να απολαμβάνει τέτοιου είδους προκλητικά προνόμια που συνιστούν και ζημιά για τα δημόσια οικονομικά», κατέληξε.