Καμία αναφορά στην έκθεση του ΟΗΕ για καταγραφή συγκλίσεων, λέει ο Στεφάνου, μετά τις αντιδράσεις των κομμάτων

Η ανησυχία που εκδήλωσαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης σχετικά με τις πληροφορίες από τη Νέα Υόρκη, ότι στην έκθεση που θα κατατεθεί τον Μάρτιο ενόψει του ψηφίσματος για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ επιδιώκεται να περιληφθούν οι συγκλίσεις και οι αποκλίσεις στις απευθείας διαπραγματεύσεις, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, δήλωσε ότι είναι πρακτική του ΓΓ του ΟΗΕ να κάνει αξιολόγηση της πορείας των προσπαθειών για επίλυση του Κυπριακού και ότι το ζητούμενο κάθε φορά είναι η αξιολόγηση να γίνεται με αντικειμενικό τρόπο. Στο προσχέδιο της έκθεσης δεν αναφέρεται ότι θα καταγραφούν και θα κλειδωθούν οι συγκλίσεις, όπως έχει αναφερθεί, τόνισε.

Ο κ. Στεφάνου απάντησε έτσι στις δηλώσεις που έκαναν ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Γιαννάκης Ομήρου, ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Μάριος Καρογιάν και ο υποψήφιος Πρόεδρος, Γιώργος Λιλλήκας, εκφράζοντας την έντονη ανησυχία τους.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι είναι η τουρκική πλευρά που διαφωνεί με τις συγκλίσεις και με βδελυγμία απορρίπτει και στρεψοδικεί σε αυτά που είχαν συμφωνήσει οι δύο πλευρές στην πρώτη φάση των διαπραγματεύσεων, όταν ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας ήταν ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ. «Και επειδή ακριβώς η τουρκική πλευρά έχει στρεψοδικήσει μετά την ανάδειξη του κ. ΄Ερογλου στην ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας αναζήτησε τρόπους για να διακόψει τις διαπραγματεύσεις. Και βρήκε αφορμή την ανάληψη της ευρωπαϊκής Προεδρίας από μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας για να διακόψει τις διαπραγματεύσεις».

Συνεπώς, είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν μπορεί να γίνονται τέτοιες τοποθετήσεις που να δίνουν κιόλας την εντύπωση ότι η τουρκική πλευρά βγαίνει κερδισμένη από μια τέτοια διαδικασία. «Κάθε άλλο».

Όσον αφορά αναφορές του κ. Λιλλήκα για το φυσικό αέριο, σε σχέση με το προσχέδιο της έκθεσης για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ και περί συνεκμετάλλευσης του φυσικού αερίου, ο Στέφανος Στεφάνου είπε ότι θέση, γνωστή και ξεκάθαρη της κυβέρνησης, είναι πως η εκμετάλλευση του φυσικού αερίου είναι κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας. «Και αυτό το κυριαρχικό δικαίωμα το αναγνώρισαν όλοι, και η ΕΕ και ο ΟΗΕ και Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και πολλές σημαντικές χώρες». Μάλιστα, είπε, η διεθνής κοινότητα κάλεσε την Τουρκία να μη δημιουργεί ένταση στην περιοχή και να μην προσπαθεί μέσα από την ένταση να αμφισβητήσει το κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας. «Ορισμένοι εδώ με τις δηλώσεις που κάνουν, προφανώς οι ίδιοι θέλουν να δημιουργήσουν ‘σκιές’ γύρω από το αναγνωρισμένο κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας σε σχέση με την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου».