Καλούν την Τουρκία να σταματήσει τις έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ

Οι τρεις χώρες, Ελλάδα, Κύπρος και Αύγυπτος κάλεσαν σήμερα τη Τουρκία να διακόψει όλες τις αυθαίρετες σεισμικές έρευνες εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και να αποφύγει οποιαδήποτε τέτοια δραστηριότητα στο μέλλον.

Όπως δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης οι τρεις χώρες καλούν από κοινού όλα τα κράτη να σεβαστούν τα κυριαρχικά δικαιώματα και τη δικαιοδοσία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ καθώς και την υφαλοκρηπίδα της ΚΔ.

Πρόσθεσε ότι η συνεργασία Κύπρου – Ελλάδας – Αιγύπτου θα μπορεί να λειτουργήσει ως πρότυπο περιφερειακού διαλόγου, συμβάλλοντας στη σταθεροποίηση της ειρήνης στην περιοχή.

Ο Κύπριος ΥΠΕΞ, ο Υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου Sameh Hassan Shoukry καθώς και ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Ευάγγελος Βενιζέλος τόνισαν από κοινού ότι η συνεργασία τους δεν στρέφεται εναντίον κάποιου κράτους, αλλά απεναντίας αποτελεί πόλο έλξης και για άλλες χώρες που επιθυμούν την σταθερότητα και την συνεργασία.

Αποφάσισαν, επίσης, διεύρυνση του διαλόγου σε όλα τα επίπεδα περιλαμβανομένης της στενής συνεργασίας σε διεθνείς οργανισμούς και διασκέψεις.

Εξάλλου, σήμερα, οι τρεις Υπουργοί υπέγραψαν συμφωνία συνεργασίας στον τομέα του τουρισμού.