Καλούνται τώρα από τον οικονομικό εισαγγελέα οι συγγενείς του Γ. Παπακωνσταντίνου

Τους τρεις δικαιούχους των λογαριασμών στην ελβετική HSBC τα ονόματα των οποίων “χάθηκαν’ από την περιβόητη λίστα Λαγκάρντ καλεί τώρα ως υπόπτους  τέλεσης εγκλήματος ο οικονομικός εισαγγελέας.

Πρόκειται για τους συγγενείς του πρώην υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Παπακωνσταντίνου, για τους οποίους  θα διενεργηθεί  παράλληλα και φορολογικός έλεγχος για να διαπιστωθεί εαν τα χρηματικά ποσά που κινήθηκαν στους δύο επίμαχους λογαριασμούς δικαιολογούνται  με βάση  τις φορολογικές τους δηλώσεις. Ενώπιον πάντως του εισαγγελέα οι τρεις καταθέτες, δηλαδή η   Ελένη Παπακωνσταντίνου ( ξαδέλφη του Γιώργου Παπακωνσταντινου και κόρη του αποθανόντα πρώην υπουργού  της Κυβέρνησης Μητσοτάκη, Μιχάλη Παπακωνσταντίνου),ο σύζυγος της Συμεών Σικιαρίδης, σύμβουλος επιχειρήσεων, και ο Ανδρέας Ρωσσώνης, πολιτικός μηχανικός (σύζυγος της Μαρίνας Παπακωνσταντίνου, αδελφής της Ελένης), θα κληθούν να δώσουν εξηγήσεις για την αλλοίωση της λίστας Λαγκάρντ που  -όλως παραδόξως-  αφορούσε μόνο στα δικά τους “ίχνη”. Υπενθυμίζεται ότι οι συγγενείς του Γ. Παπακωνσταντίνου τα ονόματα των οποίων  είχαν αφαιρεθεί από την πρώτη λίστα Λαγκάρντ, συνδέονται με δύο λογαριασμούς στην ελβετική τράπεζα.

Στον έναν λογαριασμό είναι κατατεθειμένα 1.222.000 δολάρια και φέρεται να είναι κοινός λογαριασμός της μιας εξαδέρφης του και του συζύγου της. Ο άλλος λογαριασμός, με δικαιούχο τον σύζυγο της έτερης εξαδέλφης του πρώην υπουργού, δεν εμφανίζει κίνηση ποσών καθώς είναι κλειστός.

Στην τραπεζική ορολογία αυτό σημαίνει δύο πράγματα:

1)  στον λογαριασμό είχε κατατεθεί (ένα συνήθως μεγάλο) χρηματικό ποσόν «Χ» ,το οποίο στη συνέχεια αναλήφθηκε εξ ολοκλήρου από τον δικαιούχο. Παραμένουν ωστόσο στην τράπεζα τα στοιχεία του λογαριασμού.

2) ότι ο λογαριασμός αποτελεί προθεσμιακή κατάθεση.

Ακόμα, στο πλαίσιο της έρευνας του οικονομικού εισαγγελέα  για τα εμπλεκόμενα μη πολιτικά πρόσωπα στο σκάνδαλο της λίστας, θα ξανακληθούν και οι πρώην επικεφαλης του ΣΔΟΕ  Ιωαν. Καπελέρης  και Ιωαν. Διώτης, ενώ ανοιχτό  ειναι το ενδεχόμενο να κληθούν και συνεργάτες του γραφείου του Γ. Παπακωνσταντίνου, όπως ο άνθρωπος στον οποίο φερεται να είχε εμπιστευθέι το περιβόητο  CD που τελικά …απωλέστηκε. Τα αδικήμτα για τα οποία ελέ γχονται οι δυο πρώ ην επικαφαλής του ΣΔΟΕ ειναι “παράβαση καθήκοντος” και “υπεξαγωγή εγγράφων” σε βαθμό κακουργήματος.

Σύμφωνα πάντως με τις πρώτες πληροφοριες απο το ΣΔΟΕ, που διερευνά τα 2062 ηλεκτρονικά αρχεία της λίστας, από τη διασταύρωση στοιχείων μεγαλοκαταθετών προκύπτει οτι δεν κάλυπταν τα ποσά που βρέθηκαν σε λογαριασμούς τους με βάση τις φορολογικές τους δηλώσεις, εν τούτοις ομως μέχρι τώρα δεν είχε κινηθεί καμμία  καμία διαδικασία σε βάρος τους.

Μόλις ολοκληρωθεί ο σχετικός έλεγχος θα κληθούν για εξηγήσεις όλα τα πρόσωπα τα οποία θα εντοπισθεί ότι δεν δικαιολογούν με βάση τα δηλωμένα εισοδήματα τους τις καταθέσεις τους στην ελβετική τράπεζα..