Καλομοίρα για κορωνοϊό: «Εχω δύο παιδιά που ανήκουν σε κατηγορίες υψηλού κινδύνου…»

Μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη από τις Ηνωμένες Πολιτείες όπου ζει μόνιμα με την οικογένειά της παραχώρησε η Καλομοίρα για το πώς βιώνουν την κατάσταση με τον κορωνοϊό. Εξέφρασε την ανησυχία της αλλά και την αγωνία της για τα δύο από τα τρία της παιδιά τα οποία ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.

Καλομοίρα, πώς είναι τα πράγματα εκεί με τον κορωνοϊό; Ανησυχείς;
Nαι. Ανησυχώ πολύ με όλη την κατάσταση που επικρατεί. Εχω δύο παιδιά που ανήκουν σε κατηγορίες υψηλού κινδύνου, τον Νίκο, που έχει άσθμα, και τον Δημήτρη, με μυασθένεια Gravis, άρα, όπως καταλαβαίνεις, βρίσκονται σε αυστηρή καραντίνα εδώ και τρεις εβδομάδες. Η κατάσταση στην Αμερική γίνεται όλο και χειρότερη, με τα ιατρικά εφόδια και τα εργαλεία προστασίας να είναι λίγα για τους γιατρούς, τους νοσηλευτές και το ιατρικό προσωπικό. Υπάρχει επίσης σοβαρή έλλειψη αναπνευστήρων.

Μένετε σπίτι; Τι κάνετε με τα παιδιά σας με τον Γιώργο, για να περνάει η ώρα;
Ναι. Προσπαθούμε να διατηρούμε ένα πρόγραμμα με ροή, οπότε μια συνηθισμένη ημέρα μου είναι κάπως έτσι: Ξυπνάω το πρωί και γυμνάζομαι. Αφού ξυπνήσουν τα παιδιά, τρώμε πρωινό, διαβάζω τα αγόρια για το σχολείο, τρώμε μεσημεριανό, διαβάζουμε λίγο ακόμη για το σχολείο, παίζουμε και τρώμε βραδινό, ώσπου φτάνει η ώρα του ύπνου. Το να υπάρχει πρόγραμμα, γνωρίζοντας ποια είναι η ρουτίνα της κάθε ημέρας, βοηθάει πραγματικά τα παιδιά να αισθάνονται ήρεμα και χαλαρά. Διοργανώνουμε και βραδιές ταινιών, ενώ, όταν ο καιρός είναι καλός, παίζουμε έξω, στην αυλή.

Τι είπες στα παιδιά σου για τον κορωνοϊό;
Ήμουν ειλικρινής μαζί τους, όμως δεν τους εξήγησα όλες τις λεπτομέρειες. Ακούνε πολλά στις ειδήσεις, αλλά εγώ τους εξήγησα ότι πρόκειται για έναν ιό που επηρεάζει κυρίως μεγαλύτερους σε ηλικία ανθρώπους, γι’ αυτό πρέπει να μείνουμε στο σπίτι, για να προστατεύσουμε τη γιαγιά και τον παππού, αλλά και όλους αυτούς που βρίσκονται σε κίνδυνο. Υπήρχε μάλιστα ένα ειδικό παιδικό πρόγραμμα στην τηλεόραση, στο οποίο εξηγούσαν τι είναι ο ιός. Το παρακολουθήσαμε όλοι μαζί στο σπίτι και το βρήκα εξαιρετικά χρήσιμο. Μόλις τελείωσε η εκπομπή, τα παιδιά είχαν διάφορες ερωτήσεις προς εμένα και τον Γιώργο. Εμείς με τη σειρά μας προσπαθήσαμε να απαντήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, χωρίς να τους τρομάξουμε, αλλά όντας ειλικρινείς, γιατί δεν είναι πια τόσο μικρά.

Πολλοί κατηγορούν τον Ντόναλντ Τραμπ για τη στάση του απέναντι στον φονικό ιό. Ποια είναι η δική σου άποψη;
Δεν θέλω να τοποθετηθώ πολιτικά. Όπως βλέπω εγώ την κατάσταση, πρέπει να ακούσει και να εμπιστευτεί τους ειδικούς γύρω του, αν θέλει να κερδίσει τη μάχη με τον ιό. Εγώ αυτή τη στιγμή σε εκείνον που δίνω πραγματικά προσοχή είναι ο δρ Anthony Fauci, ο διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργίας και Λοιμωδών Νοσημάτων και σύμβουλος του προέδρου σε αυτή την κατάσταση. Οι προτάσεις και η εμπειρία του είναι αυτό ακριβώς που χρειαζόμαστε. Είναι προφανές ότι ο πρόεδρος και η κυβέρνηση δεν ήταν προετοιμασμένοι γι’ αυτό, αλλά τώρα δεν υπάρχει χρόνος για να διαφωνήσουμε. Αυτό που χρειάζεται είναι οι άνθρωποι που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή να πάρουν τον ιατρικό εξοπλισμό ασφαλείας που χρειάζονται, για να μπορέσουν να σώσουν ζωές.

Πιστεύεις ότι η Αμερική άργησε να πάρει μέτρα;
Ναι, νομίζω ότι όλοι μπορούν να το δουν αυτό. Η Αμερική γνώριζε ότι υπήρχε η πιθανότητα να έρθει ο ιός και εδώ. Ανταποκρίθηκαν πολύ γρήγορα σταματώντας τις πτήσεις από την Κίνα, ίσως όμως θα έπρεπε να απαιτήσουν να ενισχυθούν τα ιατρικά μας αποθέματα, ώστε να είμαστε σε κάθε περίπτωση προετοιμασμένοι για ό,τι συμβεί. Και να που συμβαίνει.

Έχεις κάποιο δικό σου πρόσωπο που νοσεί;
Ναι. Κάποιον πολύ κοντινό μου. Δεν θέλω να πω ποιος είναι, διότι σέβομαι την ιδιωτικότητα, αλλά βρίσκεται ήδη στο νοσοκομείο, όπου του παρέχεται η κατάλληλη βοήθεια. Όλοι προσευχόμαστε.

Είσαι ένα αγαπημένο πρόσωπο στην Ελλάδα και θέλουμε να στείλεις το δικό σου αισιόδοξο μήνυμα.
«Στέλνω όλη μου την αγάπη και τη θετική ενέργεια σε όλους σας. Γνωρίζω ότι είναι μια τρομακτική περίοδος, το νιώθω, επειδή και εγώ φοβάμαι πολύ, αλλά πρέπει να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας και να κάνουμε ό,τι μπορούμε βάσει αυτών που έχουμε αυτήν τη στιγμή. Στο τέλος θα το ξεπεράσουμε όλο αυτό, κάποτε θα τελειώσει. Να σκέφτεστε ότι ολόκληρος ο πλανήτης βιώνει το ίδιο και είμαστε όλοι μαζί σε αυτό. Ο Θεός να μας ευλογεί όλους, να ευλογεί τους γιατρούς μας, τους νοσηλευτές μας, το ιατρικό προσωπικό, τους υπαλλήλους των σουπερμάρκετ, τους καθαριστές στα νοσοκομεία και τους υπαλλήλους των φαρμακείων», είπε στο Secret.