Καλεί τον Πρόεδρο να υπογράψει τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης

Τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη καλεί  να υπογράψει, και να κυρώσει τη Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της οικογενειακής βίας, γνωστή ως Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, μέσα από μια διαδικτυακή εκστρατεία, που στόχο έχει τη συλλογή 5,000 υπογραφών από τους πολίτες το Κυπριακό όμπι Γυναικών.

Το Λόμπι σημειώνει ότι την τελευταία δεκαετία οι αναφορές βιασμού στην Κύπρο έχουν τριπλασιαστεί, και τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας έχουν διπλασιαστεί. Κατά την περίοδο 2004 – 2013 υπήρξαν περισσότεροι από 30 φόνοι γυναικών από άνδρες. Αυτό μεταφράζεται σε 3 φόνους γυναικών το χρόνο.

Η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης τέθηκε σε ισχύ την 1η Αυγούστου του 2014, και αποτελεί το πιο ολοκληρωμένο, διεθνές, δεσμευτικό νομικό πλαίσιο για την εξάλειψη όλων των μορφών βίας κατά των γυναικών, συμπεριλαμβανομένου του βιασμού, τονίζει το Λόμπι, το οποίο επισημαίνει ότι η “Κύπρος παραμένει μια από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δεν έχει υπογράψει ακόμη. Μέχρι σήμερα, 14 κράτη του Συμβουλίου της Ευρώπης, έχουν επικυρώσει την σύμβαση και άλλα 22 κράτη μέλη την έχουν υπογράψει”.

“Ως ΚΛΓ θεωρούμε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία οφείλει να λάβει τα κατάλληλα μέτρα που θα βοηθήσουν στην προάσπιση και προστασία των δικαιωμάτων κάθε πολίτη. Ταυτόχρονα καλούμε κάθε πολίτη να στηρίξει την πρωτοβουλία αυτή υπογράφοντας το αίτημα μας”, προσθέτει.