Καλεί τη ΠΑΣΥΔΥ σε διάλογο ο Πρόεδρος

Την ΠΑΣΥΔΥ να συμμετάσχει στο διάλογο για τη μεταρρύθμιση της Δημόσιας Υπηρεσίας, κάλεσε ο Πρόεδρος της δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ούτως ώστε η προσπάθεια να είναι προϊόν συνεργασίας όλων των εμπλεκομένων.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης προέβη  σε εξαγγελία του Σχεδίου Δράσης για τη Μεταρρύθμιση της Δημόσιας Υπηρεσίας, δίδοντας χρονοδιαγράμματα και στη συνέχεια απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι στην ομιλία του που προηγήθηκε απευθύνθηκε στον ΓΓ της ΠΑΣΥΔΥ Γλαύκο Χατζηπέτρου, και ερωτηθείς εάν θα έπρεπε να είχε προηγηθεί διάλογος πριν τις εξαγγελίες, ο Πρόεδρος, αφού σημείωσε ότι επιδεικνύει μια ευαισθησία στο συνδικαλιστικό Κίνημα, εξήγησε ότι δεν εξήγγειλε συγκεκριμένες πολιτικές, αλλά ένα Σχέδιο Δράσης και χρονοδιαγράμματα υλοποίησης, αφού ετοιμαστεί με τη συνεργασία της Παγκόσμιας Τράπεζας και των αξιωματούχων της Ακαδημίας Διοίκησης του Ηνωμένου Βασιλείου.

«Για αυτό και κάλεσα τη Δημόσια Υπηρεσία να συμμετέχει σε αυτό το διάλογο, έτσι ώστε η διαμόρφωση του ολοκληρωμένου Σχεδίου που θα υποβληθεί προς τη διυπουργική Επιτροπή, η οποία θα εισηγηθεί εν συνεχεία στο Υπουργικό Συμβούλιο την έγκριση και την απόφαση για υλοποίησή του, να είναι το προϊόν μιας συνεργασίας του συνόλου των εμπλεκομένων», τόνισε.

Αφού σημείωσε ότι κανένας δεν είναι προ τετελεσμένου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι κατ΄ επανάληψη κλήθηκε η ηγεσία της ΠΑΣΥΔΥ να συμμετέχει στις διαβουλεύσεις ή τις προδιαβουλεύσεις και πρόσθεσε ότι είναι σεβαστές οι επιφυλάξεις της για το νομικό καθεστώς της Επιτρόπου Μεταρρύθμισης της Δημόσιας Υπηρεσίας,

«Θέλω να πω ξεκάθαρα ότι ο διορισμός έγινε με τη σύμφωνο γνώμη του Γενικού Εισαγγελέα και με όρους εντολής που κατέθεσε ο Γενικός Εισαγγελέας. Υπάρχει μια διαφορετική νομική ερμηνεία – και πάλι σεβαστή», είπε.

Επισήμανε ότι η ουσία είναι ότι ο Επίτροπος θα υποβάλλει εισηγήσεις αλλά εκείνο το Σώμα που θα λάβει τις αποφάσεις δεν είναι άλλο από το Υπουργικό Συμβούλιο.

«Κανένας Επίτροπος και κανένας Υπουργός από μόνος του, ούτε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, δεν μπορεί να αποφασίσει για Σχέδια που σύμφωνα με το Νόμο απαιτούν απόφαση του συλλογικού Οργάνου που δεν είναι άλλο από το Υπουργικό Συμβούλιο», συμπλήρωσε.

Κληθείς να αναφέρει κατά πόσον η αναφορά του προς τον κ. Χατζηπέτρου ήταν για να προλάβει κάποιες ίσως αντιδράσεις από μέρους της ΠΑΣΥΔΥ, ο Πρόεδρος είπε ότι επιθυμεί να παραμείνει στο κλίμα συναίνεσης και ότι δεν έχει καμία διάθεση να προκαλέσει την όποια αντιπαράθεση.

Όπως είπε, «είναι μια πρόσκληση συμμετοχής στον εκσυγχρονισμό του κράτους μας που σημαντικά θα συμβάλει ο οποιοσδήποτε μπορεί γιατί μεταξύ των άλλων δράσεων θα υπάρχει και ιστότοπος της Επιτρόπου Μεταρρύθμισης που ο κάθε πολίτης θα μπορεί να εισηγείται επωνύμως ή και ανωνύμως τις όποιες απόψεις έχει για τον εκσυγχρονισμό και τη μεταρρύθμιση της Δημόσιας Υπηρεσίας».

«Συνεπώς, δεν είναι θέμα αντιδράσεων – και θέλω να το κάνω ξεκάθαρο. Η απόφαση υπάρχει, η μεταρρύθμιση θα γίνει. Για μένα ευλογία είναι να γίνει με τη συνεργασία και το διάλογο και τη συναίνεση όλων μας», συνέχισε.

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι με βάση τις προηγούμενες αξιολογήσεις, το 93% των υπαλλήλων είχαν κριθεί ως εξαίρετοι, ο Πρόεδρος είπε ότι αυτό είναι ένα από τα φαινόμενα της παθογένειας που αποτελούσε και το κώλυμα στην παραγωγικότητα, αφού τα κριτήρια ανέλιξης ήταν υπηρεσιακές εκθέσεις ή και αρχαιότητα.

Εξήγησε ότι θα υπάρχουν μετρήσιμα κριτήρια με σημαντικό παράγοντα, πέραν των άλλων προσόντων βεβαίως κλπ, και στο πόσο παραγωγικός είναι ένας υπάλληλος.

«Θα υπάρχει αξιολόγηση ακόμα και από τους πολίτες και για τους υπαλλήλους αλλά και για το έργο που επιτελεί το κάθε Υπουργείο και συνεπώς θα διαφοροποιηθούν – και είναι εδώ που θέλω τη συνεργασία – τα κριτήρια για να θεωρείται κάποιος ως προάξιμος ή ανελίξιμος. Και θα επιβραβεύονται οι ικανοί, επαναλαμβάνω, χωρίς ταυτότητες και κομματικά κριτήρια», είπε.

Ήδη, πρόσθεσε, με νομοθεσία που αποστέλλεται στη Βουλή, οι αποτελούντες τις βασικές Επιτροπές διορισμού και προαγωγών θα πρέπει να πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια για να διασφαλίζεται και μόνο από την παρουσία εγκρίτων και εγκύρων προσωπικοτήτων η ανεξαρτησία τους ή η απεξάρτηση τους από κομματικές επιρροές, ενώ την ίδια ώρα τα μετρήσιμα κριτήρια θα είναι εκείνα που θα καθορίζουν τους λόγους προαγωγής κάποιου.

Ανέφερε επίσης ότι την ίδια ώρα με την ίδια νομοθεσία, ο κάθε υπάλληλος ή ο κάθε υπό πρόσληψη υπάλληλος θα έχει το δικαίωμα και την υποχρέωση η διορίζουσα Αρχή να δίνει αιτιολογημένη την απόφαση γιατί απερρίφθη ή γιατί προήχθη ο άλλος με λιγότερα προσόντα.

Σε ερώτηση ένα υπάρχει ένα μορατόριουμ στις προαγωγές, ο Πρόεδρος είπε ότι αυτό είναι κάτι άλλο το οποίο θα δούμε στη συνέχεια.

Διότι», συνέχισε, «φαίνεται ότι υπάρχουν ανάγκες σε πολλά των Υπουργείων και συνεπώς πιθανότητα και έχει ληφθεί απόφαση, ανά Υπουργείο και αναλόγως των αναγκών να ζητείται απελευθέρωση θέσεων αφού προηγουμένως βεβαίως νομοθετηθεί το πάγωμα της όποιας επιπλέον αμοιβής από τη θέση που κατείχε ο υπό προαγωγή, για να μην αυξήσουμε τις δαπάνες του κράτους».

Εξέφρασε την πεποίθηση ότι εκείνο που ενδιαφέρει είναι η ανάθεση και η ανάδειξη ευθύνης και όχι η τυχόν αύξηση κατά μερικά ευρώ το μήνα.

Σε παρατήρηση ότι τόσο πολιτικοί ηγέτες αλλά και πολιτικά πρόσωπα λένε ότι τα κόμματα έχουν μια πελατειακή σχέση με τον πολίτη, ο Πρόεδρος ανέφερε ότι μέσα από την αυτοκριτική διαπιστώνονται οι παθογένειες ενός συστήματος που κτίστηκε τα τελευταία 50 και τόσα χρόνια και που θα πρέπει να το αλλάξουμε.

«Και όταν μιλούμε για κανόνες αξιοκρατίας και μετρήσιμα κριτήρια, αυτό προσπαθούμε να εισάξουμε. Να προστατεύσουμε τον κάθε ικανό υπάλληλο ανεξάρτητα της ιδεολογικής και κομματικής του ταυτότητας. Δεν θα διαδραματίζει πλέον ούτε η ιδεολογική ούτε η κομματική ταυτότητα και δεν θα αποτελεί ποτέ κριτήριο για την ανέλιξη του όποιου ικανού υπαλλήλου. Τελεία και παύλα», υπογράμμισε.

Ερωτηθείς ποια θα είναι η εμπλοκή της Τρόικας στη διαδικασία μεταρρύθμισης της ΔΥ, ο Πρόεδρος ανέφερε ότι υπάρχουν ήδη στο Μνημόνιο σημαντικές από τις θέσεις που και προεκλογικά αλλά και στο προεκλογικό του πρόγραμμα περιλαμβάνονται.

«Κατά αυτό τον τρόπο αν θέλετε διευκολύνεται και το γεγονός ότι πιθανότατα κάποιοι να ήθελαν να είναι υποχρέωση τους από το Μνημόνιο για να ψηφίσουν κάτι το εκσυγχρονιστικό. Εμάς δεν μας ενοχλεί», είπε.

Τόνισε ότι αυτό που έχει σημασία «είναι η αποφασιστικότητα μας από τη μια να υλοποιήσουμε το πρόγραμμα μας και από την άλλη, ναι, να υλοποιήσουμε τις πρόνοιες του Μνημονίου έτσι ώστε να είμαστε και συνεπείς με όσα έχουμε αναλάβει ως δεσμεύσεις και υποχρεώσεις».

Ερωτηθείς εάν μέσα στις αλλαγές που προτίθεται να κάνει η Κυβέρνηση είναι και η συγχώνευση του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας με το Φόρο Εισοδήματος, ο ΠτΔ ανέφερε ότι περιλαμβάνεται στην ενιαία αρχή του συστήματος εισπράξεως των φόρων.

«Μπορεί να είναι ένα το Τμήμα Εσωτερικών Προσόδων και να έχει δύο Τμήματα, ένα δηλαδή Τομέα με δύο Τμήματα, το ένα του ΦΠΑ και το άλλο του Φόρου Εισοδήματος, αλλά να στεγάζονται υπό το αυτό Τμήμα. Είναι μια αξίωση και της Τρόικα. Και περιλαμβάνεται στις πρόνοιες που θα υπάρξει εισήγηση για συγχώνευση Υπηρεσιών», εξήγησε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Σχετικά με την μη ύπαρξη Διευθυντών σε αρκετά κυβερνητικά τμήματα, ο Πρόεδρος ανέφερε ότι εφόσον άμεσα περάσει η νομοθεσία που θα παγοποιεί τις προσαυξήσεις εκείνου που θα προάγεται, αναλόγως των αναγκών του κάθε Υπουργείου θα ζητείται και η απελευθέρωση ή η έγκριση.

Υπενθύμισε ότι η παγοποίηση προήλθε από πρόταση Νόμου – που είναι Νόμος πλέον της Βουλής – έτσι ώστε να μπορεί να ξαναλειτουργήσει η Δημόσια Υπηρεσία.

«Πρέπει να ομολογήσω», συνέχισε, «ότι σήμερα παρουσιάζονται σημαντικά κενά και αδυναμίες είτε σε διευθυντικά στελέχη Υπουργείων ή Τμημάτων ή Επάρχων με αποτέλεσμα να υπάρχει μια δυσλειτουργία του κράτους».

Το θέμα αυτό, είπε, το συζήτησε με τις πολιτικές δυνάμεις, οι οποίες και το αντιλαμβάνονται.

Σημείωσε ότι η οικονομία που θα επιδιώκετο με τη μη προαγωγή αντίθετα δεν επιτυγχάνεται διότι εκείνος που αναπληροί τον Διευθυντή παίρνει και την αμοιβή του Διευθυντή εν τη ουσία.

«Συνεπώς κάπου υπάρχει ένα πρόβλημα που νομίζω θα ξεπεραστεί εύκολα με τον τρόπο που έχω προαναφέρει», είπε ο ΠτΔ.

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι η αποπαγοποίηση προαγωγών δεν συνιστά κόστος, ο Πρόεδρος είπε ότι όντως δεν συνιστά, εφόσον θα περάσει η νομοθεσία για παγοποίηση.

Πρόσθεσε ότι γνωρίζει πως έχει κάποιες επιφυλάξεις η ΠΑΣΥΔΥ, οι οποίες είναι σεβαστές, αλλά, όπως επισήμανε, «αν είναι κάτι που αν θέλουμε να προχωρήσουμε με βάση τις οικονομικές δυνατότητες του κράτους και να κάνουμε ένα λειτουργικό κράτος είναι αναγκαίο το συντομότερο να πληρωθούν θέσεις είτε στη Δημόσια Υπηρεσία είτε στην Αστυνομία είτε στο στράτευμα ακόμα».