Καλά νέα για την τιμή του καφέ παγκοσμίως -Ανακάμπτει η νέα σοδειά στη Βραζιλία

Επιτέλους, καλά νέα από τη μεγαλύτερη παραγωγό καφέ στον κόσμο, τη Βραζιλία, που ίσως οδηγήσουν σε σταθεροποίηση των τιμών της πολύτιμης καλλιέργειας στο αμέσως επόμενο διάστημα.

Δημοσίευμα του Bloomberg αναφέρει πως ο ευνοϊκός καιρός από τον Σεπτέμβριο και μετά στη χώρα της Λατινικής Αμερικής εντείνει την αισιοδοξία για καλή σοδειά καφέ τη διετία 2022-2023.

Ένας από τους μεγαλύτερους εμπόρους καφέ στη Βραζιλία και τον κόσμο, η Econ Trading, σημειώνει πως αναμένεται ανάκαμψη της παραγωγής τα επόμενα χρόνια.

Η φετινή σοδειά επλήγη από την ξηρασία και τις κακές καιρικές συνθήκες, με αποτέλεσμα να συλλεγούν 54,7 εκατομμύρια σακιά καφέ, ποσότητα πολύ πιο χαμηλά από το ρεκόρ των 70 εκατομμυρίων σακιών τη διετία 2020-2021.

Με αυτόν τον τρόπο θα μπορούσε να αναπληρωθούν οι ελλείψεις σε αποθέματα κόκκων καφέ, που εκτίναξαν την τιμή του στην παγκόσμια αγορά.

Η τιμή του καφέ αυξήθηκε φέτος κατά 62% στη Νέα Υόρκη, καθώς οι προμήθειες καφέ από τη Νότια Αμερική ήταν περιορισμένες.

Στην έλλειψη αποθεμάτων συνέβαλε και η πανδημία, καθώς παρατηρείται έλλειψη κοντέινερ για την πραγματοποίηση των μεταφορών.