Κακουργιοδικείο: Υπάρχει υπόθεση υπόθεση εναντίον του Εμπεδοκλή

Υπάρχει εκ πρώτης όψεως υπόθεση εναντίον του Δημοτικού Γραμματέα Λάρνακας, Λευτέρη Εμπεδοκλή, έκρινε σήμερα το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λάρνακας – Αμμοχώστου και τον  κάλεσε σε απολογία στις 28 Νοεμβρίου.

Ο Λευτέρης Εμπεδοκλής, ο οποίος τελεί σε διαθεσιμότητα, κατηγορείται για υποθέσεις κλοπής από δημόσιο λειτουργό, απόσπασης χρημάτων με ψευδείς παραστάσεις και νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Συγκεκριμένα κατηγορείται ότι στις 8/9/2015 έλαβε από επιχειρηματία το ποσό των 35 χιλιάδων ευρώ για νομιμοποίηση παρανομιών στο υποστατικό του στη περιοχή Μακένζη στη Λάρνακα, χωρίς όμως, σύμφωνα με την καταγγελία, να γίνει οτιδήποτε.

Διαβάζοντας την απόφαση ο Πρόεδρος του Κακουργιοδικείου αναφέρθηκε στην γραπτή αγόρευση της υπεράσπισης, η οποία εισηγήθηκε πως δεν απεδείχθη εκ πρώτης όψεως υπόθεση εναντίον του κατηγορουμένου σε όλες τις κατηγορίες που αντιμετωπίζει και στον ισχυρισμό πως ο Δημοτικός Γραμματέας δεν έτυχε δίκαιης δίκης.

Οσον αφορά την αγόρευση της Κατηγορούσας Αρχής, ο Πρόεδρος του Σώματος ανέφερε στην απόφαση του Δικαστηρίου ότι η εκπρόσωπος της είχε αναλύσει τα συστατικά στοιχεία των κατηγοριών που αντιμετωπίζει ο κατηγορούμενος και στην θέση της πως η διερεύνηση της υπόθεσης ήταν ολοκληρωμένη, αντικειμενική και με απώτερο σκοπό την ανάδειξη της αλήθειας στο δικαστήριο.

Στην απόφαση του Κακουργιοδικείου αναφέρεται ότι έχοντας υπόψη την μέχρι τώρα προσαχθείσα μαρτυρία που έχει ενώπιον του και το σύνολο του μαρτυρικού υλικού, κρίνει πως «έχει αποδειχθεί εκ πρώτης όψεως υπόθεση εναντίον του κατηγορουμένου επαρκώς σε όλες τις κατηγορίες που αντιμετωπίζει, ώστε να υποχρεούται να προβάλει την υπεράσπιση του».

Ο Πρόεδρος του Σώματος είπε ακόμα ότι ο κατηγορούμενος έχει τρεις επιλογές, της ένορκης μαρτυρίας, της ανώμοτης δήλωσης και της σιωπής και όρισε την 28η Νοεμβρίου ως ημερομηνία κατά την οποία ο Δημοτικός Γραμματέας Λάρνακας θα απολογηθεί.

Ο Νίκος Δημητρίου, συνήγορος υπεράσπισης του κατηγορουμένου έφερε ένσταση στο θέμα της κράτησης του πελάτη του σημειώνοντας πως η κράτηση του στις Κεντρικές Φυλακές θα του στερήσει το δικαίωμα να έχει απρόσκοπτη επαφή με το δικηγόρο του.

Ο κ. Δημητρίου ζήτησε από το Δικαστήριο να αφήσει ελεύθερο τον πελάτη του ώστε να ετοιμάσει την υπεράσπιση του, σημειώνοντας πως δεν υπάρχει πλέον κίνδυνος επηρεασμού μαρτύρων.

Η εκπρόσωπος της Κατηγορούσας Αρχής Αντρη Κωνσταντίνου επέμεινε στη θέση ότι δεν έχει αλλάξει οτιδήποτε από την προηγούμενη απόφαση του Δικαστηρίου αναφορικά με την κράτηση του κατηγορουμένου και πρόσθεσε πως υπάρχει η δυνατότητα και όλες οι διευκολύνσεις για να συμβουλεύσει ο δικηγόρος τον πελάτη του και να έχουν επαφή μεταξύ τους όσον αφορά την υπεράσπιση του.

Η κα. Κωνσταντίνου είπε ακόμα ότι η κράτηση του κατηγορουμένου δεν θα επηρεάσει με οποιονδήποτε τρόπο την υπεράσπιση του, αντιθέτως εάν αφεθεί ελεύθερος θα τεθεί σε κίνδυνο η πορεία της δικαιοσύνης.

Ο Κακουργιοδικείο αποφάσισε τελικά όπως ο κατηγορούμενος παραμείνει υπό κράτηση στις Κεντρικές Φυλακές μέχρι τις 28 Νοεμβρίου, ημερομηνία κατά την οποία θα απολογηθεί.

Πηγή: ΚΥΠΕ