Και όμως..υπάρχουν και πιο διεφθαρμένοι απο εμάς

Αυτό υποστήριξε σε έγγραφο του ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου και πρόεδρος της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων απο Εγκληματικές Δραστηριότητες κ. Παναγιώτης Νικολούδης, σε απάντηση ερώτησης που κατέθεσε η βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Μαρία Κόλλια Τσαρουχά.Με βάση επίσημα στοιχεία του αρμόδιου διεθνούς φορέα για την καταπολέμηση του ξεπλύματος χρήματος, Financial Action Task Force,  η Ελλάδα ήδη απο τον Ιούνιο του 2011 έπαυσε να θεωρείται “προβληματική” χώρα στον τομέα αντιμετώπισης του συγκεκριμένου προβλήματος καθώς και στον τομέα της διαφθοράς. Αντιθέτως μάλιστα, θεωρείται πλέον χώρα-πρότυπο, όσον αφορά στο θεσμικό της πλαίσιο και την οργάνωση των μηχανισμών καταπολέμησης της συγκεκριμένης εγκληματικότητας.

Ο κ. Νικουλούδης με βάση τα στοιχεία που διαβίβασε στη Βουλή σχετικά με την αντιμετώπιση του φαινομένου του ξεπλύματος χρήματος και της διαφθοράς κατά το έτος 2011 υπογράμισε πως η Ανεξάρτητη Αρχή πέτυχε να ερευνήσει, να διαλευκάνει και να θεμελιώσει 162 υποθέσεις “ξεπλύματος”, τις οποίες και παρέπεμψε στους αρμόδιους εισαγγελείς, ενώ ταυτόχρονα κατάφερε να δεσμεύσει 223.982.146 ευρώ που προέρχονταν απο εγκληματικές ενέργειες.

Αναφέρει, επίσης, χαρακτηριστικά πως από 187 διατάξεις δεσμεύσεις, μόνο μία επικυρώθηκε από τα αρμόδια Δικαστικά συμβούλια.

Σχετικά με τις επιδόσεις αντίστοιχων αρχών άλλων χωρών σ αυτόν τον τομέα αναφέρει:

-Το Βέλγιο, το οποίο, κατά γενική ομολογία, διαθέτει την αρτιότερη από πλευράς οργάνωσης και εξοπλισμού μονάδα, πέτυχε τη δέσμευση εγκληματικού  προϊόντος συνολικού ποσού 22.223.656,55 ευρώ.
– Η Πορτογαλία, με αντίστοιχο προς την Ελλάδα μέγεθος, 30.077.971,89 ευρώ.
– Η Ισπανία, με πολύ μεγαλύτερο μέγεθος, πέτυχε τη δέσμευση ποσού 12.398.000 ευρώ (το 2005).
– Τέλος, η Μεγάλη Βρετανία, της οποίας η αντίστοιχη μονάδα (SOCA) είναι ο αποκλειστικός μηχανισμός δέσμευσης, πέτυχε τη δέσμευση εγκληματικού προϊόντος συνολικού ύψους 327.600.000 ευρώ

 

πηγή: ΑΜΠΕ