Και φάγαμε εμείς καλά

Το περιοδικό Τaλκ και οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα αποφάσισαν να διοργανώσουν, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής, μια γιορτή για τα παιδιά. Το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης θα ανοίξει τις πόρτες του στα παιδιά το πρωινό του Σαββάτου 20 Οκτωβρίου για να ζωγραφίσουμε, να παίξουμε, να ακούσουμε παραμύθια, να συζητήσουμε και φυσικά… να φάμε. Στις 11 ο εικαστικός και καθηγητής καλλιτεχνικών Ευτύχης Πατσουράκης και η εικαστικός Μαρτίνα Αναγνώστου θα περιμένουν τα μικρότερα παιδιά για να ζωγραφίσουν όλοι μαζί παρέα τις ιδέες τους για το φαγητό και τη διατροφή στο ειδικά διαμορφωμένο καλλιτεχνικό εργαστήρι μας. Παράλληλα, τα μεγαλύτερα παιδιά, οι μαθητές δημοτικού, θα μπορούν να παίξουν σε ειδικά διαμορφωμένο video-room το διαδικτυακό παιχνίδι “Και έφαγαν αυτοί καλύτερα” που δημιούργησαν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα. Στόχος του παιχνιδιού είναι η ευαισθητοποίηση παιδιών, γονέων και εκπαιδευτικών στο θέμα του παιδικού υποσιτισμού, μιας ασθένειας που προκαλείται συνήθως από την έλλειψη τροφής τόσο σε ποσότητα όσο και σε ποιότητα και πλήττει κυρίως τις αναπτυσσόμενες χώρες.
Στο χώρο των εκδηλώσεων θα υπάρχει και μια προσομοίωση της σκηνής-επισιτιστικού κέντρου που στήνουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα στις χώρες που λειτουργούν επισιτιστικά προγράμματά μέσα στην οποία θα μάθουμε περισσότερα για τον υποσιτισμό. Πότε ένα παιδί είναι υποσιτισμένο και σε ποιο βαθμό; Τι κάνουν για να το σώσουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα; Οι μικροί μας φίλοι θα μετρηθούν με το MUAC, το ειδικό βραχιόλι που δείχνει αν και πόσο υποσιτισμένο είναι ένα παιδί, και θα δουν την ειδική θεραπευτική τροφή (RUTF: Ready for Use Food), που οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα χρησιμοποιούν προσπαθώντας να ξαναδώσουν ελπίδα για ζωή σε εκατομμύρια υποσιτισμένα  παιδιά.
Στις 12 το μεσημέρι, η παραμυθού Σάσα Βούλγαρη θα αφηγηθεί στα παιδιά παραμύθια για το φαγητό, ενώ μισή ώρα αργότερα τη σκυτάλη θα παραλάβει η συγγραφέας Χαρά Γιαννακοπούλου με μια παιχνιδοδραστηριότητα-έκπληξη για τη διατροφή. Την ίδια ώρα, οι ενήλικες, αλλά και τα μεγαλύτερα παιδιά θα μπορούν να παρακολουθήσουν την ενημερωτική συζήτηση με θέμα τον  υποσιτισμό και τη διατροφή στο δυτικό κόσμο, όπου θα συμμετάσχουν ο εκπρόσωπος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα και ειδικός στον ποιοτικό έλεγχο και την αξιολόγηση προγραμμάτων, Γιώργος Θεοχαρόπουλος, ο παιδίατρος Άγης Τερζίδης  και η γιατρός-διατροφολόγος Ευγενία Παπαδήμα.
Τα καλύτερα, τα κρατήσαμε για το τέλος! Η εκδήλωσή μας θα κλείσει με ένα μεγάλο ανταλλακτικό μεσημεριανό πικνίκ. Τι σημαίνει αυτό; Ο καθένας από εσάς μπορεί να φέρει μαζί του το φαγητό του, κατά προτίμηση finger food, για μεγαλύτερη ευκολία! Τα φαγητά θα συγκεντρωθούν σε μεγάλα τραπέζια και όλοι μαζί θα καθίσουμε στο πάτωμα, θα τα μοιραστούμε και θα κουβεντιάσουμε για τα όσα είδαμε, ακούσαμε και μάθαμε κατά τη διάρκεια του πρωινού μας. Σε ρόλο-έκπληξη η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου!
Σας περιμένουμε!

Πού: Στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, Πειραιώς 206, Ταύρος
Πότε: Το Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2012, από τις 11 το πρωί ως περίπου τις 3 το μεσημέρι
Εκπαιδευτικές δραστηριότητες για παιδιά από 4 μέχρι και 12 ετών. Τα μεγαλύτερα παιδιά και οι ενήλικες θα ενημερωθούν από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα και τους επιστήμονες που θα φιλοξενούμε για τον παιδικό υποσιτισμό και τη διατροφή.
Είσοδος ελεύθερη! Αν θέλετε, μοιραστείτε μαζί μας το φαγητό σας!

Για λόγους αποφυγής συνωστισμού θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
Καλέστε μας στο 210 5200500.
Υπεύθυνη Επικοινωνίας Γιατρών Χωρίς Σύνορα: Μαρία Πασχούλα 210 5200500 (εσωτ: 109)/  κιν:6936699142