Και τώρα συνάντηση Αναστασιάδη, Γιούνκερ, Ακιντζί

Η πρόοδος που παρατηρήθηκε στην εναρμόνιση των Τουρκοκυπρίων με το ευρωπαϊκό κεκτημένο θα εξεταστεί σε συνάντηση που θα έχουν οι κύριοι Αναστασιάδης και Ακιντζί με τον επικεφαλής του γραφείου του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Μιλώντας μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης με τον Tουρκοκύπριο ηγέτη ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας χαρακτήρισε το θέμα εξαιρετικά σημαντικό γιατί από την πρόοδο θα εξαρτηθεί κατά πόσο οι Τουρκοκύπριοι θα είναι έτοιμοι να εφαρμόσουν το ευρωπαϊκό κεκτημένο από την πρώτη μέρα της λύσης του Κυπριακού.

Ο κ. Αναστασιάδης ανακοίνωσε επίσης ότι έχει συμφωνηθεί σύνοδος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και Ανασυγκρότησης με την συμμετοχή διεθνών οργανισμών, η οποία θα εξετάσει τα θέματα της οικονομικής πτυχής της λύσης του Κυπριακού.

Ο Κύπριος Πρόεδρος επιβεβαίωσε τις συγκλίσεις που παρατηρήθηκαν σε επίπεδο διαπραγματευτών (Μαυρογιάννη – Ναμί) σημειώνοντας ότι σήμερα έχει συμφωνηθεί ο όρος της εφαρμογής των 4 βασικών ελευθεριών για τους Κύπριους πολίτες. Σημείωσε ωστόσο ότι παραμένουν εκκρεμούντα θέματα που αφορούν την ρύθμιση του δικαιώματος απόκτησης περιουσίας συμπληρώνοντας πως η συζήτηση θα συνεχιστεί ώστε αυτά να ξεπεραστούν.
Εκκρεμότητες υπάρχουν ακόμα και στο θέμα της αποτελεσματικής συμμετοχής των Τουρκοκυπρίων στα όργανα του ομόσπονδου κράτους.

Ερωτηθείς εάν τα δεδομένα μετά και την τελευταία συνάντηση με τον κ. Ακιντζί δικαιολογούν διεθνή διάσκεψη όπως αυτή που είχε γίνει στη Γενεύη, είπε ότι υπάρχουν πολλά θέματα που πρέπει να εξεταστούν «συνεπώς αυτό που εισηγούμαι είναι ότι πρέπει να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια μέχρι το τέλος του Μάη, μέσα Ιούνη» και αν δικαιολογείται η πρόοδος τότε γιατί όχι να γίνει μια σύνοδος τύπου Γενεύης. Δεν είμαστε εναντίον σημείωσε προσθέτοντας πως εκεί είναι που η Τουρκία θα καταθέσει τις θέσεις της στο θέμα των εγγυήσεων.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης χαρακτήρισε τη σημερινή συνάντηση «δημιουργική», προσθέτοντας πως υπάρχουν πολλά ακόμα να γίνουν.

Ερωτηθείς αναφορικά με το θέμα των 4 ελευθεριών σε Τούρκους υπηκόους είπε ότι το θέμα δεν συζητήθηκε.

Επίσης ο κ. Ακιντζί δεν έθεσε εκ νέου θέμα για το «ενωτικό δημοψήφισμα» και την αναφορά του κ. Αναστασιάδη στο Ανώτατο Δικαστήριο σχετικά με την συνταγματικότητα του νόμου που ψήφισαν προσφάτως τα δύο μεγάλα κόμματα ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ.